Годишњица "битке међу облацима"

Испред спомен костурнице на Гучеву, планини изнад Лознице и Бање Ковиљаче, јуче је, обележена 103-та годишњица од чувене Гучевске битке, која је била део велике Церске операције, популарно названа "битка међу облацима".

Србија 11.09.2017 | 13:10
Годишњица "битке међу облацима"
На херојство српских јунака подсетио је Милован Дејановић, аутор књиге "Битка на Гучеву 1914. године".

Поред јунаштва српских војника, у књигу славних бораца за Србију и православље уписала се, поред многих других хероја и херојина, Рускиња Даја Александровна Коробкина, која је погинула 2. октобра 1914. године, код Еминових корита у борбама око Аде Курјачице, пошто је неуморно и храбро, као болничарка, помагала рањеним српским јунацима.

Ова млада, храбра Рускиња, која је свим срцем волела Србе, до последњег даха, била је у саставу Дринске дивизије, другог позива.

На почетку рата, пошто је, као добровољац стигла у Београд, распоређена је у ваљевску болницу, али је тражила да буде, неизоставно, упућена тамо где је било најтеже, у том тренутку на Гучеву.

О витештву српске војске и Срба сведочи и спомен костурница у којој су, заједно са српским јунацима, сахрањени пали аустроугарски војници.

Крава битка на Гучеву, показала је мноштво злочине непријатеља, међу цивилима, па је тако дванаестогодишњи Момчило Гаврић, остао без читаве фамилије, која је масакрирана.

Овај дечак је кренуо даље са српском војском и прошао све битке Великог рата.

Остао је упамћен каол најмлађи поднаредник у Европи, дечак коме су се дивили савезници, али и неко ко је, недужно, проживео пакао од живота после Другог светског рата.

У делу културно-уметничког програма учествовали су Милутин Ђуричић, гуслар, Етно група "Лознице", Зорица Рајкова Лукић и Невена Кокановић.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар