EP: Finci drugi! Ukrajina prije Gruzije!

Italiji sreća, pa je treća! Ukrajina pre Gruzije! Tim Etorea Mesine u neizvesnoj završnici savladao Gruziju u poslednjem meču grupe B i u osmini finala će igrati protiv Finske, dok su Ukrajinci pobedom protiv domaćina grupe, Izraela, izborili plasman u narednu fazu. Sraman poraz Izraela: Ukrajina prošla, slomljena srca Gruzije! Debakl nezainteresovanog domaćina, Ukrajinci idu na Sloveniju. Iskustvo je to! Grci, ipak, u osmini finala! Rešene sve dileme o plasmanu u Grupi A Eurobasketa.

Košarka 06.09.2017 | 21:45
EP: Finci drugi! Ukrajina prije Gruzije!
Gruzijci su probali, gajili nadu do poslednjeg sekunda meča da mogu da pobede Italiju u poslednjem meču u grupi B, ali je Luiđi Datome blokirao šut Georgija Šermadinija pred poslednji zvuk sirene koji je mogao sve da promeni.

ITALIJA - GRUZIJA 71:69 (27:10, 11:20, 20:17, 13:22).

Italijani su su odlično počeli utakmicu, u prvoj četvrtini imali su visoku prednost (25:7), a početkom drugog perioda i najveću razliku (29:10), ali je Gruzija uspela da smanji rezultatski zaostatak i u 16. minutu stigne i na "minus tri". Košem Šengelije prišli su na 30:33, ali je Italija mini serijom 5:0 do poluvremena opet otišla na bezbednih osam razlike (38:30).

Posle tog "kriznog" perioda Italijani su ponovo preuzeli incijativu, brzo u nastavku ponovo stigli do dvocifrene prednosti, ali su uporni Gruzijci ipak uveli meč u triler završnicu.

Sjajnom serijom u finišu meča ne samo da su uspeli da istope prednost Italijana, nego su preko Majkla Diksona čak i poveli 59 sekundi pre kraja meča - 68:67.

Heket je brzo nakon toga vratio prednost Italijanima (69:68), a Aradori je iskoristio samo dva od četiri penala da dodatno poveća vođstvo (71:69). Gruzija je uprkos promašaju Diksona za tri nakon toga, ostala u "igri" za trijumf bukvalno do poslednje sekunde.

Visoki Georgi Šermadini krenuo je ka košu Italije, ali je Luiđi Datome odlično "pročitao" njegovu nameru i blokirao mu šut, koji je mogao mnogo toga da promeni.

Italijani su osvojili treće mesto u grupi B, iza Litvanije i Nemačke, i u osmini finala će se sastati sa Finskom, koja je drugoplasirana u grupi A, dok je Gruzija zbog pobede Ukrajine nad Izraelom - 88:64 - završila takmičenje na Eurobasketu.

Ubedljivom pobedom Ukrajinci su se izjednačili sa Gruzijom (2-3), ali će zbog boljeg međusobnog učinka igrati u osmini finala. Rival će im biti sjajna Slovenija.

Najefikasniji u redovima Italije bio je Belineli sa 15 poena, Datome je upisao 14, uz pet skokova, dok je Aradori završio duel sa 12 ubačenih poena uz sedam uhvaćenih lopti.

Kod Gruzije najbolji je bio Dikson sa 29 postignutih poena.

Izrael je ispao bez ispaljenog metka i ne samo da je razočarao na ovom Evrobasketru kao domaćin već se ne kraju i orukao i izgubio obraz. Izraelci su se na sraman način oprostili od svoje publike i ubedljivim poazom od Ukrajine 64:88 završili učešće na Evrobasketu sa samo jednom pobedom i pet poraza iako je realna ambicija bila plasman u nokaut fazu.

Ni prednost domaćeg parketa nije pomogla Izraelcima koji su svoju šansu prokockali sinoć u produžecima protiv Gruzije. Današnji meč protiv Ukrajine im je bio rezultatski beznačajan, ali svakako da poraz od 24 poena razlike protiv skromnog rivala predstavlja totalni debakl. Sa druge strame, izraelsku nezainteresovanost je iskoristila Ukrajina koju je današnja pobeda odvela u osminu finala. Gubtnici dana ipak nisu Izarelci koji su još sinoč eliminisani, već reprezentatvci Gruzije koji su se nadali pobedi domaćina mestu u osmini finala. Ovako, Ukrajina zbog boljeg međusobnog skora ide umesto Gruzije u osminu finala. Gruzini su ostavili dobar utisak na ovom prvenstvu, ali su ih iznenađujući poraz od Ukrajine i nezainteresovanost Izarela na kraju koštali eliminacije.

Izrael je igrao samo u prvoj četvrtini kada je vodio sa pet poena razlike u nekoliko navrata. Otkako je Ukrajina preuzela vođstvo krajem prvog kvartala, nije ga ispuštala niz ruku i samo je povećavala prednost. Prelomili su u drugoj četvrtini koju su dobili 27:12. U drugom poluvremenu su se digli na 30 i kusur poena razlike da bi na kraju spustili gas i dozvolili Izraelcima da prođu ispod 25 razlike. Doduše, Izrael se nije nešto posebno ni trudio da parira i u pojedinim trenucima je izgledalo da njegovi igrači statiraju na terenu i jedva čekaju da se meč završi. 

Ukrajina je ostvarila neočekivan uspeh plasmanom u osminu finala gde će biti potpuni autsajderi protiv Slovenije. Izrael je završio kao poslednjplasirani u grupi, a Gruzija je ispala uprkos senzaciji na startu kada je pobedila Litvaniju.

IZRAEL - UKRAJINA 64:88
/16:19, 12:27, 11:25, 25:17/

IZRAEL: Douson 5, Mekel 3, Elijahu 12, Kaspi 3, Pnini 8, Kadir 10, Halperin, Blajzer 3, Timor 7, Zalmanson 2, Ohajon 11.  

UKRAJINA: Pustozvonov 2, Kolčenko, Lukašov 5, Otverčenko 13, Lipovij 10, Kornijenko 4, Bobrov 9, Zajcev 4, Kravcov 17, Pustovij 8, Konijev 7. 

REZULTATI 5. KOLA:

Litvanija - Nemačka 89:72
Gruzija - Italija 69:71
Izrael - Ukrajina 64:88

TABELA: Litvanija 4-1, Nemačka 3-2, Italija 3-2, Ukrajina 2-3, Gruzija 2-3, Izrael 1-4.

Grčka će u osminu finala, a Poljska kući.

Uporni su bili izabranici Majka Tejlora, predvođeni raspoloženim Kuligom, ali iskustvo "Helena" je presudilo, tako da će takmičenje na Eurobasketu nastaviti u subotu, utakmicom protiv Litvanije, dok će Poljaci morati da pakuju kofere.

U poslednjem kolu Grupe A: Grčka - Poljska 95:77 (23:29, 26:14, 21:24, 25:10).

Dugo je trajala rezultatska neizvesnost, ali su krajem treće i početkom četvrte deonice Grci stegli odbranu i uspeli da se odlepe, za miran finiš.

Kostas Slukas je ubacio 26, Nik Kalates 24, Jorgos Printezis 14, Janis Burusis 10 poena... Posebno raspoloženi, grčki igrači bili su u šutu za tri poena - 65 odsto (13/20). Slukas je trojke gađao sjajnih 5/6, a Kalates 4/7.

Najbolji u redovima Poljske bio je Damijan Kulig sa 26 poena.

Dakle, Grčka će u osminu finala sa četvrtog mesta, a od ranije se znalo da će Slovenija dalje kao prvoplasirana u Grupi A, Finska sa druge pozicije (bez obzira na učinak protiv Islanda), a Francuska sa treće.

Mladi Lauri Markanen još jednom je predvodio Fince do pobede. Ubacio je 23 poena protiv Izreala, za pobedu 83:79 kojom su Finci pred svojim navijačima "overili" drugo mesto i zakazali duel sa Italijom.

Opet taj Markanen! Iako je Island konačno zapretio... Finski ljubimci ispraćeni uz pesmu po senzaciju! Sledi osmina finala sa Italijanima.

Prepuna hala u Helsinkiju je aplauzima i sa oduševljenim ispratila svoje košarkaške mezimce koji se sele u Tursku na završnicu Evrobasketa gde ih čeka Italija u osmini finala. Za razliku od Turske, a pogotovo Izraela i Rumunije, Finska se pokazala kao najopasnija od četiri selekcije koje su bili odmaćini grupne faze. Od domaće publike su se oprostili pobedom nad Islandom koji je pružio žestok otpor ali je na kraju slomljen - 83:79.

Finci su osvojili drugo mesto u grupi ispred košarkaških sila poput Francuske i Grčke i protiv Italijana bi u osmini finala mogli da naprave još jednu senzaciju. Ako Azuri misle da su dobro prošli što idu na Fince u nokaut fazi, grdno se varaju...

I opet je blistala nova zvezda evropske i svetske košarke - Lauri Markanen. Mladi Finac i novi košarkaš Čikago Bulsa je nastavio da oduševljava sjajnim partijama na Evrobasketu. Još jednom je nosio Finsku da pobede, a dalekometnim hicima mu je dobro pomagaoSasu Salin. Markanen je meč završio sa 23 poena za 23 minuta i bio klasa za koju Islanđani nisu imali leka.

Island je posle četiri teška poraza u grupnoj fazi, konačno pružio žestok otpor, ali nije izdržao do kraja. Finci su konstantno vodili u prvom poluvremenu, ali su samo jednom otišli na 10 razlike. Nisu uspevali da prelome pitanje pobednika i Island je preokrenuo krajem treće četvrtine i na početku poslednjeg kvartala čak vodio sa devet poena razlike.

Ali Salin je sa tri trojke istopio prednost Islanđana, da bi usledio šou Markanena posle kojeg su Finci definitivno rešili pitanje pobednika.

FINSKA - ISLAND 83:79
/24:18, 18:22, 10:19, 31:20/

FINSKA: Koivisto, Huf 5, Li 9, Salin 17, Koti 4, Koponen 10, Nutinen 7, Raniko 6, Lindbom 2, Markanen 23, Vilson, Marfi.

ISLAND: Hermanson 12, Steinarson, Akoks 10, Baeringson 12, Stefanson 13, Fridrikson 3, Vilhjalmson 9, Gunarson, Ermonliskij 4, Palson 11, Hlinason 2, Bjornason 3. 

GRUPA A, 5. kolo:

Francuska - Slovenija 78:95
Grčka - Poljska 95:77
Finska - Island 83:79

TABELA: Slovenija 5-0, Finska 4-1, Francuska 3-2, Grčka 2-3, Poljska 1-4, Island 0-5.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar