Флорида у паници: Очекује се удар

Национални центар за урагане у Мајамију издао је упозорење за јужну Флориду и архипелаг оближњих острваца због надоласка урагана ''Ирма''. Према најновијим информацијама ураган "Ирма", који је до сада усмртио 14 људи, прелази преко Бахама.

Свијет 08.09.2017 | 09:54
Флорида у паници: Очекује се удар
Таласи висине шест метара на Бахамима

''Ирма'' је током јучерашњег дана стигла до сјеверних обала Доминиканске републике и Хаитија донијевши са собом вертове снаге урагана на острва Теркс и Кајкос.

Снага вјетрова опала је јуче на око 265 километара по часу. Она се и даље води као "изузетно опасна" олуја категорије пет, што је највиши ниво према америчком Националном центру за урагане.



''Ирма'' се налазила на око 85 километра јужно од оствра Велика Инагва, а очекује се да ће изазвати таласе висине шест метара на Бахамима, пре него што се пресели на Кубу и обруши се у недјељу на јужну Флориду као веома моћан ураган четврте категорије.

Метеоролози су синоћ издали упозорење за велики дио Флориде, укључујући шире подручје Мајамија и језеро Окичоби.

Почиње евакуација око пола милиона људи

Гувернер Флориде Рик Скот је наредио затварање школа и универзитета, као и државних служби, у цијелој држави до понедјељка.

Он је навео да се становници Флориде суочавају са "олујом опасном по живот" и да "свака породица мора бити спремна на евакуацију". Према ранијим најавама, данас би требало да почне обавезна евакуација око пола милиона људи.



''Ирма'' је такодје оштетила кровове, изазвала поплаве и нестанак струје у сјеверном дијеловима Доминиканске републике и Хаитија, гдје је јуче наређена евакуација приобалних подручја. На Куби, више хиљада туриста из приморских дијелова је евакуисано.

У Џорџији је гувернер Нејтан Дил наредио евакуацију шест приобалних округа, што обухвата око 540.000 људи. Асошиејтед прес пише да Џорџија није била на мети јачег урагана више од једног вијека.



Вјерује се да ће ''Ирма'', праћена вјетровима од 270 километара на сат, бити разорнија од симбола уништења на Флориди и до тада "најскупљег" урагана у америчкој историји, урагана Ендру из 1992, који је узроковао смрт 65 људи и начинио штету од, у то вријеме, 26,5 милијарди долара.

Нови биланс жртава

Према посљедњим потврђеним информацијама, погинуло је укупно 14 особа. Француски министар унутрашњих послова Жерар Колом рекао је јуче да је најмање осам особа је погинуло, а 23 су повријеђене у удару урагана на француским Карипским острвима.

Власти на америчким Дјевичанским острвима саопштиле су раније да је ''Ирма'' однијела три живота и изазвао "катастрофалну" штету. Још три смртна случаја су пријављена на британском острву Ангуила, као и на острвима Барбуда и холандској страни Сен Мартена.

Према процјенама Црвеног крста, око 1,2 милиона људи погођено је ''Ирмом'', тај број би могао нагло да порасте на 26 милиона.



Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ноа

08.09.2017 09:03

Апокалиптично!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2017 13:26

Ким одкази напад ,за једанпута имају довољно.

Name

ааа

08.09.2017 09:55

Цудо да јој нису дали име "милосрдни андјео"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

08.09.2017 10:59

Хахахаха добра ти је. Био би ред