Sve je spremno za Ligu nacija, Srbija u Ligi C - 3. ligi!

Novo takmičenje UEFA počinje u septembru sledeće godine. Evropske reprezentacije biće podeljene u četiri lige. Srbija, za sada, u Ligi C.

Fudbal 08.09.2017 | 23:00
Sve je spremno za Ligu nacija, Srbija u Ligi C - 3. ligi!
Konačno!

Umesto prijateljskih utakmica reprezentacija od septembra 2018. godine na teritoriji Evrope igraće se Liga nacija, takmičenje koje je osmislio predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin.

Prva Liga nacija završiće se finalnim turnirom u junu 2019.

Reprezentacije svih 55 članica UEFA biće raspoređene u četiri lige (A, B, C i D), podeljene po grupama sa po četiri ili tri tima, u zavisnosti od koeficijenta UEFA.

Reprezentacije će na osnovu svog koeficijenta biti podeljene u zone. U Ligi A igraće 12 najboljih evropskih selekcija, isto toliko u Ligi B, u Ligi C 15 i u najnižem rangu Ligi D 16.

Prvoplasirane selekcije iz svojih grupa izboriće nastup u jaču ligu, dok će poslednjeplasirane morati u niži rang. Šampion Lige nacija određivaće se na Fajnal foru.

Sve reprezentacije biće podeljene u više grupa u svojim zonama. Prvoplasirane ekipe iz nižih rangova obezbediće plasman u viši, a poslednje će ispadati rang niže. Pobednici grupa će se za titulu svoje divizije boriti na fajnal-foru, a prvi su na programu već 2019. godine.

Prema trenutnom stanju najboljih timova na listi UEFA, Srbija bi igrala Ligu C.

Liga nacija neće mnogo promeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Po dve najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija. Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mesto u plej-ofu dolazi prva sledeća iz lige. Praktično, postojaće dva puta na šampionat Evrope, a više reprezentativnih nastupa u jednoj godini.

LIGA A

Nemačka
Portugal
Belgija
Španija
Švajcarska
Francuska
Engleska
Italija
Poljska
Hrvatska
Island
Vels

LIGA B

Rusija
Severna Irska
Slovačka
Švedska
Holandija
Ukrajina
Bosna i Hercegovina
Austrija
Turska
Republika Irska
Danska
Mađarska

LIGA C

Slovenija
Albanija
Crna Gora
Srbija
Škotska
Češka
Rumunija
Grčka
Bugarska
Izrael
Norveška
Kipar
Finska
Estonija
Azerbejdžan

LIGA D

Litvanija
Belorusija
Gruzija
Jermenija
Makedonija
Farska Ostrva
Luksemburg
Letonija
Moldavija
Kazahstan
Lihtenštajn
Andora
Malta
Kosovo
San Marino
Gibraltar

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar