УС опен: Надал - Андерсон у финалу!

Као фурија: Надал изгубио сет па почистио Делпа! Рафаел Надал ће у недељу играти своје четврто финале на УС Опену. После 150 минута игре победио је Хуана Мартина дел Потра, 4:6, 6:0, 6:3, 6:2. Андерсон испунио сан, прво велико финале у каријери! Кевин Андерсон је у 31. години стигао до првог гренд слем финала. Потпуно заслужено јер је у полуфиналу надиграо Пабла Карења-Бусту – 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.  

Тенис 09.09.2017 | 11:15
УС опен: Надал - Андерсон у финалу!
Тенисер из Јоханесбурга је на најбољи начин искористио ситуацију у доњој половини жреба и тако постао први Јужноафриканац још од 1965. и Клифа Дрисдејла који је стигао до меча за пехар на УС Опену.

Такође, он је први Јужноафриканац у једном гренд слем финалу још од 1981. када је Јохан Крик тријумфовао у Мелбурну.

Искуснији Андерсон био је благи фаворит уочи овог меча и то је на терену и потврдио. Меч је трајао 175 минута и утисак је да ултра дефанзивни Шпанац није имао решења за топовске сервисе и страшне форхенде Андерсона.

Кевин је имао чак 83 одсто поена освојених на свој први сервис, испалио је 22 ас сервиса и забележио укупно 58 винера, наспрам 21 колико је имао Карењо-Буста.

У првом сету, Шпанац је боље почео, био му је довољан брејк у седмом гему за вођство у мечу.

Андерсон је у наставку успео да смањи број грешака, подигне ниво игре. У другом сету је повео са 3:1, потом је Карењо-Буста изједначио на 3:3, али новим брејком, у 12. гему, Андерсон је окренуо меч на своју страну.

У оба сета до краја, био му је довољан по један брејк. Држао је свој сервис, није попуштао и тако стигао и до треће победе над Шпанцем ове сезоне.

“Прво финале, ово је остварен сан за мене. Дозволићу себи да сутра прославим ову победу. Било је тешко, осећао сам нервозу на почетку, Пабло је све враћао. Успео сам да се ресетујем у другом сету, да почнем боље да ударам, и ритерн је прорадио, на крају, морам бити задовољан игром”, поручио је Андерсон, који је ове сезоне 28. носилац на турниру.

Као фурија: Надал изгубио сет па почистио Делпа! Рафаел Надал ће у недељу играти своје четврто финале на УС Опену. После 150 минута игре победио је Хуана Мартина дел Потра, 4:6, 6:0, 6:3, 6:2.

По први пут у мечу за титулу шпански тенисер преко пута мреже неће имати Новака Ђоковића којег је у три финална меча два пута добио. Састаће се са Кевином Андерсоном и свакако, бити велики фаворит.

Светски број један је, мора се рећи, апсолутно заслужено остварио 225. гренд слем победу и пласман у 23. велико финале. Има прилику за 16. гренд слем трофеј, самим тим и да се додатно учврсти на врху АТП листе.

Што се тиче Дел Потра, треба му честитати на свему што је урадио на турниру. Приметно је било да није имао снаге после два тешка меча у осмини и четвртфиналу, које је играо прехлађен, али то никако не умањује победу Надала који је од другог сета до краја меча приказао игру као у својим најбољим данима.

Први сет је припао Аргентинцу. У петом гему је начинио брејк што му је било довољно за освајање сета. Тада је погађао прве сервисе, ишло му је доста тога од руке, за разлику од Надала који је био видно незадовољан.

Бесан због изгубљеног сета, тенисер из Манакора је потом заиграо као у трансу. Убацио је у пету брзину, заиграо изузетно агресивно, и како је његова игра бивала све боља, тако је Дел Потро падао. Драстично су му ослабили сервиси и форхенди, и отуда не чуди што је Надал нанизао девет гемова заредом.

Од средине трећег сета до краја меча, Аргентинац је успео да освоји свега пет гемова. Статистика довољно говори, Надал је направио двоструко мање неизнуђених грешака (20:40) и исто тако скоро двоструко више винера (45:23). У свим сегментима је надиграо Дел Потра који ће морати да чека нову прилику за титулу у Њујорку.

Такође, Рафи ће ово бити треће гренд слем финале у сезони. У Мелбурну је изгубио од Федерера, потом је славио на Ролан Гаросу против Стена Вавринке, сада га очекује 28. носилац Кевин Андерсон против којег води са 4:0 у победама.

„После неколико проблематичних година, повреда, сјајно је опет играти у финалу овде у Нујорку. Три последња меча била су веома добра за мене, али овај је био свакако најбољи. Имам још ту страст да играм свом снагом, долазићу овде још много година“, изјавио је Надал.

Не потцењује ни противника, Кевина Андерсона.

„Висок је, има невероватан сервис и такође добро игра на овој подлози. И он је имао проблема са повредама али сад игра свој најбољи тенис. Знам га још кад је имао 12 година, драго ми је да је у финалу“, закључио је први тенисер света.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар