"Имам право да идем код Путина"

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да ће током сусрета са руским председником разговарати “о руско-српској војној сарадњи”.

Регион 10.09.2017 | 19:47
"Имам право да идем код Путина"
“Морамо разговарати о простору југоисточне Европе, разговараћемо о руско-српској војној сарадњи”, рекла је Китаровић у емисији “Точка”, регионалне ТВ Н1.

Иначе, о предстојећој посети Москви и сусрету са председником Владимиром Путином, хрватска председница каже да то није дошло преко ноћи и да Хрватска на то има право.

Често је, каже, била оптуживана и погрешно интерпретирана када је реч о њеним ставовима према Руској Федерацији.

“Хрватска има право да развија односе са Русијом. Уколико се не доводе у питање чести сусрети канцеларке Меркел с Путином не видим зашто би се доводили у питање сусрети с хрватском председницом”, запитала је.

Истакла је да је врло непрјатно изненађена и да није очекивала да ће Мађарска блокирати улаз Хрватске у ОЕЦД.

Говорећи о односима Хрватске са суседима, Китаровић, каже, да је било за очекивати да Словенија блокира чланство Хрватске у ОЕЦД, али не и Мађарска.

“Одлука Мађарске ме исто тако неугодно изненадила, нисам очекивала да ће тако бити”, рекла је Китаровић и најавила да у уторак путује у Мађарску и да ће то питање ставити на сто како би се о њему расправљало.

Говорећи о арбитражној одлуци по питању границе Словеније и Хрватске, Китаровић каже да се нада да ће разум на крају победити јер никоме не одговарају инциденти и нада се да их неће бити.

Председница Хрватске није желела да коментарише изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, као одговор на њен став да је БиХ претња д тероризма за регион и Европу.

А о писму Мајки Сребренице, које су је позвале да не призива ново зло на овим просторима изјавама о БиХ и тероризму, Китаровић каже да писмо није добила, али да им је одговорила и да мисли да је политички мотивисано јер, какко каже, доживљава личне нападе из БиХ.

Посебно је истакла да је, када је реч о евроатлантским интеграцијама БиХ, на свим форумима и у разговору са америчким председиком Доналдом Трампом, разговору с Доналдом Трумпом молила да обрате пажњу на БиХ.

О подигнутим тензијама између БиХ и Хрватске због реализације пројекта Пељешки мост, Китаровић каже да то траје дуго и не разуме откуд отпор.

“Мост који спаја не може бити разлог незадовољства, он само може олакшати животе људи у Неуму. Ушло је у моду да Хрватска има највише проблема са суседима, али чини ми се да све суседне државе уместо да оснажују односе покушавају то да спрече”, рекла је.

Истакавши да не жели да говори о обавештајним подацима којима располаже, али да оно што се види је да се кроз ЕУ развила мрежа ИСИЛ-а и због тога што се занемарила интеграција у друштво у неким се градовима развијају паралелни системи и паралелна власт.

О пресуди босанскохерцеговачким Хрватима, која би требало да буде изречена ове јесени, Китаровић каже да не жели да прејудицира.

Ипак, сматра да ако Хаг потвриди постојаје удруженог ратног подухвата у том поступк, у том случају ће хашки трибунал, према њеним речима, изгубити сваки кредибилитет.

Извор: Б92

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Цццц

10.09.2017 17:56

Што је госпођа умишљена, важна је у пм. Она је као равноправна са Меркеловом а код Путина би као да су скупа чували овце. Е драга моја, спусти се на земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДХ

10.09.2017 18:17

Тако је било и у Другом свјетском рату: Пред Њемцима су пузали а пред Русима су се правили велики и јаки. Док и њих и Њемце Руси нису спустили на земљу, а многе и под земљу.

Name

Да се кладимо

11.09.2017 05:11

Да се кладимо да са Путином неце разговарати о Руско-Српслој сарадњи, не зато сто неце она хтјети него јој Путин то неце дозволити. Добице у напријед питања која мозе поставити.

Name

ТриплеБ

11.09.2017 08:10

Носи му прву рату за кредит у натури од 100кн (словима: сто куна) хаха!

Name

Ре да са кладино

16.09.2017 11:48

Да се кладимо да ће имати бољи третман него Додик, који се са њим сусреће по "ходницима"

Name

Кознум Идејиц

10.09.2017 18:08

Главна тема це бити ,,Агрокор,,и нацин на који це те да врацате лову,заболе Русе за Хрватску и Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

10.09.2017 18:08

Хрватска се посвадјала са Србијом, БиХ, Словенијом и сада са Мадјарском. Стварно, има ли Хрватска у свијету и једног пријатеља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

10.09.2017 18:11

Шта хвали Китарићевој, кад може БАЈА код Путина што не би могла и она. Видјећемо хоће ли и она чекати два дана на предулазу да је Путин прими? Отварам расправу на ову тему, молим читаоце да подијеле мишљење ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Грозни

10.09.2017 19:18

Китаровићка неће у Москву на овај начин како објашњава хрватској јавности као у фазону она је нека сила да испитује Путина о војној сарадњи са Србијом.То је прича за малу дјецу.Она је позвана да јој се да до знања да милијарде еура које су двије руске ДРЖАВНЕ банке кредитирале Агрокор морају да се врате,а на који начин ће то бити јавност ће сазнати по њеном повратку из Москве.Хрватски леx специјалис Агрокор за Русију није прихватљив тако да њена посјета неће за њу бити пријатна јер осим тог питања у војном и енергетском сектору Хрватска је на другој страни и то није тема разговора,а и као чланица ЕУ увела је санкције тако да нема ни економске сарадње.

Name

РЕ ннн

11.09.2017 01:25

ТИ отварас расправу ???

Name

@нн

11.09.2017 07:19

Шта хвали???Бухахахаха

Name

100% проСрпски 007Бонд, са =☦= (православним крстом)!

10.09.2017 18:12

Само : СРБ + РС+ босанска Крајина + Косово + ЦГ + РСК + САО западна Славонија + САО источна Славонија + Далмација и Истра (јер српски партизани су их одбранили од Италијана)... А што се тиче Колиндице - џабе јој све, јер Рус ће добити војну базу у Нишу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нибрС

10.09.2017 18:29

И наравно,на кољена пред Путином...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

10.09.2017 19:26

Могуце да се и то деси,инаце Путин је познат као велики зенскарос.

Name

Индијанац

10.09.2017 19:07

"Ипак, сматра да ако Хаг потвриди постојаје удруженог ратног подухвата у том поступк, у том случају ће хашки трибунал, према њеним речима, изгубити сваки кредибилитет"?????? То значи жуља Павелићеву унуку, стиже потврда о генетском коду НДХ насљедника?! Нација која се ни послије 75 година није јавно оградила од усташко-кољачке политике није релевантна да било коме приговара. Нација која је ЈЕДИНА у хисторији човјечанства имала намјенске логоре за мучење и клање дјеце, фуууууууј!!!! Само тотални бојкот све робе која долази из НДХ, нека Словенцима и Мађарима покушају извести 2.5 милијарди марака смећа годишње! Само бојкот и гледати како стока пропада и нестаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

10.09.2017 19:36

Чији си ти? Ако си Бошњак - прихватамо те 100%, јер паметан си! А текст ти је 100% исправан и тачан! ...

Name

Индијанац

10.09.2017 20:33

Ја сам прије свега босанац, а ти ми се Бачванине скини с коментара. Могао бих те пронаћи и за уши одвести учитељици! Ти мене можеш само "прихватити" као Колинда Путина.

Name

Ајдеми

10.09.2017 19:14

Путин је велика свалерцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолпаз

10.09.2017 20:25

Чуо сам да се Путин жалио и питао има ли ко други да додје са овог подручја умјесто оног досадног што га свако мало вуче за рукав по ходницима, а Чоколинда кад је чула одмах је одлучила, "Идем ја!"

ОДГОВОРИТЕ