Počela američka sezona uragana

Cela sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Do pre dve nedelje, ova sezona delovala je sasvim obično. Ali, onda je došao uragan Harvi, a za njim i Irma za kojom idu Katja i Hoze

Svijet 08.09.2017 | 22:29
Počela američka sezona uragana
Dok uragan Irma prolazi pored karipskih ostrva i polako se približava Floridi, uragan Hoze ide njenom putanjom i preti da opustoši ionako razorena ostrva na Karibima. Hoze i Katja, koja preti sa zapada, dobili su na jačini u poslednjih nekoliko sati. Uragani su česta pojava na istoku SAD, a ovogodišnja sezona istih došla je tek na pola puta.

Tropske oluje obično se pojavljuju u septembru, a svoj vrhunac dostižu 10. septembra. To je zato što je ključne faktore životne sredine teško uskladiti, a Nacionalna okeanografska i atmosferska agencija (NOAA) posmatra osam nedelja oko 10. septembra kao uragansku "sezonu u sezoni".

- Sezona uragana traje od sredine avgusta do sredine oktobra, ali njegovu punu snagu dobija zapravo početkom septembra kada je kombinacija temperature okeana, koji se dugo pekao letnjim suncem, i nedostatka vibracije vetra dovodi do najvećeg broja oluja - rekao je Brendon Miler, meteorolog CNN-a.

Cela sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Do pre dve nedelje, ova sezona delovala je sasvim obično. Ali, onda je došao uragan Harvi, a za njim i Irma za kojom idu Katja i Hoze. Iako se ne očekuje da Katja udari u obale SAD, mada postoji ta mogućnost, Hoze preti kontinentalnom delu iako je i dalje na Atlantiku.Pošto je sezona uragana u toku, još više tropskih oluja moguće je da se formira u narednih nekoliko nedelja.

Pre Harvija, SAD nisu pogodili veći uragani (kategorije 3 ili više), od uragana Vilma 2005. godine. Ova sezona nije najaktivnija godina za uragane, a najgore je bilo 2005. kada je bilo 28 tropskih oluja od kojih je 15 preraslo u uragane.

Iako 2017. nije postavila nove standarde, NOAA upozorava da je ova sezona imala "potencijal da bude izuzetno aktivna". NOAA je u avgustu predvidela 14 do 19 tropskih oluja, pet do 9 uragana i dva do pet velikih uragana za sezonu.

U ovoj sezoni ime je dobilo 11 uragana i to Arlin, Bret, Sindi, Don, Emili, Frenklin, Gert, Harvi, Irma, Hoze i Katja. Sledeća imena koja su na "čekanju" po redosledu su Li, Marija, Nejt, Ofelija, Filip, Rina, Šon, Tami, Vins i Vitni.KAKO URAGANI DOBIJAJU IMENA I ZAŠTO SU UGLAVNOM ŽENSKOG RODA?

Ljude je oduvek zanimalo kako uragan dobija određeno ime i zašto su u pitanju većinom ženska imena.

Uragani se pojavljuju svake godine, a dobijaju vlastita imena zbog činjenice da ih je nekoliko istovremeno aktivno pa se davanjem imena omogućuje lakše snalaženje meteorolozima, spasilačkim službama i svima koji se nalaze u pogođenim područjima.

Svetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vetar dostiže brzinu veću od 63 kilometara na čas, dobija vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan. Postoji šest takvih popisa sa imenima.Imena se ciklično ponavljaju svakih šest godina, ali postoje i imena koja su penzionisana, budući da su ti uragani prouzrokovali katastrofe. Na primer, penzionisana su imena Katrina i Sendi.

U prošlosti su imena uragani imali različita imena u svakoj zemlji, pa su ih recimo na Karibima zvali po svecima. U ranom dvadesetom veku jedan australijski prognostičar uragane je nazivao po političarima koje nije voleo, dok su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata uraganima davali imena po svojim ženama i devojkama.

Od toga je, verovatno i nastao običaj da uragani imaju ženska imena. Američka nacionalna meteorološka služba je 1953. godine počela da koristi ženska imena za označavanje uragana, a naknadno su dodata i muška. Ipak, i dalje većina zemalja oluje, uragane i ciklone naziva isključivo ženskim imenima.(Telegraf)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 23:00

Кажу да је темпетатура у последњих 100 година порасла за више од 1.5 степени, и да ће и даље расти...А лед на половима се топи, и даље ће се топити...И кад се све истопи - порашће ниво светских мора за пар метара, па ће тако нестати већина Јадранских острва,а већина приморских места на Јадрану ће бити у проблему, и становништво ће морати да се сели... Холандија и Данска ће бити поплављене, Флорида, Калифорнија, север Немачке и остали ће такође потпуно бити под водом...Ниво Дунава, Саве и Тисе ће порасти (3 велике реке код нас, али неће нас поплавити, јер корита река код нас су дубока бар 10-20 метара, и бар 8 метара су испод висине брана, или 3м у просеку испод тла), а код Ђердапа ће се направити велико језеро... А Амери ће изгледа имати још учесталије и јаче урагане, поплаве, и климатске катастрофе...

ODGOVORITE
Name

Re bačvanin

09.09.2017 10:08

Šteta je ti tako pametan čovjek nisi na čelu neke države nego imaš naučni komentar na svaki tekst koji se pojavi. Svaka čast doktore.

Name

Tramp

09.09.2017 01:33

Tramp je obećao i počeo, znači gospodo ili ćete raditi kako vam ja kažem i ćete keširati! Vratio olakšice za stanovnike koji imaju kuće i vikendice ili vile (nebitno) , a uveo osiguranje, pošto se skoro 10 % osiguralo, osiguravajuće kuće izvršile su pritisak. Uz pomoć HAARP-a, natjeraće stanovništvo htjeli oni ili ne da osiguraju imovinu.

ODGOVORITE
Name

Ortodox

09.09.2017 06:36

Naši su stari uvijek govorili... "ima Boga, taman da je ko zrno pšenice"

ODGOVORITE
Name

Milojko

09.09.2017 11:16

Hoces reći da nam se sve dešava zato sto nam bog vraća za grijehove naše???

Name

RedBull

09.09.2017 08:41

Nadam se da ce sad Donald shvatiti tezinu klimatski promjena.

ODGOVORITE