ЕП: Финци други! Украјина прије Грузије!

Италији срећа, па је трећа! Украјина пре Грузије! Тим Етореа Месине у неизвесној завршници савладао Грузију у последњем мечу групе Б и у осмини финала ће играти против Финске, док су Украјинци победом против домаћина групе, Израела, изборили пласман у наредну фазу. Сраман пораз Израела: Украјина прошла, сломљена срца Грузије! Дебакл незаинтересованог домаћина, Украјинци иду на Словенију. Искуство је то! Грци, ипак, у осмини финала! Решене све дилеме о пласману у Групи А Еуробаскета.

Кошарка 06.09.2017 | 21:45
ЕП: Финци други! Украјина прије Грузије!
Грузијци су пробали, гајили наду до последњег секунда меча да могу да победе Италију у последњем мечу у групи Б, али је Луиђи Датоме блокирао шут Георгија Шермадинија пред последњи звук сирене који је могао све да промени.

ИТАЛИЈА - ГРУЗИЈА 71:69 (27:10, 11:20, 20:17, 13:22).

Италијани су су одлично почели утакмицу, у првој четвртини имали су високу предност (25:7), а почетком другог периода и највећу разлику (29:10), али је Грузија успела да смањи резултатски заостатак и у 16. минуту стигне и на "минус три". Кошем Шенгелије пришли су на 30:33, али је Италија мини серијом 5:0 до полувремена опет отишла на безбедних осам разлике (38:30).

После тог "кризног" периода Италијани су поново преузели инцијативу, брзо у наставку поново стигли до двоцифрене предности, али су упорни Грузијци ипак увели меч у трилер завршницу.

Сјајном серијом у финишу меча не само да су успели да истопе предност Италијана, него су преко Мајкла Диксона чак и повели 59 секунди пре краја меча - 68:67.

Хекет је брзо након тога вратио предност Италијанима (69:68), а Арадори је искористио само два од четири пенала да додатно повећа вођство (71:69). Грузија је упркос промашају Диксона за три након тога, остала у "игри" за тријумф буквално до последње секунде.

Високи Георги Шермадини кренуо је ка кошу Италије, али је Луиђи Датоме одлично "прочитао" његову намеру и блокирао му шут, који је могао много тога да промени.

Италијани су освојили треће место у групи Б, иза Литваније и Немачке, и у осмини финала ће се састати са Финском, која је другопласирана у групи А, док је Грузија због победе Украјине над Израелом - 88:64 - завршила такмичење на Еуробаскету.

Убедљивом победом Украјинци су се изједначили са Грузијом (2-3), али ће због бољег међусобног учинка играти у осмини финала. Ривал ће им бити сјајна Словенија.

Најефикаснији у редовима Италије био је Белинели са 15 поена, Датоме је уписао 14, уз пет скокова, док је Арадори завршио дуел са 12 убачених поена уз седам ухваћених лопти.

Код Грузије најбољи је био Диксон са 29 постигнутих поена.

Израел је испао без испаљеног метка и не само да је разочарао на овом Евробаскетру као домаћин већ се не крају и орукао и изгубио образ. Израелци су се на сраман начин опростили од своје публике и убедљивим поазом од Украјине 64:88 завршили учешће на Евробаскету са само једном победом и пет пораза иако је реална амбиција била пласман у нокаут фазу.

Ни предност домаћег паркета није помогла Израелцима који су своју шансу прокоцкали синоћ у продужецима против Грузије. Данашњи меч против Украјине им је био резултатски безначајан, али свакако да пораз од 24 поена разлике против скромног ривала представља тотални дебакл. Са друге страме, израелску незаинтересованост је искористила Украјина коју је данашња победа одвела у осмину финала. Губтници дана ипак нису Изарелци који су још синоч елиминисани, већ репрезентатвци Грузије који су се надали победи домаћина месту у осмини финала. Овако, Украјина због бољег међусобног скора иде уместо Грузије у осмину финала. Грузини су оставили добар утисак на овом првенству, али су их изненађујући пораз од Украјине и незаинтересованост Изарела на крају коштали елиминације.

Израел је играо само у првој четвртини када је водио са пет поена разлике у неколико наврата. Откако је Украјина преузела вођство крајем првог квартала, није га испуштала низ руку и само је повећавала предност. Преломили су у другој четвртини коју су добили 27:12. У другом полувремену су се дигли на 30 и кусур поена разлике да би на крају спустили гас и дозволили Израелцима да прођу испод 25 разлике. Додуше, Израел се није нешто посебно ни трудио да парира и у појединим тренуцима је изгледало да његови играчи статирају на терену и једва чекају да се меч заврши. 

Украјина је остварила неочекиван успех пласманом у осмину финала где ће бити потпуни аутсајдери против Словеније. Израел је завршио као последњпласирани у групи, а Грузија је испала упркос сензацији на старту када је победила Литванију.

ИЗРАЕЛ - УКРАЈИНА 64:88
/16:19, 12:27, 11:25, 25:17/

ИЗРАЕЛ: Доусон 5, Мекел 3, Елијаху 12, Каспи 3, Пнини 8, Кадир 10, Халперин, Блајзер 3, Тимор 7, Залмансон 2, Охајон 11.  

УКРАЈИНА: Пустозвонов 2, Колченко, Лукашов 5, Отверченко 13, Липовиј 10, Корнијенко 4, Бобров 9, Зајцев 4, Кравцов 17, Пустовиј 8, Конијев 7. 

РЕЗУЛТАТИ 5. КОЛА:

Литванија - Немачка 89:72
Грузија - Италија 69:71
Израел - Украјина 64:88

ТАБЕЛА: Литванија 4-1, Немачка 3-2, Италија 3-2, Украјина 2-3, Грузија 2-3, Израел 1-4.

Грчка ће у осмину финала, а Пољска кући.

Упорни су били изабраници Мајка Тејлора, предвођени расположеним Кулигом, али искуство "Хелена" је пресудило, тако да ће такмичење на Еуробаскету наставити у суботу, утакмицом против Литваније, док ће Пољаци морати да пакују кофере.

У последњем колу Групе А: Грчка - Пољска 95:77 (23:29, 26:14, 21:24, 25:10).

Дуго је трајала резултатска неизвесност, али су крајем треће и почетком четврте деонице Грци стегли одбрану и успели да се одлепе, за миран финиш.

Костас Слукас је убацио 26, Ник Калатес 24, Јоргос Принтезис 14, Јанис Бурусис 10 поена... Посебно расположени, грчки играчи били су у шуту за три поена - 65 одсто (13/20). Слукас је тројке гађао сјајних 5/6, а Калатес 4/7.

Најбољи у редовима Пољске био је Дамијан Кулиг са 26 поена.

Дакле, Грчка ће у осмину финала са четвртог места, а од раније се знало да ће Словенија даље као првопласирана у Групи А, Финска са друге позиције (без обзира на учинак против Исланда), а Француска са треће.

Млади Лаури Марканен још једном је предводио Финце до победе. Убацио је 23 поена против Изреала, за победу 83:79 којом су Финци пред својим навијачима "оверили" друго место и заказали дуел са Италијом.

Опет тај Марканен! Иако је Исланд коначно запретио... Фински љубимци испраћени уз песму по сензацију! Следи осмина финала са Италијанима.

Препуна хала у Хелсинкију је аплаузима и са одушевљеним испратила своје кошаркашке мезимце који се селе у Турску на завршницу Евробаскета где их чека Италија у осмини финала. За разлику од Турске, а поготово Израела и Румуније, Финска се показала као најопаснија од четири селекције које су били одмаћини групне фазе. Од домаће публике су се опростили победом над Исландом који је пружио жесток отпор али је на крају сломљен - 83:79.

Финци су освојили друго место у групи испред кошаркашких сила попут Француске и Грчке и против Италијана би у осмини финала могли да направе још једну сензацију. Ако Азури мисле да су добро прошли што иду на Финце у нокаут фази, грдно се варају...

И опет је блистала нова звезда европске и светске кошарке - Лаури Марканен. Млади Финац и нови кошаркаш Чикаго Булса је наставио да одушевљава сјајним партијама на Евробаскету. Још једном је носио Финску да победе, а далекометним хицима му је добро помагаоСасу Салин. Марканен је меч завршио са 23 поена за 23 минута и био класа за коју Исланђани нису имали лека.

Исланд је после четири тешка пораза у групној фази, коначно пружио жесток отпор, али није издржао до краја. Финци су константно водили у првом полувремену, али су само једном отишли на 10 разлике. Нису успевали да преломе питање победника и Исланд је преокренуо крајем треће четвртине и на почетку последњег квартала чак водио са девет поена разлике.

Али Салин је са три тројке истопио предност Исланђана, да би уследио шоу Марканена после којег су Финци дефинитивно решили питање победника.

ФИНСКА - ИСЛАНД 83:79
/24:18, 18:22, 10:19, 31:20/

ФИНСКА: Коивисто, Хуф 5, Ли 9, Салин 17, Коти 4, Копонен 10, Нутинен 7, Ранико 6, Линдбом 2, Марканен 23, Вилсон, Марфи.

ИСЛАНД: Хермансон 12, Стеинарсон, Акокс 10, Баерингсон 12, Стефансон 13, Фридриксон 3, Вилхјалмсон 9, Гунарсон, Ермонлискиј 4, Палсон 11, Хлинасон 2, Бјорнасон 3. 

ГРУПА А, 5. коло:

Француска - Словенија 78:95
Грчка - Пољска 95:77
Финска - Исланд 83:79

ТАБЕЛА: Словенија 5-0, Финска 4-1, Француска 3-2, Грчка 2-3, Пољска 1-4, Исланд 0-5.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар