Изабрана нова косовска влада

Изабрана нова косовска влада, са Рамушем Харадинајем на месту премијера. Горан Ракић: Опстанак Срба на Космету остаје циљ за који се боримо

Регион 09.09.2017 | 20:35
Изабрана нова косовска влада
Лидер Алијансе за будућност Косова Рамус Харадинај нови је косовски премијер.

Харадинајева влада је у парламенту изабрана са 62 гласа, једним више од неопходне већине и без расправе.

Из протеста што се на гласање прешло без расправе, посланици, Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе и покрета Самоопредељење напустили су седницу.

Српска листа водиће три ресора - Министарство за повратак и заједнице, Министарство за локалну самоуправу и Министарство пољопривреде и руралног развоја. Добиће и шест помоћника министара.

Партија Кадрија Весељија, Демократска партија Косова, у новој влади имаће шест министарства и заменика премијера, Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија добиће четири министарства и првог заменика премијера, Иницијативи за Косово Фатмира Љимаја припашће три министарства. Несрпске и неалбанске заједнице добиће Министарство јавне администрације и министарство без портфеља.

Пре заседања Скупштине Косова, јутрос, посланици Српске листе су у Београду разговарали са Марком Ђурићем, директором Канцеларије за Косово и Метохију.

- Представницима Српске листе пренео сам подршку Владе, институција, председника и читавог српског народа у њиховој борби за опстанак на КиМ - рекао је после састанка Марко Ђурић.

Срби на Космету неће, нагласио је Ђурић, остати сами у тешком времену у којем се налазимо, као што нису били сами ни јуче и као што неће бити сами ни сутра.

Горан Ракић, председник Српске листе, поновио је да ће ова листа све одлуке доносити у консултацијама са Београдом и у интересу српског народа на Космету.

- Опстанак Срба на Космету је суштинси циљ за који ћемо се борити, залажући се за безбедност, бољи живот, односно бољи економски положај нашег народа - рекао је Ракић.

И остали представници Српске листе поновили су да не постоји други начин да се изборе за интересе српског народа у покрајини осим учешћа у косовским институцијама.

- Ми не можемо да утичемо на избор албанских представника, односно на то за кога ће Албанци гласати, али ће зато наши представници, изабрани већином гласова нашег народа на Космету, настојати да се кроз институције изборе за суштински бољи живот свог народа у покрајини - поручио је Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РАКОВИЦА

09.09.2017 19:34

ХИТНО ПРОИЗВОДИ СЕРИЈУ ТРАКТОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

09.09.2017 20:19

Е моји Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њуз

09.09.2017 23:08

Харадинај прелази у СНС.

ОДГОВОРИТЕ