Почела америчка сезона урагана

Цела сезона урагана траје од 1. јуна до 30. новембра. До пре две недеље, ова сезона деловала је сасвим обично. Али, онда је дошао ураган Харви, а за њим и Ирма за којом иду Катја и Хозе

Свијет 08.09.2017 | 22:29
Почела америчка сезона урагана
Док ураган Ирма пролази поред карипских острва и полако се приближава Флориди, ураган Хозе иде њеном путањом и прети да опустоши ионако разорена острва на Карибима. Хозе и Катја, која прети са запада, добили су на јачини у последњих неколико сати. Урагани су честа појава на истоку САД, а овогодишња сезона истих дошла је тек на пола пута.

Тропске олује обично се појављују у септембру, а свој врхунац достижу 10. септембра. То је зато што је кључне факторе животне средине тешко ускладити, а Национална океанографска и атмосферска агенција (НОАА) посматра осам недеља око 10. септембра као ураганску "сезону у сезони".

- Сезона урагана траје од средине августа до средине октобра, али његову пуну снагу добија заправо почетком септембра када је комбинација температуре океана, који се дуго пекао летњим сунцем, и недостатка вибрације ветра доводи до највећег броја олуја - рекао је Брендон Милер, метеоролог ЦНН-а.

Цела сезона урагана траје од 1. јуна до 30. новембра. До пре две недеље, ова сезона деловала је сасвим обично. Али, онда је дошао ураган Харви, а за њим и Ирма за којом иду Катја и Хозе. Иако се не очекује да Катја удари у обале САД, мада постоји та могућност, Хозе прети континенталном делу иако је и даље на Атлантику.



Пошто је сезона урагана у току, још више тропских олуја могуће је да се формира у наредних неколико недеља.

Пре Харвија, САД нису погодили већи урагани (категорије 3 или више), од урагана Вилма 2005. године. Ова сезона није најактивнија година за урагане, а најгоре је било 2005. када је било 28 тропских олуја од којих је 15 прерасло у урагане.

Иако 2017. није поставила нове стандарде, НОАА упозорава да је ова сезона имала "потенцијал да буде изузетно активна". НОАА је у августу предвидела 14 до 19 тропских олуја, пет до 9 урагана и два до пет великих урагана за сезону.

У овој сезони име је добило 11 урагана и то Арлин, Брет, Синди, Дон, Емили, Френклин, Герт, Харви, Ирма, Хозе и Катја. Следећа имена која су на "чекању" по редоследу су Ли, Марија, Нејт, Офелија, Филип, Рина, Шон, Тами, Винс и Витни.



КАКО УРАГАНИ ДОБИЈАЈУ ИМЕНА И ЗАШТО СУ УГЛАВНОМ ЖЕНСКОГ РОДА?

Људе је одувек занимало како ураган добија одређено име и зашто су у питању већином женска имена.

Урагани се појављују сваке године, а добијају властита имена због чињенице да их је неколико истовремено активно па се давањем имена омогућује лакше сналажење метеоролозима, спасилачким службама и свима који се налазе у погођеним подручјима.

Светска метеоролошка организација саставља листу имена тропских олуја у сезони урагана абецедним редом. Свака тропска олуја у којој ветар достиже брзину већу од 63 километара на час, добија властито име, а задржава га и ако прерасте у ураган. Постоји шест таквих пописа са именима.



Имена се циклично понављају сваких шест година, али постоје и имена која су пензионисана, будући да су ти урагани проузроковали катастрофе. На пример, пензионисана су имена Катрина и Сенди.

У прошлости су имена урагани имали различита имена у свакој земљи, па су их рецимо на Карибима звали по свецима. У раном двадесетом веку један аустралијски прогностичар урагане је називао по политичарима које није волео, док су амерички војници током Другог светског рата ураганима давали имена по својим женама и девојкама.

Од тога је, вероватно и настао обичај да урагани имају женска имена. Америчка национална метеоролошка служба је 1953. године почела да користи женска имена за означавање урагана, а накнадно су додата и мушка. Ипак, и даље већина земаља олује, урагане и циклоне назива искључиво женским именима.



(Телеграф)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 21:00

Кажу да је темпетатура у последњих 100 година порасла за више од 1.5 степени, и да ће и даље расти...А лед на половима се топи, и даље ће се топити...И кад се све истопи - порашће ниво светских мора за пар метара, па ће тако нестати већина Јадранских острва,а већина приморских места на Јадрану ће бити у проблему, и становништво ће морати да се сели... Холандија и Данска ће бити поплављене, Флорида, Калифорнија, север Немачке и остали ће такође потпуно бити под водом...Ниво Дунава, Саве и Тисе ће порасти (3 велике реке код нас, али неће нас поплавити, јер корита река код нас су дубока бар 10-20 метара, и бар 8 метара су испод висине брана, или 3м у просеку испод тла), а код Ђердапа ће се направити велико језеро... А Амери ће изгледа имати још учесталије и јаче урагане, поплаве, и климатске катастрофе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бачванин

09.09.2017 08:08

Штета је ти тако паметан човјек ниси на челу неке државе него имаш научни коментар на сваки текст који се појави. Свака част докторе.

Name

Трамп

08.09.2017 23:33

Трамп је обећао и почео, значи господо или ћете радити како вам ја кажем и ћете кеширати! Вратио олакшице за становнике који имају куће и викендице или виле (небитно) , а увео осигурање, пошто се скоро 10 % осигурало, осигуравајуће куће извршиле су притисак. Уз помоћ ХААРП-а, натјераће становништво хтјели они или не да осигурају имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортодоx

09.09.2017 04:36

Наши су стари увијек говорили... "има Бога, таман да је ко зрно пшенице"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

09.09.2017 09:16

Хоцес рећи да нам се све дешава зато сто нам бог враћа за гријехове наше???

Name

РедБулл

09.09.2017 06:41

Надам се да це сад Доналд схватити тезину климатски промјена.

ОДГОВОРИТЕ