EP: Grci jedva, Italijani kroz dramu!

Iskustvo je to! Grci, ipak, u osmini finala! Rešene sve dileme o plasmanu u Grupi A Eurobasketa.  Grčka jedva do prolaza i Litvanije! Poljaci opet pali u završnici.  Italiji sreća, pa je treća! Tim Etorea Mesine u neizvesnoj završnici savladao Gruziju u poslednjem meču grupe B i u osmini finala će igrati protiv Finske.  Italijani kroz dramu pobegli od Slovenije, Gruzija navija za Izrael! Gruzini imali šut za produžetke.

Košarka 06.09.2017 | 19:00
EP: Grci jedva, Italijani kroz dramu!
Grčka će u osminu finala, a Poljska kući.

Uporni su bili izabranici Majka Tejlora, predvođeni raspoloženim Kuligom, ali iskustvo "Helena" je presudilo, tako da će takmičenje na Eurobasketu nastaviti u subotu, utakmicom protiv Litvanije, dok će Poljaci morati da pakuju kofere.

U poslednjem kolu Grupe A: Grčka - Poljska (23:29, 26:14, 21:24, 25:10).

Dugo je trajala rezultatska neizvesnost, ali su krajem treće i početkom četvrte deonice Grci stegli odbranu i uspeli da se odlepe, za miran finiš.

Kostas Slukas je ubacio 26, Nik Kalates 24, Jorgos Printezis 14, Janis Burusis 10 poena... Posebno raspoloženi, grčki igrači bili su u šutu za tri poena - 65 odsto (13/20). Slukas je trojke gađao sjajnih 5/6, a Kalates 4/7.

Najbolji u redovima Poljske bio je Damijan Kulig sa 26 poena.

Dakle, Grčka će u osminu finala sa četvrtog mesta, a od ranije se znalo da će Slovenija dalje kao prvoplasirana u Grupi A, Finska sa druge pozicije (bez obzira na učinak protiv Islanda), a Francuska sa treće.

Uprkos tri poraza i generalnom slabim izdanjima, Grčka je uspela da se plasira u osminu finala Evrobasketa kroz iglene ušli. U direktnom duelu „biti ili ne biti“ Grci su dugo lomili otpor autsajdera iz Poljske i tek u poslednjoj četvrtini uspeli da ga slome - 95:77. Pobedom nad Poljacima, Grčka je obezbedila četvrtu poziciju u grupi B i plasman u nokaut fazu gde je na startu čeka favorizovana Litvanija.

Iako Grčka poseduje plejadu iskusnih evroligaških košarkaša, očigledno da tu mnogo stvari ne štima i da je igra daleko od očekivane. Na suvi kvalitet i iskustvo su uspeli da izvuku pobedu nad Poljacima koji stvarno nisu imali sreće na ovom prvenstvu i zaslužili su više u tesnim porazima od Finske, Francuske i Grčke. Očigledno da im neizvesne završnice ne idu od ruke...

Prvo poluvreme je bila izjednačena borba i ekipe su se smenjivale u vođstvu. U jednom trenutku su Poljaci imali plus osam, ali su i Grci pred kraj poluvremena došli do osam poena razlike predvođeni sjajnim Slukasom. U trećoj četvrtini je viđena egal završnica,Kulig je bio nezaustavljiv i držao Poljake u igri, ali su Printezis, Burusis, Kalates i Slukas u poslednjem kvartalu stegli odbranu Grka, iskoristili iskustvo, razliku u kvalitetu i definitivno slomili otpor Poljaka. 

GRČKA - POLJSKA 95:77
/23:29, 26:14, 21:24, 25:10/

GRČKA: Kalates 24, Burusis 10, Slukas 26, Papas 3, Papajanis 8, Printezis 14, Papanikolau 8, Mancaris, Agravanis, Papapetru 2, Bogris, Adetokumbo

POLJSKA: Sokolovski 2, Čel, Sloter, Kulig 26, Zamojski 5, Ponitka 8, Vačinski 17, Košarek 12, Gjelo, Karnovski 7, Grušecki, Hričanjuk

GRUPA A, 5. kolo:

Francuska - Slovenija 78:95
Grčka - Poljska 95:77
Finska - Island 19.45

TABELA: Slovenija 5-0, Finska 3-1, Francuska 3-2, Grčka 2-3, Poljska 1-4, Island 0-4.

Gruzijci su probali, gajili nadu do poslednjeg sekunda meča da mogu da pobede Italiju u poslednjem meču u grupi B, ali je Luiđi Datome blokirao šut Georgija Šermadinija pred poslednji zvuk sirene koji je mogao sve da promeni.

ITALIJA - GRUZIJA 71:69 (27:10, 11:20, 20:17, 13:22).

Italijani su su odlično počeli utakmicu, u prvoj četvrtini imali su visoku prednost (25:7), a početkom drugog perioda i najveću razliku (29:10), ali je Gruzija uspela da smanji rezultatski zaostatak i u 16. minutu stigne i na "minus tri". Košem Šengelije prišli su na 30:33, ali je Italija mini serijom 5:0 do poluvremena opet otišla na bezbednih osam razlike (38:30).

Posle tog "kriznog" perioda Italijani su ponovo preuzeli incijativu, brzo u nastavku ponovo stigli do dvocifrene prednosti, ali su uporni Gruzijci ipak uveli meč u triler završnicu.

Sjajnom serijom u finišu meča ne samo da su uspeli da istope prednost Italijana, nego su preko Majkla Diksona čak i poveli 59 sekundi pre kraja meča - 68:67.

Heket je brzo nakon toga vratio prednost Italijanima (69:68), a Aradori je iskoristio samo dva od četiri penala da dodatno poveća vođstvo (71:69). Gruzija je uprkos promašaju Diksona za tri nakon toga , ostala u "igri" za trijumf bukvalno do poslednje sekunde. Visoki Georgi Šermadini krenuo je ka košu Italije, ali je Luiđi Datome odlično "pročitao" njegovu nameru i blokirao mu šut, koji je mogao mnogo toga da promeni.

Italijani su osvojili treće mesto u grupi B, iza Litvanije i Nemačke, i u osmini finala će se sastati sa Finskom, dok Gruzijci moraju da čekaju ishod poslednjeg duela u grupi, Ukrajina - Izrael, koji će odlučiti o njihovoj sudbini.

Najefikasniji u redovima Italije bio je Belineli sa 15 poena, Datome je upisao 14, uz pet skokova, dok je Aradori završio duel sa 12 ubačenih poena uz sedam uhvaćenih lopti.

Kod Gruzije najbolji je bio Dikson sa 29 postignutih poena

Italija je u direktnom okršaju sa Gruzijom osvojila treće mesto i izbegla Francusku u osmini finala. Azuri su u neizvesnoj završnici slavili  69:71 i idu na Finsku u nokaut fazi. Gruzija, iscrpljena od ključnog meča i pobede u duelu sa domaćinom Izraelom na produžetke je opet bila na pragu iznenađenja u dramatičnoj završnici. Imali su šut za produžetke pošto su u finišu istopili veliku prednost Italijana, ali je Datome izblokiraoŠermadinija.

Gruzija sada čeka rasplet meča između otpisanog Izraela i Ukrajine koja je i dalje „živa“. Ukrajincima pobeda donosi osminu finala ispred Gruzije. Ako pobedi domaćin, Gruzija u osmini finala ide na Sloveniju koju sa klupe predvodi njen bivši selektor Igor Kokoškovkoji je i selektriao ovu generaciju.

Italijani su blistali u prvoj četvrtini koju su osvojili sa 27:10 i izgledalo je da idu do laganog trijumfa. Raspucani Datome i Belineli su zajedno ubacili 18 poena u prvom kvartalu, razbili gruzijsku odbranu i odveli Azure na velikih 18 poena prednosti. Gruzija je uspela u drugoj četvrtini da priđe na tri poena zaostatka, ali su Belineli, Meli i Datomeopet vratili Italijane na bezbednu distancu od 15 poena prednost na peočtku poslednje četvrtine.

Ali, Gruzini se nisu predavali, počeli su da tope prednost rivala preko Diksona, Šengelije iPačulije i poveli su minut pre kraja. Aradori je sa linije penala odveo Italiju na plus tri, aDikson je tri sekunda pre kraja pogodio prvo i namerno promašio drugo slobodno bacanje. Šermadini je čak uhvatio loptu, ali ga je Datome izblokirao i sačuvao pobedu svojoj reprezentaciji. 

GRUZIJA - ITALIJA 69:71
/10:27, 20:11, 17:20, 22:13/

GRUZIJA: Dikson 29, Gamkurelidze, Boisa, Pačulija 9, Cincadze, Šermadini 11, Sanadze 5, Markoišvili 3, Berišviliji, Šengelija 12, Bitadze, Londaridze

ITALIJA: Heket 7, Belineli 15, Aradori 12, Filjoj 9, Biliga 4, Meli 6, Kuzin 2, Ćinćarini, Abas, Baldi Rosi 2, Burns, Datome 14

REZULTATI 5. KOLA:

Litvanija - Nemačka 89:72
Gruzija - Italija 69:71
Izrael - Ukrajina 19.45

TABELA: Litvanija 4-1, Nemačka 3-2, Italija 3-2, Gruzija 2-3, Izrael 1-3, Ukrajina 1-3.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar