Ко прима највеће пензије Српској?

Из Фонда ПИО Републике Српске 11 пензионера прима пензије веће од 1. 500 марака, али у топ 11 нису ни бивши председник Председништва БиХ Живко Радишић, ни боксерски ас Маријан Бенеш.

Република Српска 09.09.2017 | 19:33
Ко прима највеће пензије Српској?
У пензионере са рекордним примањима не спада ни пензионисани председник РС, академик Рајко Кузмановић, мада му, рачунајући и остале сталне приходе, на рачун сваког месеца „легне“ најмање 3.300 марака.
 
Пензијом са четвороцифреним износом не могу се похавалити ни најстарији живи бањалучки партизан споменичар Милан Пузић, али ни председник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ, као ни други познати пензионери, некадашњи политичари, спортисти и јавне личности.

Ако је судити по подацима Фонда ПИО РС, у пензионерској популацији у Српској влада стара јеврејска мудрост: „дабогда био здрав, богат и непознат“. Највеће домаће пензије у Српској примају анонимни људи, који су током професионалне каријере „радили са парама“, у банкама или осигуравајућим кућама.

Лимитирани коефицијентом

Можда их виђате у парку где играју шах или се забављају с унучићима, а да и не слутите да им је пензија и до десет пута већа од минималне. У такве спада и господин који прима рекордних 1.794 марака месечно.

- Некима од њих би пензије биле и веће, с обзиром на просечне плате које су примали, али су пензије у РС лимитиране коефицијентом четири – кажу у Фонду ПИО РС.

Идентитет пензионера са надебљим новачницима не желе да открију, позивајући се на Закон о заштити личних података, али наводе да пензионери рекордери живе најчешће у највећим и најбогатијим градовима РС: Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву и Приједору.

- Корисници који примају пензије веће од 1.000 КМ у правилу су радили у сектору банкарства или осигурања, електроенергетици, телекомуникацијама, правосуђу, на универзитетима или у здравству - кажу у Фонду.

Више од магичне хиљадарке, али много мање од рекордних 1.794 КМ, износи пензија академика Рајка Кузмановића, емеритуса Универзитета у Бањалуци и бившег председника РС, који је у пензију отишао право из Палате РС, да би се након њега у председнички кабинет уселио његов млади ментор Милорад Додик.

Није узео “бели хлеб”

Уз пензију од „само“ 1. 200 КМ, Кузмановић зарађује 1.250 КМ као председник Академије наука РС, те још 850 КМ накнаде „као и сваки други академик“, а уз то објављује књиге.

- Нисам ја заинтересован за новац. Иако су ме наговарали, након истека мандата председника РС нисам узео „бели хлеб“, мада сам тако могао инкасирати 27.000 КМ – каже скромни академик.



Мада га многи сумњиче за то, ни председник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ, каже да „није ни близу“ клуба најбогатијих пензионера, јер његова пензија не износи „ни хиљаду марака“.

- Највеће пензије примају људи који су радили у банкама и осигуравајућим кућама. Јесам радио у Фонду ПИО РС, био сам и руководилац, али Фонд ПИО код нас није осигуравајућа кућа него социјална установа која збрињава, у неким случајевима, чак и људе без радног стажа – јада се Ракуљ, који је некад био и председник Извршног одбора Прњавора.




Медији су, међутим, раније објавили да ни Ракуљ није сиромашан, јер уз пензију, на основу чланства у комисијама и управним одборима, има солидну додатну зараду.

Члану Председништва БиХ 619 КМ

Када је 2001. на позицији члана Председништва БиХ завршио радни век, Живко Радишић је, тврди, добио пензију од 619 КМ. Данас је то нарасло на 1.245 КМ.



– Пензионисан сам, као и сваки други радник, по закону, са 42 године стажа. Кад ми је истекао мандат нисам хтео “бели хлеб”. Било би неморално према овом сиромашном народу узети из буџета 8 плата по 1.440 КМ. Истог је става био и колега Алија Изетбеговић - каже Радишић.

Тврди да нема никаквих додатних прихода, осим “ако мед добро понесе”. У родном Паланчишту на Козари Радишић има пчелињак са 11 кошница.

- Младен Босић ме оптуживао да зарађујем 2.000 КМ месечно у Сенату РС, али сенатори немају ни марке паушала. Једино за седнице добијамо накнаду у висини пола просечне плате, што је око 400 КМ, али Сенат заседа само једном годишње, 9. јануара - каже Радишић.

Шампион на минималцу

Прослављени босерски шампион Маријан Бенеш један је од најпознатијих, али не и најбогатијих пензионера у Републици Српској.



Истина, према сведочењима његових блиских пријатеља, кад се све сабере, Маријан накупи око 2.000 КМ месечно, али захваљујући пензијама и рентама из суседних земаља. Од Фонда ПИО РС боксерска легенда, тврде они, прима свега 320 марака.

На платном списку Србије

Милан Пузић (103), најстарији бањалучки живи партизан, као и већина других ветерана Народноослободилачке борбе у Другом светском рату, пензију не прима од Фонда ПИО РС, него из Фонда ПИО Србије. Пузићева пензија износи 950 КМ месечно, а у СУБНОР тврде да ни друге партизанске борачке прензије нису тако баснословне како се у народу верује.

Нешто веће пензије из Србије, које би се можда и могле наћи на врху топ листе, примају пензионисани високи официри ЈНА, односно Војске РС.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бане

09.09.2017 17:39

Која је поента цланка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.09.2017 19:18

Поента да посто немају ста него да казу како су велике разлике ал су заборавили кад су владали други поздрав захвални пензионер.

Name

Стојко

09.09.2017 18:03

Осим Бенеса,све Сенатор до Сенатора.Кузмановица поново вратити умјесто Зељке,која му је зивот продузила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

09.09.2017 20:11

БЕНЕС ЈЕ ЗАСЛУЗИО СВАКУ МАРКУ..И ВИСЕ..ПРОСЛАВИО ЈЕ БАЊА ЛУКУ А ОВИ ДАНАС..НИ СУ МУ НИ ДО НОКТА. ВЛАСТ ПОГОТОВО.

Name

Лазе Ракуљ!

09.09.2017 19:01

Има он неколико хиљада марака мјесецно као цлан разних управних одбора. Посебно из Бање Вруцице прима велики паусал, јер је пристао да тамо аминује Богданицев криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.09.2017 19:51

Довољно је његово презиме и свеје тиме рецено.

Name

Брзи

09.09.2017 19:53

Каква власт такве и пензије.

Name

Рики

09.09.2017 19:15

А ста је то бенес ако СЕ бавио спортом и постујем ГА као цовјека и правог борца у ринггу ал ИМА несто по цему СЕ пензије исплацују и öд како је додик ипак реално ја сам пензионер и Имам интерну рецимо диплону сјекац СА моторном пилом у сумарству добро сам зарадјиво ИМО бенефицију и СА 55 година отисо у пензију То је било 1991 фала богу Јос је примам 740 марака и волио БИ да је висе ал задовољан сам искрено сви су на неко нацин лопови ал за вријеме СДС сам ИМО 230 и Јос касни и нема нехвалим никог ал задовољан сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моторка

09.09.2017 19:57

Види се да си дипломирани магистар за сјечење моторном пилом, благо кући коју ти заобиђеш. Није ти Додик повећао пензију, нити он штампа паре, балване један! Повећала се је због продаје јавних предузећа мафији, због пара које Федерација редовно упумпава у буџет РС и МИЛИЈАРДИ ММФ кредита који се узимају на образ државе Босне и Херцеговине! Бог те не *ебо, дипломирани сјекач са моторном пилом, халоооооо???!!!

Name

@Мислим-Ман

09.09.2017 20:34

Е, мој Рики ја Имам 1.660 КМ.Захваљуци РС и опет сам свој на своме.Него гањајте Доду и ону сто вам је зивотни вијек продузила.

Name

СРПСКИ СОКО

09.09.2017 19:41

ПОЕНТА БН ПОТРАЛА ,,ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА БРОЈ ПЕНЗИОНЕРА ЦЕ ПАСТИ НА ТРЕЦИНУ, СА ОВАКО МИЗЕРНИМ ПЕНЗИЈАМА А СА СКУПИМ СТАНДАРДОМ БЕЗ ОДРЕДЈЕНИХ ПОВЛАСТИЦА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ КОД ЛЕЦЕЊА ИТД,,ВЛАСТ БИ ВОЉЕЛА ДА СВИ ПОЦРКАМО,БРАВО БНТВ РЕЗИМЕ ПЕНЗИЈЕ ЦЕ ЗА ДУПЛО БИТИ ВЕЦЕ,,ПЕНЗИОНЕРА ЗА 70% МАЊЕ (ЗИВИХ) ДОДУСЕ ВЛАДА ЈЕ ПОВЕЦАЛА ЗИВОТ ЗА 4 ГОДИНЕ ДОДАЈТЕ ОНДА НА 14 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ РИКИ

09.09.2017 19:46

РИКИ РИКИ ,,ВИДИ СЕ ДА СИ ЦРВЕНИ ,,БИТНО ДА ТИ ОД 1991 ИМАС ПЕНЗИЈУ А СТА ЦЕ НАСА ДЕЦА,,ЦРВЕНИ РЕЗИМ ЈЕ СВЕ УНИСТИО ГДЕ ДА ИХ ЗАПОСЛИМО РИКИ РИКИ ВИДИС ЛИ ДА САД И СУМАРИ СТРАЈКУЈУ,,НИТ САДИО НАТ ЗАЛИО ПОСЕКАО ПАРЕ У ДЗЕП И ОПЕТ СУМЕ У МИНУСУУ,,РИКИ РИКИ,,А ТЕК ЗЕЛЕЗНИЦЕ,,ЕЛЕКТРО,,РУДАРСТВО,ЈАВНА ПРЕДУЗЕЦА ,ИТД,, ГДЕ ЦЕ И ОД ЦЕГА ДЕЦА ДА НАМ ЗИВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вељко

10.09.2017 07:57

Е РИКИ РИКИ ПРОФИ МОТОРИСТА

Name

10.09.2017 07:42

Нереалне пензије плус четверособни станови у Пентагону. Исте откупили за пар хиљада КМ. Сад траже да им Град мијења кров јер је постојећи од азбеста. Као угрожено им здравље. Азбест зрачи, тачно. Тко помазе јаднике који никад нису добили друштвени стан, а одбијало им се од Плате? Иста ствар са лифтовима у БЛ зградама! Безобразна стока добила станове на поклон и још траже да им Град поправља лифтове.

ОДГОВОРИТЕ