Ko prima najveće penzije Srpskoj?

Iz Fonda PIO Republike Srpske 11 penzionera prima penzije veće od 1. 500 maraka, ali u top 11 nisu ni bivši predsednik Predsedništva BiH Živko Radišić, ni bokserski as Marijan Beneš.

Republika Srpska 09.09.2017 | 19:33
Ko prima najveće penzije Srpskoj?
U penzionere sa rekordnim primanjima ne spada ni penzionisani predsednik RS, akademik Rajko Kuzmanović, mada mu, računajući i ostale stalne prihode, na račun svakog meseca „legne“ najmanje 3.300 maraka.
 
Penzijom sa četvorocifrenim iznosom ne mogu se pohavaliti ni najstariji živi banjalučki partizan spomeničar Milan Puzić, ali ni predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, kao ni drugi poznati penzioneri, nekadašnji političari, sportisti i javne ličnosti.

Ako je suditi po podacima Fonda PIO RS, u penzionerskoj populaciji u Srpskoj vlada stara jevrejska mudrost: „dabogda bio zdrav, bogat i nepoznat“. Najveće domaće penzije u Srpskoj primaju anonimni ljudi, koji su tokom profesionalne karijere „radili sa parama“, u bankama ili osiguravajućim kućama.

Limitirani koeficijentom

Možda ih viđate u parku gde igraju šah ili se zabavljaju s unučićima, a da i ne slutite da im je penzija i do deset puta veća od minimalne. U takve spada i gospodin koji prima rekordnih 1.794 maraka mesečno.

- Nekima od njih bi penzije bile i veće, s obzirom na prosečne plate koje su primali, ali su penzije u RS limitirane koeficijentom četiri – kažu u Fondu PIO RS.

Identitet penzionera sa nadebljim novačnicima ne žele da otkriju, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, ali navode da penzioneri rekorderi žive najčešće u najvećim i najbogatijim gradovima RS: Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

- Korisnici koji primaju penzije veće od 1.000 KM u pravilu su radili u sektoru bankarstva ili osiguranja, elektroenergetici, telekomunikacijama, pravosuđu, na univerzitetima ili u zdravstvu - kažu u Fondu.

Više od magične hiljadarke, ali mnogo manje od rekordnih 1.794 KM, iznosi penzija akademika Rajka Kuzmanovića, emeritusa Univerziteta u Banjaluci i bivšeg predsednika RS, koji je u penziju otišao pravo iz Palate RS, da bi se nakon njega u predsednički kabinet uselio njegov mladi mentor Milorad Dodik.

Nije uzeo “beli hleb”

Uz penziju od „samo“ 1. 200 KM, Kuzmanović zarađuje 1.250 KM kao predsednik Akademije nauka RS, te još 850 KM naknade „kao i svaki drugi akademik“, a uz to objavljuje knjige.

- Nisam ja zainteresovan za novac. Iako su me nagovarali, nakon isteka mandata predsednika RS nisam uzeo „beli hleb“, mada sam tako mogao inkasirati 27.000 KM – kaže skromni akademik.



Mada ga mnogi sumnjiče za to, ni predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, kaže da „nije ni blizu“ kluba najbogatijih penzionera, jer njegova penzija ne iznosi „ni hiljadu maraka“.

- Najveće penzije primaju ljudi koji su radili u bankama i osiguravajućim kućama. Jesam radio u Fondu PIO RS, bio sam i rukovodilac, ali Fond PIO kod nas nije osiguravajuća kuća nego socijalna ustanova koja zbrinjava, u nekim slučajevima, čak i ljude bez radnog staža – jada se Rakulj, koji je nekad bio i predsednik Izvršnog odbora Prnjavora.




Mediji su, međutim, ranije objavili da ni Rakulj nije siromašan, jer uz penziju, na osnovu članstva u komisijama i upravnim odborima, ima solidnu dodatnu zaradu.

Članu Predsedništva BiH 619 KM

Kada je 2001. na poziciji člana Predsedništva BiH završio radni vek, Živko Radišić je, tvrdi, dobio penziju od 619 KM. Danas je to naraslo na 1.245 KM.



– Penzionisan sam, kao i svaki drugi radnik, po zakonu, sa 42 godine staža. Kad mi je istekao mandat nisam hteo “beli hleb”. Bilo bi nemoralno prema ovom siromašnom narodu uzeti iz budžeta 8 plata po 1.440 KM. Istog je stava bio i kolega Alija Izetbegović - kaže Radišić.

Tvrdi da nema nikakvih dodatnih prihoda, osim “ako med dobro ponese”. U rodnom Palančištu na Kozari Radišić ima pčelinjak sa 11 košnica.

- Mladen Bosić me optuživao da zarađujem 2.000 KM mesečno u Senatu RS, ali senatori nemaju ni marke paušala. Jedino za sednice dobijamo naknadu u visini pola prosečne plate, što je oko 400 KM, ali Senat zaseda samo jednom godišnje, 9. januara - kaže Radišić.

Šampion na minimalcu

Proslavljeni boserski šampion Marijan Beneš jedan je od najpoznatijih, ali ne i najbogatijih penzionera u Republici Srpskoj.



Istina, prema svedočenjima njegovih bliskih prijatelja, kad se sve sabere, Marijan nakupi oko 2.000 KM mesečno, ali zahvaljujući penzijama i rentama iz susednih zemalja. Od Fonda PIO RS bokserska legenda, tvrde oni, prima svega 320 maraka.

Na platnom spisku Srbije

Milan Puzić (103), najstariji banjalučki živi partizan, kao i većina drugih veterana Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, penziju ne prima od Fonda PIO RS, nego iz Fonda PIO Srbije. Puzićeva penzija iznosi 950 KM mesečno, a u SUBNOR tvrde da ni druge partizanske boračke prenzije nisu tako basnoslovne kako se u narodu veruje.

Nešto veće penzije iz Srbije, koje bi se možda i mogle naći na vrhu top liste, primaju penzionisani visoki oficiri JNA, odnosno Vojske RS.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bane

09.09.2017 17:39

Koja je poenta clanka?

ODGOVORITE
Name

Re

09.09.2017 19:18

Poenta da posto nemaju sta nego da kazu kako su velike razlike al su zaboravili kad su vladali drugi pozdrav zahvalni penzioner.

Name

Stojko

09.09.2017 18:03

Osim Benesa,sve Senator do Senatora.Kuzmanovica ponovo vratiti umjesto Zeljke,koja mu je zivot produzila.

ODGOVORITE
Name

Vlada

09.09.2017 20:11

BENES JE ZASLUZIO SVAKU MARKU..I VISE..PROSLAVIO JE BANJA LUKU A OVI DANAS..NI SU MU NI DO NOKTA. VLAST POGOTOVO.

Name

Laze Rakulj!

09.09.2017 19:01

Ima on nekoliko hiljada maraka mjesecno kao clan raznih upravnih odbora. Posebno iz Banje Vrucice prima veliki pausal, jer je pristao da tamo aminuje Bogdanicev kriminal.

ODGOVORITE
Name

re

09.09.2017 19:51

Dovoljno je njegovo prezime i sveje time receno.

Name

Brzi

09.09.2017 19:53

Kakva vlast takve i penzije.

Name

Riki

09.09.2017 19:15

A sta je to benes ako SE bavio sportom i postujem GA kao covjeka i pravog borca u ringgu al IMA nesto po cemu SE penzije isplacuju i öd kako je dodik ipak realno ja sam penzioner i Imam internu recimo diplonu sjekac SA motornom pilom u sumarstvu dobro sam zaradjivo IMO beneficiju i SA 55 godina otiso u penziju To je bilo 1991 fala bogu Jos je primam 740 maraka i volio BI da je vise al zadovoljan sam iskreno svi su na neko nacin lopovi al za vrijeme SDS sam IMO 230 i Jos kasni i nema nehvalim nikog al zadovoljan sam

ODGOVORITE
Name

Motorka

09.09.2017 19:57

Vidi se da si diplomirani magistar za sječenje motornom pilom, blago kući koju ti zaobiđeš. Nije ti Dodik povećao penziju, niti on štampa pare, balvane jedan! Povećala se je zbog prodaje javnih preduzeća mafiji, zbog para koje Federacija redovno upumpava u budžet RS i MILIJARDI MMF kredita koji se uzimaju na obraz države Bosne i Hercegovine! Bog te ne *ebo, diplomirani sjekač sa motornom pilom, haloooooo???!!!

Name

@Mislim-Man

09.09.2017 20:34

E, moj Riki ja Imam 1.660 KM.Zahvaljuci RS i opet sam svoj na svome.Nego ganjajte Dodu i onu sto vam je zivotni vijek produzila.

Name

SRPSKI SOKO

09.09.2017 19:41

POENTA BN POTRALA ,,ZA DESET GODINA BROJ PENZIONERA CE PASTI NA TRECINU, SA OVAKO MIZERNIM PENZIJAMA A SA SKUPIM STANDARDOM BEZ ODREDJENIH POVLASTICA ZA PENZIONERE KOD LECENJA ITD,,VLAST BI VOLJELA DA SVI POCRKAMO,BRAVO BNTV REZIME PENZIJE CE ZA DUPLO BITI VECE,,PENZIONERA ZA 70% MANJE (ZIVIH) DODUSE VLADA JE POVECALA ZIVOT ZA 4 GODINE DODAJTE ONDA NA 14 GODINA.

ODGOVORITE
Name

RE RIKI

09.09.2017 19:46

RIKI RIKI ,,VIDI SE DA SI CRVENI ,,BITNO DA TI OD 1991 IMAS PENZIJU A STA CE NASA DECA,,CRVENI REZIM JE SVE UNISTIO GDE DA IH ZAPOSLIMO RIKI RIKI VIDIS LI DA SAD I SUMARI STRAJKUJU,,NIT SADIO NAT ZALIO POSEKAO PARE U DZEP I OPET SUME U MINUSUU,,RIKI RIKI,,A TEK ZELEZNICE,,ELEKTRO,,RUDARSTVO,JAVNA PREDUZECA ,ITD,, GDE CE I OD CEGA DECA DA NAM ZIVE.

ODGOVORITE
Name

veljko

10.09.2017 07:57

E RIKI RIKI PROFI MOTORISTA

Name

10.09.2017 07:42

Nerealne penzije plus četverosobni stanovi u Pentagonu. Iste otkupili za par hiljada KM. Sad traže da im Grad mijenja krov jer je postojeći od azbesta. Kao ugroženo im zdravlje. Azbest zrači, tačno. Tko pomaze jadnike koji nikad nisu dobili društveni stan, a odbijalo im se od Plate? Ista stvar sa liftovima u BL zgradama! Bezobrazna stoka dobila stanove na poklon i još traže da im Grad popravlja liftove.

ODGOVORITE