За аутопутеве 600 милиона КМ

Када БиХ постане чланица Транспортне заједнице, односно када коначно потпише споразум о приступању, биће ослобођен новац за изградњу инфраструктурних пројеката и то 46 милиона евра, односно нешто више од 90 милиона КМ које обезбјеђује Европска унија, те 241 милион евра, односно близу пола милијарде марака кредитних средстава. Ову информацију је саопштио министар комуникација и транспорта Исмир Јуско.

Босна и Херцеговина 07.09.2017 | 10:15
За аутопутеве 600 милиона КМ
Новац ће бити употријебљен за реализацију укупно четири пројекта у БиХ, и то за изградњу три објекта на коридору Вц, те за модернизацију Луке у Брчком.

Најскупљи од ових пројеката је изградња тунела Зеница на дионици Понирак - Враца на Коридору Вц. Укупна вриједност изградње овог тунела је 100 милиона евра, односно близу 200 милиона КМ. Од тог износа 84 милиона евра, односно нешто мање од 170 милиона марака ће бити кредитна средства, док ће ЕУ обезбиједити 16 милиона евра, односно нешто више од 30 милиона КМ бесповратних грант средстава.

Тунел Зеница ће, када буде изграђен, спадати међу најдуже објекте ове врсте на цијелом Коридору Вц, са дужином од око 2,4 километра.

Други по вриједности пројекат којег је одобрила Транспортна заједница је дионица између петљи Јоховац и Руданка на Коридору Вц, на дијелу који пролази кроз РС. Вриједност ове инвестиције је 96 милиона евра, осносно око 190 милиона марака. Од укупног потребног износа 80,7 милиона евра, односно 160 милиона КМ биће обезбијеђено путем кредита. Остатак од 15,3 милиона евра, односно 30 милиона марака осигураће ЕУ у облику грант средстава.

Дионица Јоховац - Руданка дуга је 15 километара а посебно је значајна због тога што ће преко ње Добој бити повезан са Коридором Вц. Осим тога, преко петље Руданка Коридор Вц ће бити повезан са аутопутем Бањалука - Добој и то ће, заправо, бити једино мјесто додира ове двије битне саобраћајнице.

Наредни по вриједности пројекат за чију ће градњу бити обезбијеђен новац захваљујући приступању Транспортној заједници је дионица Зеница - Доња Грачаница на Коридору Вц. Њена вриједност је нешто мања од 79 милиона евра, односно скоро 160 милиона КМ. Од тог износа путем Транспортне заједнице ће бити обезбијеђено 67 милиона евра, односно нешто више од 130 милиона КМ кредита, а ЕУ ће на то додати близу 12 милиона евра, односно скоро 25 милиона марака грант средстава.

Дионица Зеница - Доња Грачаница је дуга четири километра и међу захтјевнијим је дионицама за градњу. На њој ће бити изграђено неколико објеката, те два дунела, дуга 300 метара и 400 метара. Такође, на њој ће бити изграђена и велика петља, Зеница Сјевер, преко које ће Коридор Вц бити спојен са магистралним путем М17, као и са новоизграђеном главном градском магистралом у Зеници.

“Најјефтинији“ од четири пројекта која ће бити финансирана под окриљем Транспортне заједнице је модернизација Луке Брчко. За ове намјене биће обезбијеђено нешто више од 13 милиона евра, односно око 25 милиона марака. Од тог износа, око 20 милиона КМ ће бити кредитна средства, а остатак ће као бесповратни новац обезбиједити ЕУ.

Овај новац ће бити инвестиран у измјештање индустријских колосијека из центра града који у овом тренутку користе лука и други привредни субјекти, модернизацију жељезничких колосијека у самој луци, асфалтирање и модернизацију оперативне обале и вертикалног кеја, модернизацију приступне цесте до луке и набавку једне нове дизалице већег капацитета од постојећих.

Сва четири пројекта који су побројани одобрени су на 4. Самиту земаља западног Балкана, који је одржан у Трсту, у јулу ове године. На том скупу БиХ је кандидовала укупно седам пројеката. Од тих седам, на Самиту су одобрена четири.

Вриједи споменути и да су, осим споменута четири за БиХ, на Самиту одобрена само још два пројекта за државе у региону и то по један за Македонију и Србију.

(Фактор.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Акцизе

07.09.2017 08:44

Али није рекао да це ово бити тек кад се усвоје акцизе. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећне будале

07.09.2017 09:00

Радујмо се кредитимаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

07.09.2017 11:22

Једини ко се радује кредита, то је Милокрад а народ нек те кредите враца.

Name

Ре

07.09.2017 09:23

Јел Баја ста добио? Јесте ! Ротацију ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.09.2017 09:34

Ако Интеграл добије посао, а добиће, има ту и Баје.

Name

Епистахије

07.09.2017 09:39

Прица око сва 4 пројекта као да је све готово. Ако се добије новац од ЕУ треба тразити кредите и инвеститоре ,а то це потрајати 10 -так година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профи

07.09.2017 10:47

Мислим да је то све углавном ушемљено већ.

Name

Никола незнановиц.

07.09.2017 12:13

Они само изградују путеве пред изборе пола пара у деп и усуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.09.2017 13:04

Лука у Брцком током године ради 30 дана остале фане или је сава превосока или низак водостај па бродови немогу да плове а незнам ста знаци нова дозалица вецег капацитета па и ова нема ста да ради него брцанска врхуска изузетно добро користи назив брцко дострикт да јос боље попуне своје здепове са овим неповратним средствима е мој мектицу само здабе прицас несмете да придете брцком а ти знас засто.

ОДГОВОРИТЕ