ЕП: Отвара се 1/2-финале, а можда и финале преко Хрвата...!

Само да Летонци испоштују! А Летонци морају да победе због себе. . .  Победа Летоније "отвара пут" Србији до полуфинала! Уколико Руси и Срби неће направити непријатна изненађења против Британаца и Белгијанаца, исход меча Летонија - Турска у великој мери ће одредити пут "орлова" кроз елиминације.

Кошарка 06.09.2017 | 20:30
ЕП: Отвара се 1/2-финале, а можда и финале преко Хрвата...!
Могло би ово да буде много лепше и лакше него што се очекивало... Ослабљена повредама неких кључних играча и отказом Николе Јокића, Србија је овог лета за два месеца прешла пут од фаворита за злато до репрезентације којој би свака медаља била премија, а пласман у полуфинале успех изнад очекивања.

Међутим, како је кренуо Евробаскет у Турској, тако се многе ствари одвијају у позитивном смеру за репрезентацију Србије. Пораз од Русије је до сада једина мрља Ђорђевића и његових изабраника, али оваквих отрежњујућих пораза у групи је било и раније. Сетимо се Мундобаскета у Шпанији и пораза од Бразила или Олимпијских Игара и пораза од Аустралије. У оба случају смо групу пролазили као последњепласирани са више пораза него победа, па смо истим тим ривалима касније наплатили с каматом онда када је било битно у нокаут фази. И те како је жив тај победнички ДНК српске кошарке који нам је вратио СалеЂорђевић...

И овога пута, на Евробаскету у Турској, нам се отвара борба зе медаљу ако се посложе неке коцкице, а две најважније су да сутра оправдамо улогу фаворита против Белгије и да Летонија савлада Турску. Ово прво не би требало да буде проблем, код овог другог ће бити знатно напетије.

Уз очекиван тријумф Ђорђевићевих изабраника над Белгијом, победа Летонаца над домаћином би нам визирала прво место у групи и много лакши пут до полуфинала. А зашто да не и до финала и сигурне медаље?

По свему до сада приказаном, нема дилеме да су Шпанци најбоља екипа на Евробаскету и да би сви волели да их избегну. Прво место Србије би значило и да је теоретски немогућ дуел са Црвеном фуријом до финала. Јасно, још је рано причати о финалу, али Ђорђевића и његове пулене само наивни могу потценити и избацити из круга фаворита за медаљу. Они су увек у том кругу и не плаше се да тог притиска. Уосталом, навикли су нас наш момци да дижу форму како такмичење пролази и да имају оно што неки други немају када се ломи и када је битно.

Било би сјајно када би Орлови кренули са стартне позиције број један из групе Д и добили лакши део костура у нокаут фази. Ако се победа над Белгијанцима подразумева, онда тријумф Летоније над Турцима није баш тако сигуран исход, али није ни нереалан.

Неће Летонци сутра играти да помогну нама већ себи. Пораз их води на Шпанце у осмини финала, а то значи и вероватан крај такмичења. С обзиром да Србија и Русија имају зицере против Белгијанаца и Британаца, Летонцима само победа над Турцима гарантује да неће одмах на Фурију, али и да би могли далеко да догурају у нокаут фази.

Летонија је до сада открила да има озбиљан арсенал и квалитет, да има већи потенцијал од Турске и да је чисто кошаркашки - боља од домаћина! Али Турци на свом паркету нису обичан ривал. У свакој утакмици могу рачунати на неколико спорних судијских одлука у своју корист, на подршку са трибина која их чини бољима и оне епизоде када играју изнад својих могућности. Младе звезде попут Османа, Коркмаза или Сипахија могу да експлодирају, искусни попут Ердена, Махмутоглуа или Гулера знају када да повуку и како да искористе предност домаћег терена и судијске наклоности. Турски мотив је исти као летонски: Победити и избећи Шпанце. Нокаут фаза од четвртфинала без домаће селекције свакако би био ударац за комплетан амбијент Евробаскета...

Ипак, чисто кошаркашки, Летонија је фаворит у овом мечу. Има Порзингиса којег Турци немају и не могу да га сачувају ако судије буду имале милости према асу Никса и не буду га шиканирале као у неким досадашњим мечевима. Имају хаубице попут браћеБертанс, Стрелнијекса и осталих који могу да спрже мрежицу на турском кошу. Летонци имају адуте у рукама које би требало да искористе и обезбеде себи лакши пут у нокаут фази уместо сигурне капитуалције ротив Шпанаца.

Летонцима би треће место донело Црну Гору у осмини финала, а онда вероватно Словенију у четвртфиналу где би имали чему да се надају.

Србији би прво место донело лак посао у осмини финала. Можда и најлакшег од свих ривала на почетку нокаут фазе. Скоро сигурно је то Мађарска. Костур такмичења би Србију даље одвео на још једног ривала који заслужује спортски респект, али никако бојазан и претерано поштовање: Италију или Финску.

Са Финцима смо лако изашли на крај на претходном Евробаскету и опет би требало да буде тако. Италијани су звучније име, али играма на овом првенству никоме до сада нису улили страх у кости или га заплашили. Месина на клупи је највећи квалитет Азура, али осим Белинелија иДатомеа, немају у рукама довољно јаких штихова. Игра им је често хаотична. Србија би свакако била фаворит против Италије јер имамо адуте којима би неутралисали двојицу сјајних нападача Азура. Уосталом, они су у групи лако проажени од Литваније и Немачке као најозбиљнијих ривала у групи, мало им је недостајало да пукну и против Грузије, а победили су једино аутсајдере Израел и Украјину.

Ако би Србија победама против Мађарске и Италије или Финске оверила пласман у полуфинале то би значило да су испуњена очекивања чак и већих оптимиста с обзиром какви су све малери пратили Орлове уочи првенства. Али са тим победама би дошло и додатно самопуздање, па би полуфинале дошло у јако добром моменту за Ђорђевићевеизабранике.

У полуфиналу нам неће на путу стајати Шпанци, Словенци, Французи, Немци, а теорија каже ни Турци, Летонци или Црногорци. Костур такмичења у полуфиналу може да нас одведе на Литванце, Грке, Хрвате или можда Русе.

Ови први су попут Србије, кошаркашка сила коју никада и нико не сме да потцени или отпише. Литванија себе види у борби за медаљу, а на путу јој прва стоји искусна Грчка. Хелени имају имена попут Бурусиса, Принтезиса, Слукаса, Калатеса, имају традиционалну борбеност, али између њих нема хемије и уиграности каква је потребна. Танко селекторско име КостасаМитсаса не дају наду да ће нешто по том питању променити у нокаут фази. Литванци су велики фаворит за четвртфинале где би их чекали Хрватска или Русија ако Баћушке буду трећепласиране у нашој групи по сценарију какав се очекује сутра.

Хрвати имају још један добар старт такмичења као неких претходних година, имајуБогдановића и Шарића као НБА квалитет, добро су изгледали против Шпаније али зна се и да имају проблем у главама када се ломи. баш против Шпаније се и то видело. Проклетство бега са постоља би могло да их опет сачека у четвртфиналу против Литванаца. Или у полуфиналу где се надамо да ће бити Србија.

Много тога зависи од сутрашњег окршаја Турске и Летоније. Уз победу Летонаца, Србији се отвара пут до полуфинала, а онда је све могуће. Па чак и пласман у финале преко Хрватске. Ђорђевић има играчки и селекторски модел како се то ради. Слађе не би могло да буде...

Утакмицама Словенија - Француска, Грчка - Пољска, Немачка - Литванија и Грузија - Италија, готово да је "сложена" половина жреба пред почетак елиминација.

Свих осам тимова учесника осмине финала из група А и Б сазнаћемо када буде завршен меч Израел - Украјина, али он суштински не може да "сруши" костур, већ само избрише Грузијце и упише Украјинце поред имена Словенија.

Када се на ове резултате дода оно што знамо пред последње коло у групама Ц и Д, заказаном за четвртак, као и оно што је очекивано, могу се "нацртати" могући путеви репрезентације Србије према завршници Еуробаскета.

Под претпоставком да ће Русија оправдати улогу фаворита у мечу са Великом Британијом, а потом у поподневном термину "орлови" селектора Саше Ђорђевића потврдити да су бољи тим од Белгије, утакмица Летонија - Турска заказана за 19.45 директно ће одлучивати о томе да ли ће Србија у горњу или доњу половину жреба.

А, то није никако исто…

ОПЦИЈА А

Уколико Летонија победи Турску, Србија ће са тријумфом над Белгијом бити победник Групе Д и као Д1 за противника добити Ц4, што ће сасвим извесно бити Мађарска. Потом, "орлови" би у четвртфиналу ишли на победника меча Финска – Италија.

Делује да би том рутом полуфинале било реално достижно, а у њему би потенцијални ривали били Литванци, Хрвати...

ОПЦИЈА Б

Уколико би Турци, уз помоћ домаћих навијача, савладали одличну Летонију, Србија би завршила као друга иза Русије и као Д2 завршила би у горњој половини жреба, где би јој ривал у осмини финала била трећепласирана екипа из Групе Ц, а то ће највероватније бити Црна Гора.

Касније, Ђорђевићев тим могао би да се састане у четвртфиналу са сјајном Словенијом, која и даље нема пораз на турниру и која је, уз Шпанију, приказала највише до сада.

Подсећамо, Шпанци су већ у горњој половини жреба.

Ова рачуница "излази" из круга који су формирали Русија, Србија и Летонија победама једних над другима. Све док ова три тима имају исти скор победа и пораза, "орлови" су најбоље пласирани. Ако би Летонци "испали" из овог круга, Русија би аутоматски била боља од Србије због победе у међусобном сусрету.

Ови редови, подсећамо, важе само уколико Руси и Срби сутра оправдају улоге фаворита у мечевима са Британцима и Белгијанцима, па би тако требало сачекати прво те исходе.

Али, није лоше припемити се за преносе из Истанбула…

Група А (Хелсинки)

Резултати 5. кола:

Словенија - Француска 95:78
Грчка - Пољска 95:77
Финска - Исланд (19.45)

Табела: Словенија 5-0, Финска 3-1, Француска 3-2, Грчка 2-3, Пољска 1-4, Исланд 0-4.

Група Б (Тел Авив)

Резултати 5. кола:

Немачка - Литванија 72:89
Грузија - Италија 69:71
Израел - Украјина (19.30)

Табела: Литванија 4-1, Немачка 3-2, Италија 3-2, Грузија 2-3, Израел 1-3, Украјина 1-3.

Група Ц (Клуж)

Парови 5. кола (четвртак):

Чешка - Хрватска (13.30)
Мађарска - Шпанија (16.15)
Црна Гора - Румунија (19.45)

Табела: Шпанија 4-0, Хрватска 3-1, Црна Гора 2-2, Мађарска 2-2, Чешка 1-3, Румунија 0-4.

Група Д (Истанбул)

Парови 5. кола (четвртак):

Русија - Велика Британија (13.30)
Белгија - Србија (16.15)
Летонија - Турска (19.45)

Табела: Србија 3-1, Летонија 3-1, Русија 3-1, Турска 2-2, Белгија 1-3, В. Британија 0-4.

Парови осмине финала:

Немачка – Француска
Шпанија – Д4

Словенија – Б4
Д2 – Ц3

Литванија – Грчка
Хрватска – Д3

Финска – Италија
Д1 - Ц4

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар