Godišnjica "bitke među oblacima"

Ispred spomen kosturnice na Gučevu, planini iznad Loznice i Banje Koviljače, juče je, obeležena 103-ta godišnjica od čuvene Gučevske bitke, koja je bila deo velike Cerske operacije, popularno nazvana "bitka među oblacima".

Srbija 11.09.2017 | 13:10
Godišnjica "bitke među oblacima"
Na herojstvo srpskih junaka podsetio je Milovan Dejanović, autor knjige "Bitka na Gučevu 1914. godine".

Pored junaštva srpskih vojnika, u knjigu slavnih boraca za Srbiju i pravoslavlje upisala se, pored mnogih drugih heroja i herojina, Ruskinja Daja Aleksandrovna Korobkina, koja je poginula 2. oktobra 1914. godine, kod Eminovih korita u borbama oko Ade Kurjačice, pošto je neumorno i hrabro, kao bolničarka, pomagala ranjenim srpskim junacima.

Ova mlada, hrabra Ruskinja, koja je svim srcem volela Srbe, do poslednjeg daha, bila je u sastavu Drinske divizije, drugog poziva.

Na početku rata, pošto je, kao dobrovoljac stigla u Beograd, raspoređena je u valjevsku bolnicu, ali je tražila da bude, neizostavno, upućena tamo gde je bilo najteže, u tom trenutku na Gučevu.

O viteštvu srpske vojske i Srba svedoči i spomen kosturnica u kojoj su, zajedno sa srpskim junacima, sahranjeni pali austrougarski vojnici.

Krava bitka na Gučevu, pokazala je mnoštvo zločine neprijatelja, među civilima, pa je tako dvanaestogodišnji Momčilo Gavrić, ostao bez čitave familije, koja je masakrirana.

Ovaj dečak je krenuo dalje sa srpskom vojskom i prošao sve bitke Velikog rata.

Ostao je upamćen kaol najmlađi podnarednik u Evropi, dečak kome su se divili saveznici, ali i neko ko je, nedužno, proživeo pakao od života posle Drugog svetskog rata.

U delu kulturno-umetničkog programa učestvovali su Milutin Đuričić, guslar, Etno grupa "Loznice", Zorica Rajkova Lukić i Nevena Kokanović.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar