Šećerana: Najviše nude Vijetnamci

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini biće održani Skupština povjerilaca i ispitno ročište u stečajnom postupku za bijeljinsku Šećeranu.  Za kupovinu te firme zainteresovani su investitori iz Turske i Vijetnama.

Republika Srpska 08.09.2017 | 09:17
Šećerana: Najviše nude Vijetnamci
Vijetnamska firma Construction Corporation No1 – JSC ponudila je za imovinu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju deset miliona KM, turska kompanija „Bozdag implik“ ponudila je šest miliona KM, dok je Goran Vajkić ponudio 6,75 miliona maraka, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević je, u izvještaju koji će se danas naći pred Skupštinom povjerilaca, a koji je u posjedu CAPITAL-a, imao zamjerke na sve tri ponude i naveo da one ne bi trebalo da se razmatraju na Skupštini. Međutim, odlukom Odbora povjerilaca Đurđević je zadužen da o ovim ponudama upozna Skupštinu.

Prva ponuda koja je u sud stigla je od bivšeg direktora Urbanističkog zavoda RS Gorana Vajkića koji je naveo da je spreman da plati 6,75 miliona KM uz niz drugih uslova.

Vajkićev prijedlog je da „Šećerana“ osnuje novo preduzeće u formi društva sa ograničenom odgovornošću, a da imovina fabrike procijenjena na 23,9 miliona KM, predstavlja osnivački kapital novog društva.

Njegov plan je da se on imenuje za direktora novoosnovanog preduzeća te da u roku od godinu dana isplati osnivaču, odnosno „Šećerani“ 6,75 miliona KM, nakon čega bi on postao jedini vlasnik novoosnovanog preduzeća.

Problem je što je Vajkić u ovoj ponudi naveo da ona važi do 15. juna, pa je Đurđević u izvještaju naveo da je njoj istekao rok važenja i da o njoj Skupština ne treba da raspravlja.



Međutim, Vajkić tvrdi drugačije i kaže da će danas na Skupštini objasniti i produžiti rok važenja svoje ponude.

Đurđević je napisao da je dobio i pismo namjere turske firme „Bozdag implik“ koja je navela da je za fabriku spremna da plati tri miliona evra.

„Ovdje se navodi namjera kupovine fabrike, a ne imovine fabrike koja je bila predmet prodaje na protekle tri licitacije, iako su se predstavnici ove fabrike ranije izjašnjavali da su spremni da kupe imovinu fabrike. Problem je što Zakonom o stečajnom postupku nije predviđena prodaja fabrike, nego imovine fabrike“, naveo je Đurđević.

Kada je u pitanju vijetnamska firma, oni su u svojoj ponudi naveli da su spremni da preuzmu fabriku i svu njenu imovinu. Naveli su i da su, u cilju lakšeg pregovaranja, spremni da u Beogradu osnuju firmu pod nazivom CC1 Evropa koja bi potpisala ugovor o preuzimanju Fabrike šećera.



Ova firma navodi da je spremna za fabriku da plati pet miliona evra, od čega bi pola miliona platila u roku od 60 dana i time postala vlasnik 67 odsto fabrike i bila oslobođena svih ranijih obaveza fabrike.

U naredne tri godine isplatili bi preostalih 4,5 miliona evra i to tako što bi drugu tranšu od 1,5 miliona evra platili 11 mjeseci od uplate prve tranše.  Treću od dva miliona bi platili u roku od godinu dana nakon druge, a četvrtu bi platili za još godinu dana.

„Za udio u vlasništvu nad Fabrikom šećera koji pripada Vladi RS (33 odsto) nakon što CC1 Evropa revitalizuje i remontuje fabriku i stavi je u pogon, za šta su predviđena dodatna ulaganja od 2,7 miliona evra, kompletan udio Vlade prešao bi u ruke CC1 Evropa, čime bi ta firma postala 100% vlasnik ’Šećerane’“, navodi se u njihovoj ponudi.

 Đurđević je naveo da i ovaj kupac u ponudi ističe da želi kupiti privredno društvo, a ne imovinu, što nije u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Semberac,

08.09.2017 07:46

toliko ravne zemlje ,i vrednih nasih poljo-proizvođaca ,nedaju narodu podsticaje ,tako smesna cena "evo odlucili se mesetari ,da prodaju koku koja nosi zlatna jaja, sta da v kazem narod vas.je zamrzijo a ja sa njima,eto prodajte nazderite se prokletnici.

ODGOVORITE
Name

Djordje Vuk

08.09.2017 08:34

Pazi ovo,javno se kaže bivši direktor Urbanističkog Zavoda RS ima sedam miliona maraka da kupuje fabrike.U prevodu on bi kupio a s njim u tal idu još dvojica iz vlasti a svi sa pokradenim parama od ove jadne RS.E sad ko su Vijetnamci?Opet naši tajkuni puni pokradenih para.Djurdjevic je ovdje u pravu samo sto nema muda da sve kaže jer zna da mi nemamo Tužilaštvo,nema istraga,nema pitanja. Nikakvi stranci ne dolaze ovdje da kupuju sve su to prerušeni naši lopovi i tajkuni rezima.Toliko imaju da ne znaju kud sa parama a na Zapad ne smiju jer bi bili zatvoreni odmah.

ODGOVORITE
Name

stedisa

08.09.2017 09:19

KO JE POKRAO MILIONE IZ SEFA BOBAR BANKE ???

Name

borac

08.09.2017 09:29

Da ustane Tito vratio bi se u grob kome prodaju imovinu.

ODGOVORITE
Name

xyz

08.09.2017 09:49

Nema nista od prodaje, ponovo ce fabrika biti vracena gospodinu Copicu. Zivi bili pa videli

ODGOVORITE
Name

xyz

08.09.2017 09:55

I to je jedino ispravno.

Name

Dijagnoza

08.09.2017 10:28

Važniji je helikopter od fabrike.

ODGOVORITE
Name

Marko

08.09.2017 18:03

Bisvi direktor urbanistickog zavoda koji je u njegovom mandatu bio u totalnom kolapsu hoce da izbulji 6-7 miliona za seceranu.A kakve smo mi ovcurine !!!!

ODGOVORITE