Успјех ученика БЛ гимназије у Русији

Ученици бањалучке Гимназије остварили су велики успјех на Олимпијади метропола која је одржана у Москви од 4. до 9. септембра, освојивши једну сребрну и три бронзане медаље.

Република Српска 09.09.2017 | 21:14
Успјех ученика БЛ гимназије у Русији
На другој Московској олимпијади ученика великих градова и престоница свијета (Олимпијада метропола) учествовало је осам ученика из Бањалуке, који су се такмичили у области математике, физике, информатике и хемије.

У појединачном такмичењу Тијана Бабић је освојила сребрну, а Алекса Рачић бронзану медаљу из математике, док су Ивана Девић и Јован Стојиљковић освојили бронзане недаље из физике и информатике.

Бањалучки гимназијалци су били међу најуспјешнијим такмичарима у Москви, оставивши у екипном такмичењу иза себе вршњаке из свјетских метропола као што су Тел Авив, Рим, Јерусалим, Рим, Беч, Њу Делхи, Дизелдорф, Лима, Милано...

Овогодишњи побједници Олимпијаде метропола биле су екипе Москве, Хонг Конга и Шангаја, а учествовало је укупно 36 екипа из 26 земаља.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин учествовао је у завршној церемонији Олимпијаде мегаполиса и уручио дипломе побједницима и добитницима награда овог интелектуалног такмичења.



- Велике метрополе свијета одређују садашњост и будућност цијелог свијета. У тим градовима сконцентрисан је сав научни, образовни и високотехнолошки потенцијал свијета. Ми смо размишљали, зашто да се не упознамо поближе и такмичимо једни с другима да видимо колико је квалитетно образовање у нашим градовима, рекао је Собјањин на церемонији која је одржана у Московском међународном дому музике.

По његовим ријечима, ове године број учесника Олимпијаде ученика метропола свијета је удвостручен што потврђује оправданост овог пројекта.

- Ове године смо се потрудили да задаци буду тежи, а ви сте имали више могућности да упознате наш град. Ја сам увјерен да је пред вама, свим учесницима олимпијаде, велика будућност, рекао је градоначелник Москве младим такмичарима.



Друга Московска олимпијада ученика великих градова и престоница свијета организована је на иницијативу владе Москве од 4. до 8. септембра. Олимпијада је одржана у четири општеобразовна предмета – математици, информатици, физици и хемији, програмима који су максимално блиски у многим земљама свијета.

На првој Олимпијади метропола 2016. године учествовале су екипе 22 града из 18 земаља.

(Истинито)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Индијанац

09.09.2017 19:29

Е ово су вијести! Браво дјецо, свака част вашим родитељима, а вама пуно успјеха у животу. БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.09.2017 20:15

Цеститке из срца,али вец размисљајте како да одете одавде,јер за Вас овдје посла нема послије сколовања,од неписмени татини синова са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајевец

09.09.2017 20:31

Сад Пасос па Европа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

09.09.2017 20:32

Свака цаст само напред будуцности је пред вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

09.09.2017 20:50

Честитке ученицима и свака част граду и градонацелнику Радојицицу сто су им финансирали одлазак у Москву. Оправдали сте све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

09.09.2017 21:30

Путовање су финансирали становници Бањалуке који не висе на државној сиси, укључујући и родитеље ове паметне дјеце. Исти они који финансирају и Радојичића, скупа са подгузним мухама попут тебе! Глупне!!!!!

Name

Мексиканац

09.09.2017 21:40

Зашто је проблем реци да је град Бањалука за ову дјецу платио троскове уцесца на такмицењу. Немојте молим вас овдје да се љутимо.

Name

Честитке само ученицима!

10.09.2017 06:55

Кад се види какви професори им предају! А и лос наставни програм. Из појединих предмета ученицима се одузима вријеме тако сто кући морају цртати и бојити као у ОШ. А тек учење њемачког конципирано као да су ученици Нијемци. Промашени Пинг Понг програм. На прескок. Дјеца немају појма, слуђена.