Шећерана: Највише нуде Вијетнамци

У Окружном привредном суду у Бијељини биће одржани Скупштина повјерилаца и испитно рочиште у стечајном поступку за бијељинску Шећерану.  За куповину те фирме заинтересовани су инвеститори из Турске и Вијетнама.

Република Српска 08.09.2017 | 09:17
Шећерана: Највише нуде Вијетнамци
Вијетнамска фирма Цонструцтион Цорпоратион Но1 – ЈСЦ понудила је за имовину бијељинске Фабрике шећера у стечају десет милиона КМ, турска компанија „Боздаг имплик“ понудила је шест милиона КМ, док је Горан Вајкић понудио 6,75 милиона марака, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Стечајни управник Лазо Ђурђевић је, у извјештају који ће се данас наћи пред Скупштином повјерилаца, а који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, имао замјерке на све три понуде и навео да оне не би требало да се разматрају на Скупштини. Међутим, одлуком Одбора повјерилаца Ђурђевић је задужен да о овим понудама упозна Скупштину.

Прва понуда која је у суд стигла је од бившег директора Урбанистичког завода РС Горана Вајкића који је навео да је спреман да плати 6,75 милиона КМ уз низ других услова.

Вајкићев приједлог је да „Шећерана“ оснује ново предузеће у форми друштва са ограниченом одговорношћу, а да имовина фабрике процијењена на 23,9 милиона КМ, представља оснивачки капитал новог друштва.

Његов план је да се он именује за директора новооснованог предузећа те да у року од годину дана исплати оснивачу, односно „Шећерани“ 6,75 милиона КМ, након чега би он постао једини власник новооснованог предузећа.

Проблем је што је Вајкић у овој понуди навео да она важи до 15. јуна, па је Ђурђевић у извјештају навео да је њој истекао рок важења и да о њој Скупштина не треба да расправља.



Међутим, Вајкић тврди другачије и каже да ће данас на Скупштини објаснити и продужити рок важења своје понуде.

Ђурђевић је написао да је добио и писмо намјере турске фирме „Боздаг имплик“ која је навела да је за фабрику спремна да плати три милиона евра.

„Овдје се наводи намјера куповине фабрике, а не имовине фабрике која је била предмет продаје на протекле три лицитације, иако су се представници ове фабрике раније изјашњавали да су спремни да купе имовину фабрике. Проблем је што Законом о стечајном поступку није предвиђена продаја фабрике, него имовине фабрике“, навео је Ђурђевић.

Када је у питању вијетнамска фирма, они су у својој понуди навели да су спремни да преузму фабрику и сву њену имовину. Навели су и да су, у циљу лакшег преговарања, спремни да у Београду оснују фирму под називом ЦЦ1 Европа која би потписала уговор о преузимању Фабрике шећера.



Ова фирма наводи да је спремна за фабрику да плати пет милиона евра, од чега би пола милиона платила у року од 60 дана и тиме постала власник 67 одсто фабрике и била ослобођена свих ранијих обавеза фабрике.

У наредне три године исплатили би преосталих 4,5 милиона евра и то тако што би другу траншу од 1,5 милиона евра платили 11 мјесеци од уплате прве транше.  Трећу од два милиона би платили у року од годину дана након друге, а четврту би платили за још годину дана.

„За удио у власништву над Фабриком шећера који припада Влади РС (33 одсто) након што ЦЦ1 Европа ревитализује и ремонтује фабрику и стави је у погон, за шта су предвиђена додатна улагања од 2,7 милиона евра, комплетан удио Владе прешао би у руке ЦЦ1 Европа, чиме би та фирма постала 100% власник ’Шећеране’“, наводи се у њиховој понуди.

 Ђурђевић је навео да и овај купац у понуди истиче да жели купити привредно друштво, а не имовину, што није у складу са Законом о стечајном поступку.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Семберац,

08.09.2017 07:46

толико равне земље ,и вредних насих пољо-произвођаца ,недају народу подстицаје ,тако смесна цена "ево одлуцили се месетари ,да продају коку која носи златна јаја, ста да в казем народ вас.је замрзијо а ја са њима,ето продајте наздерите се проклетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордје Вук

08.09.2017 08:34

Пази ово,јавно се каже бивши директор Урбанистичког Завода РС има седам милиона марака да купује фабрике.У преводу он би купио а с њим у тал иду још двојица из власти а сви са покраденим парама од ове јадне РС.Е сад ко су Вијетнамци?Опет наши тајкуни пуни покрадених пара.Дјурдјевиц је овдје у праву само сто нема муда да све каже јер зна да ми немамо Тужилаштво,нема истрага,нема питања. Никакви странци не долазе овдје да купују све су то прерушени наши лопови и тајкуни резима.Толико имају да не знају куд са парама а на Запад не смију јер би били затворени одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

08.09.2017 09:19

КО ЈЕ ПОКРАО МИЛИОНЕ ИЗ СЕФА БОБАР БАНКЕ ???

Name

борац

08.09.2017 09:29

Да устане Тито вратио би се у гроб коме продају имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

08.09.2017 09:49

Нема ниста од продаје, поново це фабрика бити врацена господину Цопицу. Зиви били па видели

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

08.09.2017 09:55

И то је једино исправно.

Name

Дијагноза

08.09.2017 10:28

Важнији је хеликоптер од фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.09.2017 18:03

Бисви директор урбанистицког завода који је у његовом мандату био у тоталном колапсу хоце да избуљи 6-7 милиона за сецерану.А какве смо ми овцурине !!!!

ОДГОВОРИТЕ