Све је спремно за Лигу нација, Србија у Лиги Ц - 3. лиги!

Ново такмичење УЕФА почиње у септембру следеће године. Европске репрезентације биће подељене у четири лиге. Србија, за сада, у Лиги Ц.

Фудбал 08.09.2017 | 23:00
Све је спремно за Лигу нација, Србија у Лиги Ц - 3. лиги!
Коначно!

Уместо пријатељских утакмица репрезентација од септембра 2018. године на територији Европе играће се Лига нација, такмичење које је осмислио председник Европске фудбалске уније Александар Чеферин.

Прва Лига нација завршиће се финалним турниром у јуну 2019.

Репрезентације свих 55 чланица УЕФА биће распоређене у четири лиге (А, Б, Ц и Д), подељене по групама са по четири или три тима, у зависности од коефицијента УЕФА.

Репрезентације ће на основу свог коефицијента бити подељене у зоне. У Лиги А играће 12 најбољих европских селекција, исто толико у Лиги Б, у Лиги Ц 15 и у најнижем рангу Лиги Д 16.

Првопласиране селекције из својих група избориће наступ у јачу лигу, док ће последњепласиране морати у нижи ранг. Шампион Лиге нација одређиваће се на Фајнал фору.

Све репрезентације биће подељене у више група у својим зонама. Првопласиране екипе из нижих рангова обезбедиће пласман у виши, а последње ће испадати ранг ниже. Победници група ће се за титулу своје дивизије борити на фајнал-фору, а први су на програму већ 2019. године.

Према тренутном стању најбољих тимова на листи УЕФА, Србија би играла Лигу Ц.

Лига нација неће много променити систем квалификација за Европско првенство 2020. године. По две најбољепласиране екипе из 10 квалификационих група пласираће се на првенство, а осталих четири кроз плеј-оф Лиге нација. Ако плеј-оф избори екипа која је кроз редовне квалификације прошла на Европско првенство, на њено место у плеј-офу долази прва следећа из лиге. Практично, постојаће два пута на шампионат Европе, а више репрезентативних наступа у једној години.

ЛИГА А

Немачка
Португал
Белгија
Шпанија
Швајцарска
Француска
Енглеска
Италија
Пољска
Хрватска
Исланд
Велс

ЛИГА Б

Русија
Северна Ирска
Словачка
Шведска
Холандија
Украјина
Босна и Херцеговина
Аустрија
Турска
Република Ирска
Данска
Мађарска

ЛИГА Ц

Словенија
Албанија
Црна Гора
Србија
Шкотска
Чешка
Румунија
Грчка
Бугарска
Израел
Норвешка
Кипар
Финска
Естонија
Азербејџан

ЛИГА Д

Литванија
Белорусија
Грузија
Јерменија
Македонија
Фарска Острва
Луксембург
Летонија
Молдавија
Казахстан
Лихтенштајн
Андора
Малта
Косово
Сан Марино
Гибралтар

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар