EP: Otvara se 1/2-finale, a možda i finale preko Hrvata...!

Samo da Letonci ispoštuju! A Letonci moraju da pobede zbog sebe. . .  Pobeda Letonije "otvara put" Srbiji do polufinala! Ukoliko Rusi i Srbi neće napraviti neprijatna iznenađenja protiv Britanaca i Belgijanaca, ishod meča Letonija - Turska u velikoj meri će odrediti put "orlova" kroz eliminacije.

Košarka 06.09.2017 | 20:30
EP: Otvara se 1/2-finale, a možda i finale preko Hrvata...!
Moglo bi ovo da bude mnogo lepše i lakše nego što se očekivalo... Oslabljena povredama nekih ključnih igrača i otkazom Nikole Jokića, Srbija je ovog leta za dva meseca prešla put od favorita za zlato do reprezentacije kojoj bi svaka medalja bila premija, a plasman u polufinale uspeh iznad očekivanja.

Međutim, kako je krenuo Evrobasket u Turskoj, tako se mnoge stvari odvijaju u pozitivnom smeru za reprezentaciju Srbije. Poraz od Rusije je do sada jedina mrlja Đorđevića i njegovih izabranika, ali ovakvih otrežnjujućih poraza u grupi je bilo i ranije. Setimo se Mundobasketa u Španiji i poraza od Brazila ili Olimpijskih Igara i poraza od Australije. U oba slučaju smo grupu prolazili kao poslednjeplasirani sa više poraza nego pobeda, pa smo istim tim rivalima kasnije naplatili s kamatom onda kada je bilo bitno u nokaut fazi. I te kako je živ taj pobednički DNK srpske košarke koji nam je vratio SaleĐorđević...

I ovoga puta, na Evrobasketu u Turskoj, nam se otvara borba ze medalju ako se poslože neke kockice, a dve najvažnije su da sutra opravdamo ulogu favorita protiv Belgije i da Letonija savlada Tursku. Ovo prvo ne bi trebalo da bude problem, kod ovog drugog će biti znatno napetije.

Uz očekivan trijumf Đorđevićevih izabranika nad Belgijom, pobeda Letonaca nad domaćinom bi nam vizirala prvo mesto u grupi i mnogo lakši put do polufinala. A zašto da ne i do finala i sigurne medalje?

Po svemu do sada prikazanom, nema dileme da su Španci najbolja ekipa na Evrobasketu i da bi svi voleli da ih izbegnu. Prvo mesto Srbije bi značilo i da je teoretski nemoguć duel sa Crvenom furijom do finala. Jasno, još je rano pričati o finalu, ali Đorđevića i njegove pulene samo naivni mogu potceniti i izbaciti iz kruga favorita za medalju. Oni su uvek u tom krugu i ne plaše se da tog pritiska. Uostalom, navikli su nas naš momci da dižu formu kako takmičenje prolazi i da imaju ono što neki drugi nemaju kada se lomi i kada je bitno.

Bilo bi sjajno kada bi Orlovi krenuli sa startne pozicije broj jedan iz grupe D i dobili lakši deo kostura u nokaut fazi. Ako se pobeda nad Belgijancima podrazumeva, onda trijumf Letonije nad Turcima nije baš tako siguran ishod, ali nije ni nerealan.

Neće Letonci sutra igrati da pomognu nama već sebi. Poraz ih vodi na Špance u osmini finala, a to znači i verovatan kraj takmičenja. S obzirom da Srbija i Rusija imaju zicere protiv Belgijanaca i Britanaca, Letoncima samo pobeda nad Turcima garantuje da neće odmah na Furiju, ali i da bi mogli daleko da doguraju u nokaut fazi.

Letonija je do sada otkrila da ima ozbiljan arsenal i kvalitet, da ima veći potencijal od Turske i da je čisto košarkaški - bolja od domaćina! Ali Turci na svom parketu nisu običan rival. U svakoj utakmici mogu računati na nekoliko spornih sudijskih odluka u svoju korist, na podršku sa tribina koja ih čini boljima i one epizode kada igraju iznad svojih mogućnosti. Mlade zvezde poput Osmana, Korkmaza ili Sipahija mogu da eksplodiraju, iskusni poput Erdena, Mahmutoglua ili Gulera znaju kada da povuku i kako da iskoriste prednost domaćeg terena i sudijske naklonosti. Turski motiv je isti kao letonski: Pobediti i izbeći Špance. Nokaut faza od četvrtfinala bez domaće selekcije svakako bi bio udarac za kompletan ambijent Evrobasketa...

Ipak, čisto košarkaški, Letonija je favorit u ovom meču. Ima Porzingisa kojeg Turci nemaju i ne mogu da ga sačuvaju ako sudije budu imale milosti prema asu Niksa i ne budu ga šikanirale kao u nekim dosadašnjim mečevima. Imaju haubice poput braćeBertans, Strelnijeksa i ostalih koji mogu da sprže mrežicu na turskom košu. Letonci imaju adute u rukama koje bi trebalo da iskoriste i obezbede sebi lakši put u nokaut fazi umesto sigurne kapitualcije rotiv Španaca.

Letoncima bi treće mesto donelo Crnu Goru u osmini finala, a onda verovatno Sloveniju u četvrtfinalu gde bi imali čemu da se nadaju.

Srbiji bi prvo mesto donelo lak posao u osmini finala. Možda i najlakšeg od svih rivala na početku nokaut faze. Skoro sigurno je to Mađarska. Kostur takmičenja bi Srbiju dalje odveo na još jednog rivala koji zaslužuje sportski respekt, ali nikako bojazan i preterano poštovanje: Italiju ili Finsku.

Sa Fincima smo lako izašli na kraj na prethodnom Evrobasketu i opet bi trebalo da bude tako. Italijani su zvučnije ime, ali igrama na ovom prvenstvu nikome do sada nisu ulili strah u kosti ili ga zaplašili. Mesina na klupi je najveći kvalitet Azura, ali osim Belinelija iDatomea, nemaju u rukama dovoljno jakih štihova. Igra im je često haotična. Srbija bi svakako bila favorit protiv Italije jer imamo adute kojima bi neutralisali dvojicu sjajnih napadača Azura. Uostalom, oni su u grupi lako proaženi od Litvanije i Nemačke kao najozbiljnijih rivala u grupi, malo im je nedostajalo da puknu i protiv Gruzije, a pobedili su jedino autsajdere Izrael i Ukrajinu.

Ako bi Srbija pobedama protiv Mađarske i Italije ili Finske overila plasman u polufinale to bi značilo da su ispunjena očekivanja čak i većih optimista s obzirom kakvi su sve maleri pratili Orlove uoči prvenstva. Ali sa tim pobedama bi došlo i dodatno samopuzdanje, pa bi polufinale došlo u jako dobrom momentu za Đorđevićeveizabranike.

U polufinalu nam neće na putu stajati Španci, Slovenci, Francuzi, Nemci, a teorija kaže ni Turci, Letonci ili Crnogorci. Kostur takmičenja u polufinalu može da nas odvede na Litvance, Grke, Hrvate ili možda Ruse.

Ovi prvi su poput Srbije, košarkaška sila koju nikada i niko ne sme da potceni ili otpiše. Litvanija sebe vidi u borbi za medalju, a na putu joj prva stoji iskusna Grčka. Heleni imaju imena poput Burusisa, Printezisa, Slukasa, Kalatesa, imaju tradicionalnu borbenost, ali između njih nema hemije i uigranosti kakva je potrebna. Tanko selektorsko ime KostasaMitsasa ne daju nadu da će nešto po tom pitanju promeniti u nokaut fazi. Litvanci su veliki favorit za četvrtfinale gde bi ih čekali Hrvatska ili Rusija ako Baćuške budu trećeplasirane u našoj grupi po scenariju kakav se očekuje sutra.

Hrvati imaju još jedan dobar start takmičenja kao nekih prethodnih godina, imajuBogdanovića i Šarića kao NBA kvalitet, dobro su izgledali protiv Španije ali zna se i da imaju problem u glavama kada se lomi. baš protiv Španije se i to videlo. Prokletstvo bega sa postolja bi moglo da ih opet sačeka u četvrtfinalu protiv Litvanaca. Ili u polufinalu gde se nadamo da će biti Srbija.

Mnogo toga zavisi od sutrašnjeg okršaja Turske i Letonije. Uz pobedu Letonaca, Srbiji se otvara put do polufinala, a onda je sve moguće. Pa čak i plasman u finale preko Hrvatske. Đorđević ima igrački i selektorski model kako se to radi. Slađe ne bi moglo da bude...

Utakmicama Slovenija - Francuska, Grčka - Poljska, Nemačka - Litvanija i Gruzija - Italija, gotovo da je "složena" polovina žreba pred početak eliminacija.

Svih osam timova učesnika osmine finala iz grupa A i B saznaćemo kada bude završen meč Izrael - Ukrajina, ali on suštinski ne može da "sruši" kostur, već samo izbriše Gruzijce i upiše Ukrajince pored imena Slovenija.

Kada se na ove rezultate doda ono što znamo pred poslednje kolo u grupama C i D, zakazanom za četvrtak, kao i ono što je očekivano, mogu se "nacrtati" mogući putevi reprezentacije Srbije prema završnici Eurobasketa.

Pod pretpostavkom da će Rusija opravdati ulogu favorita u meču sa Velikom Britanijom, a potom u popodnevnom terminu "orlovi" selektora Saše Đorđevića potvrditi da su bolji tim od Belgije, utakmica Letonija - Turska zakazana za 19.45 direktno će odlučivati o tome da li će Srbija u gornju ili donju polovinu žreba.

A, to nije nikako isto…

OPCIJA A

Ukoliko Letonija pobedi Tursku, Srbija će sa trijumfom nad Belgijom biti pobednik Grupe D i kao D1 za protivnika dobiti C4, što će sasvim izvesno biti Mađarska. Potom, "orlovi" bi u četvrtfinalu išli na pobednika meča Finska – Italija.

Deluje da bi tom rutom polufinale bilo realno dostižno, a u njemu bi potencijalni rivali bili Litvanci, Hrvati...

OPCIJA B

Ukoliko bi Turci, uz pomoć domaćih navijača, savladali odličnu Letoniju, Srbija bi završila kao druga iza Rusije i kao D2 završila bi u gornjoj polovini žreba, gde bi joj rival u osmini finala bila trećeplasirana ekipa iz Grupe C, a to će najverovatnije biti Crna Gora.

Kasnije, Đorđevićev tim mogao bi da se sastane u četvrtfinalu sa sjajnom Slovenijom, koja i dalje nema poraz na turniru i koja je, uz Španiju, prikazala najviše do sada.

Podsećamo, Španci su već u gornjoj polovini žreba.

Ova računica "izlazi" iz kruga koji su formirali Rusija, Srbija i Letonija pobedama jednih nad drugima. Sve dok ova tri tima imaju isti skor pobeda i poraza, "orlovi" su najbolje plasirani. Ako bi Letonci "ispali" iz ovog kruga, Rusija bi automatski bila bolja od Srbije zbog pobede u međusobnom susretu.

Ovi redovi, podsećamo, važe samo ukoliko Rusi i Srbi sutra opravdaju uloge favorita u mečevima sa Britancima i Belgijancima, pa bi tako trebalo sačekati prvo te ishode.

Ali, nije loše pripemiti se za prenose iz Istanbula…

Grupa A (Helsinki)

Rezultati 5. kola:

Slovenija - Francuska 95:78
Grčka - Poljska 95:77
Finska - Island (19.45)

Tabela: Slovenija 5-0, Finska 3-1, Francuska 3-2, Grčka 2-3, Poljska 1-4, Island 0-4.

Grupa B (Tel Aviv)

Rezultati 5. kola:

Nemačka - Litvanija 72:89
Gruzija - Italija 69:71
Izrael - Ukrajina (19.30)

Tabela: Litvanija 4-1, Nemačka 3-2, Italija 3-2, Gruzija 2-3, Izrael 1-3, Ukrajina 1-3.

Grupa C (Kluž)

Parovi 5. kola (četvrtak):

Češka - Hrvatska (13.30)
Mađarska - Španija (16.15)
Crna Gora - Rumunija (19.45)

Tabela: Španija 4-0, Hrvatska 3-1, Crna Gora 2-2, Mađarska 2-2, Češka 1-3, Rumunija 0-4.

Grupa D (Istanbul)

Parovi 5. kola (četvrtak):

Rusija - Velika Britanija (13.30)
Belgija - Srbija (16.15)
Letonija - Turska (19.45)

Tabela: Srbija 3-1, Letonija 3-1, Rusija 3-1, Turska 2-2, Belgija 1-3, V. Britanija 0-4.

Parovi osmine finala:

Nemačka – Francuska
Španija – D4

Slovenija – B4
D2 – C3

Litvanija – Grčka
Hrvatska – D3

Finska – Italija
D1 - C4

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar