ЕП: Дан Д за Србију - на Мађарску или Црну Гору?

Четвртак је дан одлуке у Групи Д Евробаскета, испред Србије су два пута, један далеко лакши од другог.  Дан одлуке! Прво Србија, па онда навијамо за Летонију! Све ће зависити од тога шта се буде догодило у последњој утакмици Групе Д.

Кошарка 07.09.2017 | 13:45
ЕП: Дан Д за Србију - на Мађарску или Црну Гору?
У последња три меча потребно је да у сваком коначан резултат буде одговарајући, прво Русија мора да надигра најгори тим групе Велику Британију, потом Србија мора да савлада Белгију, да бисмо потом навијали за Летонију против Турске.

Уколико се све то догоди, Србија ће освојили Групу Д и избећи потенцијални дуел са моћном Шпанијом до финала Европског првенства. Тако би “Орлови“ у осмини финала вероватно играли са Мађарском, потом бољи из дуела између Италије и Финске, док би потенцијални ривали у полуфиналу биле нимало неугодне, али селекције ни приближно тако доминантне као Шпанија – Литванија или Хрватска. 

Уколико се не испуне све жеље, а најреалније је да после очекиваних победа Русије и Србије домаћин Турска одоли Летонији, тада би тим Александра Ђорђевића заузео друго место у групи. То би нашу селекцију у осмини финала највероватније одвело на Црну Гору, на наредном кораку би Србију скоро извесно чекала за до сада уз Шпанију једини тим без пораза Словенија, а онда и сама “Црвена фурија“.

Наравно, ово су само спекулације и калкулације, најважније је да Србија победи Белгију, која ће играти без икаквог притиска јер је елиминисана из такмичења.

Да ми ковертирамо прво место против Белгије (РТС, 16.15), а да печат ударе Давис Бертанс и друштво!

То је добитна комбинација коју данас чекају сви. У Србији бар, јер би то експедицију вођену Александром Ђорђевићем одвело на врх табеле Групе Д и донело лакши пут до финала (прочитајте како би могао да се отвори костур даље), док су кошаркаши Летоније свесни да би евентуални пораз од Турске (РТС, 19.45) значио пад на четврту позицију и укрштање са Шпанијом. Знају то и пулени Уфука Сариџе, који се налазе у нимало лаком положају и осетиће озбиљан притисак морања пред, вероватно, распродатом Улкер Ареном и својим навијачима. 

Ведра лица, осмеси, добро расположење. Ситуација на последњем тренингу Србије пред сусрет са Белгијом није могла да буде боља. Лагани шутерски тренинг, мало акробација у режији Богдана Богдановић и Мирослава Николића, рафал Бобана Марјановића и 54 везана слободна бацања Драгана Милосављевића. Било је свега у великој дворани Улкер Арене, а оно што је најважније, сви су спремни као запете пушке да истрче на терен како би се изборили за четврти тријумф. 

"Погледали смо неке видео снимке, припремамо утакмицу најозбиљније као и досад. Желим да добрим приступом уђемо у утакмицу. Белгија је атипична екипа, пошто игра са два крилна центра и с таквим концептом се још нисмо сусрели. Имају добре шутере, чак и међу високим играчима. Зато морамо добро да одморимо, да обновимо енергију, да подигнемо концентрацију. Све што је било досад морамо да заборавимо што пре и да идемо напред", поручио је Ђорђевић на конференцији за штампу. 

Из табора белгијског тима стижу шаљиве, али и прилично озбиљне изјаве по питању данашњег окршаја са Србијом.

"Утакмица највишег нивоа. Није битно да ли је прва или последња и даћемо све од себе. Сви знамо да играмо против освајача сребрне медаље на Олимпијским играма. Знамо шта је спрска кошарка, знамо да никада не попуштају и спремни смо за то. Мислим да ће бити врло лако и да ћемо добити 20 или 25 разлике", насмејао се селектор Еди Кастелс, али онда додао:

"Поносни смо што играмо против Богдановића. Знамо добро са ким играмо. Да не играмо против њега, седео бих на трибинама и гледао бих га. Учимо, крадемо све што можемо за белгијску кошарку".

Идентичног мишљења је и понајбољи играч Белгије - искусни крилни центар Аксел Ервел, уз најаву да ће се ићи на победу против Орлова.

"Немамо шта да изгубимо. Испали смо, тако да није лако, али хоћемо да уживамо и да дамо све од себе за своју земљу и докажемо да заслужујемо да будемо овде и да заслужујемо да играмо против Србије. Желимо да победимо Србију! То би нас задовољио. Борили смо се до краја против Русије и Турске, сада хоћемо да докажемо да можемо да играмо са таквим играчима какве има Србија".

У досадашње четири утакмице Белгија је показала неколико занимљивих ствари - игру без правог центра, што је уједно и највећа бољка овог тима. Односно, одбрана рекета. Много покушаја за три поена, на просеку су од близу десет убачених хитаца, што је било довољно за убедљив тријумф над Великом Британијом (14 тројки), те да од Русије и Турске не доживе тешке поразе. Као, на пример, од Летоније. Додуше, Србија је лоше бранила шутеве са дистанце на овом турниру, али Белгија нема играчку ширину да направи изненађење. Сасвим солидна петорка с евролигашким искуством, али то је практично - све. 

Ово би могла да буде савршена утакмица за Драгана Милосављевића да направи офанзивни пробој, али и Владимира Лучића и Марка Гудурића да појачају ритам пред најважније утакмице у Синан Ердем Дому. С обзиром на висину белгијских играча, поново би већи простор требало да добије и Владимир Штимац, док ће Бобан Марјановић вероватно имати ограничену минутажу и већи ће фокус бити на враћању самопоуздања Огњену Кузмићу. 

Ово је дан одлуке! Србија навија за Орлове, али и Летонију - свим срцем. Јер, евентуални останак на другој позицији доноси Србији много тежи пут - Словенију у четвртфиналу, а Шпанију у полуфиналу. Док, скок на прво место за противнике даје победника сусрета Финска – Италија у четвртфиналу, односно у полуфиналу један тим из круга Литванија - Грчка, Хрватска - трећепласирани из наше групе. То би, у случају да Србија буде прва, била Русија. 

Спремите се за дан пун ишчекивања.

Пето коло Евробаскета:

Група А (Хелсинки)
Словенија – Француска 95:78
Грчка – Пољска 95:77
Финска – Исланд 83:79
Табела: Словенија 5-0, Финска 4-1, Француска 3-2, Грчка 2-3, Пољска 1-4, Исланд 0-5

Група Б (Тел Авив)
Немачка – Литванија 72:89
Грузија – Италија 69:71
Израел – Украјина 64:88
Табела: Литванија 4-1, Немачка 3-2, Италија 3-2, Украјина 2-3, Грузија 2-3, Израел 1-4

Група Ц (Клуж)
13:30 Чешка – Хрватска
16:15 Мађарска – Шпанија
19:45 Црна Гора – Румунија
Табела: Шпанија 4-0, Хрватска 3-1, Црна Гора 2-2, Мађарска 2-2, Чешка 1-3, Румунија 0-4

Група Д (Истанбул)
13:30 Русија – Велика Британија
16:15 Белгија – Србија
19:45 Летонија – Турска
Табела: Србија 3-1, Летонија 3-1, Русија 3-1, Турска 2-2, Белгија 1-3, В. Британија 0-4

Осмина финала:
Немачка – Француска
Шпанија – Д4
Словенија – Украјина
Д2 – Ц3
Литванија – Грчка
Хрватска – Д3
Финска – Италија
Д1 – Ц4

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар