Uspjeh učenika BL gimnazije u Rusiji

Učenici banjalučke Gimnazije ostvarili su veliki uspjeh na Olimpijadi metropola koja je održana u Moskvi od 4. do 9. septembra, osvojivši jednu srebrnu i tri bronzane medalje.

Republika Srpska 09.09.2017 | 21:14
Uspjeh učenika BL gimnazije u Rusiji
Na drugoj Moskovskoj olimpijadi učenika velikih gradova i prestonica svijeta (Olimpijada metropola) učestvovalo je osam učenika iz Banjaluke, koji su se takmičili u oblasti matematike, fizike, informatike i hemije.

U pojedinačnom takmičenju Tijana Babić je osvojila srebrnu, a Aleksa Račić bronzanu medalju iz matematike, dok su Ivana Dević i Jovan Stojiljković osvojili bronzane nedalje iz fizike i informatike.

Banjalučki gimnazijalci su bili među najuspješnijim takmičarima u Moskvi, ostavivši u ekipnom takmičenju iza sebe vršnjake iz svjetskih metropola kao što su Tel Aviv, Rim, Jerusalim, Rim, Beč, Nju Delhi, Dizeldorf, Lima, Milano...

Ovogodišnji pobjednici Olimpijade metropola bile su ekipe Moskve, Hong Konga i Šangaja, a učestvovalo je ukupno 36 ekipa iz 26 zemalja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin učestvovao je u završnoj ceremoniji Olimpijade megapolisa i uručio diplome pobjednicima i dobitnicima nagrada ovog intelektualnog takmičenja.



- Velike metropole svijeta određuju sadašnjost i budućnost cijelog svijeta. U tim gradovima skoncentrisan je sav naučni, obrazovni i visokotehnološki potencijal svijeta. Mi smo razmišljali, zašto da se ne upoznamo pobliže i takmičimo jedni s drugima da vidimo koliko je kvalitetno obrazovanje u našim gradovima, rekao je Sobjanjin na ceremoniji koja je održana u Moskovskom međunarodnom domu muzike.

Po njegovim riječima, ove godine broj učesnika Olimpijade učenika metropola svijeta je udvostručen što potvrđuje opravdanost ovog projekta.

- Ove godine smo se potrudili da zadaci budu teži, a vi ste imali više mogućnosti da upoznate naš grad. Ja sam uvjeren da je pred vama, svim učesnicima olimpijade, velika budućnost, rekao je gradonačelnik Moskve mladim takmičarima.



Druga Moskovska olimpijada učenika velikih gradova i prestonica svijeta organizovana je na inicijativu vlade Moskve od 4. do 8. septembra. Olimpijada je održana u četiri opšteobrazovna predmeta – matematici, informatici, fizici i hemiji, programima koji su maksimalno bliski u mnogim zemljama svijeta.

Na prvoj Olimpijadi metropola 2016. godine učestvovale su ekipe 22 grada iz 18 zemalja.

(Istinito)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Indijanac

09.09.2017 19:29

E ovo su vijesti! Bravo djeco, svaka čast vašim roditeljima, a vama puno uspjeha u životu. BRAVO!

ODGOVORITE
Name

Zoki

09.09.2017 20:15

Cestitke iz srca,ali vec razmisljajte kako da odete odavde,jer za Vas ovdje posla nema poslije skolovanja,od nepismeni tatini sinova sa kupljenim diplomama.

ODGOVORITE
Name

Cajevec

09.09.2017 20:31

Sad Pasos pa Evropa...

ODGOVORITE
Name

Soko

09.09.2017 20:32

Svaka cast samo napred buducnosti je pred vama.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

09.09.2017 20:50

Čestitke učenicima i svaka čast gradu i gradonacelniku Radojicicu sto su im finansirali odlazak u Moskvu. Opravdali ste sve.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

09.09.2017 21:30

Putovanje su finansirali stanovnici Banjaluke koji ne vise na državnoj sisi, uključujući i roditelje ove pametne djece. Isti oni koji finansiraju i Radojičića, skupa sa podguznim muhama poput tebe! Glupne!!!!!

Name

Meksikanac

09.09.2017 21:40

Zašto je problem reci da je grad Banjaluka za ovu djecu platio troskove ucesca na takmicenju. Nemojte molim vas ovdje da se ljutimo.

Name

Čestitke samo učenicima!

10.09.2017 06:55

Kad se vidi kakvi profesori im predaju! A i los nastavni program. Iz pojedinih predmeta učenicima se oduzima vrijeme tako sto kući moraju crtati i bojiti kao u OŠ. A tek učenje njemačkog koncipirano kao da su učenici Nijemci. Promašeni Ping Pong program. Na preskok. Djeca nemaju pojma, sluđena.