ЕП: Грци једва, Италијани кроз драму!

Искуство је то! Грци, ипак, у осмини финала! Решене све дилеме о пласману у Групи А Еуробаскета.  Грчка једва до пролаза и Литваније! Пољаци опет пали у завршници.  Италији срећа, па је трећа! Тим Етореа Месине у неизвесној завршници савладао Грузију у последњем мечу групе Б и у осмини финала ће играти против Финске.  Италијани кроз драму побегли од Словеније, Грузија навија за Израел! Грузини имали шут за продужетке.

Кошарка 06.09.2017 | 19:00
ЕП: Грци једва, Италијани кроз драму!
Грчка ће у осмину финала, а Пољска кући.

Упорни су били изабраници Мајка Тејлора, предвођени расположеним Кулигом, али искуство "Хелена" је пресудило, тако да ће такмичење на Еуробаскету наставити у суботу, утакмицом против Литваније, док ће Пољаци морати да пакују кофере.

У последњем колу Групе А: Грчка - Пољска (23:29, 26:14, 21:24, 25:10).

Дуго је трајала резултатска неизвесност, али су крајем треће и почетком четврте деонице Грци стегли одбрану и успели да се одлепе, за миран финиш.

Костас Слукас је убацио 26, Ник Калатес 24, Јоргос Принтезис 14, Јанис Бурусис 10 поена... Посебно расположени, грчки играчи били су у шуту за три поена - 65 одсто (13/20). Слукас је тројке гађао сјајних 5/6, а Калатес 4/7.

Најбољи у редовима Пољске био је Дамијан Кулиг са 26 поена.

Дакле, Грчка ће у осмину финала са четвртог места, а од раније се знало да ће Словенија даље као првопласирана у Групи А, Финска са друге позиције (без обзира на учинак против Исланда), а Француска са треће.

Упркос три пораза и генералном слабим издањима, Грчка је успела да се пласира у осмину финала Евробаскета кроз иглене ушли. У директном дуелу „бити или не бити“ Грци су дуго ломили отпор аутсајдера из Пољске и тек у последњој четвртини успели да га сломе - 95:77. Победом над Пољацима, Грчка је обезбедила четврту позицију у групи Б и пласман у нокаут фазу где је на старту чека фаворизована Литванија.

Иако Грчка поседује плејаду искусних евролигашких кошаркаша, очигледно да ту много ствари не штима и да је игра далеко од очекиване. На суви квалитет и искуство су успели да извуку победу над Пољацима који стварно нису имали среће на овом првенству и заслужили су више у тесним поразима од Финске, Француске и Грчке. Очигледно да им неизвесне завршнице не иду од руке...

Прво полувреме је била изједначена борба и екипе су се смењивале у вођству. У једном тренутку су Пољаци имали плус осам, али су и Грци пред крај полувремена дошли до осам поена разлике предвођени сјајним Слукасом. У трећој четвртини је виђена егал завршница,Кулиг је био незаустављив и држао Пољаке у игри, али су Принтезис, Бурусис, Калатес и Слукас у последњем кварталу стегли одбрану Грка, искористили искуство, разлику у квалитету и дефинитивно сломили отпор Пољака. 

ГРЧКА - ПОЉСКА 95:77
/23:29, 26:14, 21:24, 25:10/

ГРЧКА: Калатес 24, Бурусис 10, Слукас 26, Папас 3, Папајанис 8, Принтезис 14, Папаниколау 8, Манцарис, Аграванис, Папапетру 2, Богрис, Адетокумбо

ПОЉСКА: Соколовски 2, Чел, Слотер, Кулиг 26, Замојски 5, Понитка 8, Вачински 17, Кошарек 12, Гјело, Карновски 7, Грушецки, Хричањук

ГРУПА А, 5. коло:

Француска - Словенија 78:95
Грчка - Пољска 95:77
Финска - Исланд 19.45

ТАБЕЛА: Словенија 5-0, Финска 3-1, Француска 3-2, Грчка 2-3, Пољска 1-4, Исланд 0-4.

Грузијци су пробали, гајили наду до последњег секунда меча да могу да победе Италију у последњем мечу у групи Б, али је Луиђи Датоме блокирао шут Георгија Шермадинија пред последњи звук сирене који је могао све да промени.

ИТАЛИЈА - ГРУЗИЈА 71:69 (27:10, 11:20, 20:17, 13:22).

Италијани су су одлично почели утакмицу, у првој четвртини имали су високу предност (25:7), а почетком другог периода и највећу разлику (29:10), али је Грузија успела да смањи резултатски заостатак и у 16. минуту стигне и на "минус три". Кошем Шенгелије пришли су на 30:33, али је Италија мини серијом 5:0 до полувремена опет отишла на безбедних осам разлике (38:30).

После тог "кризног" периода Италијани су поново преузели инцијативу, брзо у наставку поново стигли до двоцифрене предности, али су упорни Грузијци ипак увели меч у трилер завршницу.

Сјајном серијом у финишу меча не само да су успели да истопе предност Италијана, него су преко Мајкла Диксона чак и повели 59 секунди пре краја меча - 68:67.

Хекет је брзо након тога вратио предност Италијанима (69:68), а Арадори је искористио само два од четири пенала да додатно повећа вођство (71:69). Грузија је упркос промашају Диксона за три након тога , остала у "игри" за тријумф буквално до последње секунде. Високи Георги Шермадини кренуо је ка кошу Италије, али је Луиђи Датоме одлично "прочитао" његову намеру и блокирао му шут, који је могао много тога да промени.

Италијани су освојили треће место у групи Б, иза Литваније и Немачке, и у осмини финала ће се састати са Финском, док Грузијци морају да чекају исход последњег дуела у групи, Украјина - Израел, који ће одлучити о њиховој судбини.

Најефикаснији у редовима Италије био је Белинели са 15 поена, Датоме је уписао 14, уз пет скокова, док је Арадори завршио дуел са 12 убачених поена уз седам ухваћених лопти.

Код Грузије најбољи је био Диксон са 29 постигнутих поена

Италија је у директном окршају са Грузијом освојила треће место и избегла Француску у осмини финала. Азури су у неизвесној завршници славили  69:71 и иду на Финску у нокаут фази. Грузија, исцрпљена од кључног меча и победе у дуелу са домаћином Израелом на продужетке је опет била на прагу изненађења у драматичној завршници. Имали су шут за продужетке пошто су у финишу истопили велику предност Италијана, али је Датоме изблокираоШермадинија.

Грузија сада чека расплет меча између отписаног Израела и Украјине која је и даље „жива“. Украјинцима победа доноси осмину финала испред Грузије. Ако победи домаћин, Грузија у осмини финала иде на Словенију коју са клупе предводи њен бивши селектор Игор Кокошковкоји је и селектриао ову генерацију.

Италијани су блистали у првој четвртини коју су освојили са 27:10 и изгледало је да иду до лаганог тријумфа. Распуцани Датоме и Белинели су заједно убацили 18 поена у првом кварталу, разбили грузијску одбрану и одвели Азуре на великих 18 поена предности. Грузија је успела у другој четвртини да приђе на три поена заостатка, али су Белинели, Мели и Датомеопет вратили Италијане на безбедну дистанцу од 15 поена предност на пеочтку последње четвртине.

Али, Грузини се нису предавали, почели су да топе предност ривала преко Диксона, Шенгелије иПачулије и повели су минут пре краја. Арадори је са линије пенала одвео Италију на плус три, аДиксон је три секунда пре краја погодио прво и намерно промашио друго слободно бацање. Шермадини је чак ухватио лопту, али га је Датоме изблокирао и сачувао победу својој репрезентацији. 

ГРУЗИЈА - ИТАЛИЈА 69:71
/10:27, 20:11, 17:20, 22:13/

ГРУЗИЈА: Диксон 29, Гамкурелидзе, Боиса, Пачулија 9, Цинцадзе, Шермадини 11, Санадзе 5, Маркоишвили 3, Беришвилији, Шенгелија 12, Битадзе, Лондаридзе

ИТАЛИЈА: Хекет 7, Белинели 15, Арадори 12, Фиљој 9, Билига 4, Мели 6, Кузин 2, Ћинћарини, Абас, Балди Роси 2, Бурнс, Датоме 14

РЕЗУЛТАТИ 5. КОЛА:

Литванија - Немачка 89:72
Грузија - Италија 69:71
Израел - Украјина 19.45

ТАБЕЛА: Литванија 4-1, Немачка 3-2, Италија 3-2, Грузија 2-3, Израел 1-3, Украјина 1-3.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар