Пет милиона КМ за наводњавање

Влада је одлучила да прихвати мјере Министарства пољопривреде и помогне ублажавање посљедица суше. Пољопривредници су за сада задовољни, али је питање хоће ли то бити довољно.

Република Српска 06.09.2017 | 17:28
Пет милиона КМ за наводњавање
Влада је усвојила мјере за ублажавање посљедица суше у Републици Српској које је предложило министарство пољопривреде. Пет милиона, како је и најављено, биће усмјерено за суфинансирање опреме за наводњавање.

"Усмјеравање додатних средстава од пет милиона марака само је једна од мјера које је предложило ресорно министарство, а којом ће пољопривредницима бити обезбиједјено 40 одсто фиксног поврата средстава у односу на трошкове инвестиције која се односи на набавку опреме за наводњавање", саопштено је из Владе Републике Српске.

Суша је ове године дотукла пољопривреднике, а не помаже им ни то што ресорно министарство једва успјева да испоштује своје законске обавезе према пољопривредницима у виду субвенција и подстицаја. Пољопривредници су небројено пута указивали на та кашњења. Након најновијих мјера Владе нису незадовољни. Очекују, ипак, да се систем наводњавања системски ријеши.

Штета од суше у пољопривреди Српске у овој години је 270 милиона, званична је верзија министарства пољопривреде. Та цифра свјесно је троструко умањена, а штета је далеко већа, те неће бити ни близу санирана мјерама Владе, тврдили су поједини извори.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

всс

06.09.2017 15:42

Једну ствар не разумијете. Наводњавање помазе у периодима кад дузе вријеме нема кисе, медјутим, не мозе помоци код екстремно високих температура од 35 и висе степени. Односно мозе мало помоци али не пуно, зависи и од културе, а и од сорте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агроном

06.09.2017 20:16

Помаже пријатељу и у екстремним сушама. Тад се наводњавање изводи ноћу и дјелотворно је. Али, у Лијевче пољу је девастирано најмање 200 хектара ораница са подземним цијевима за наводњавање. То су парцеле у Александровцу (инд. зона) Душанову(бенз. пумпа) Старој и Новој Тополи (инд. зона). Милионска штета.

Name

Омладинац

06.09.2017 16:49

Па даце подстицај за куповину механизације за наводњавање, а наплацују порез на користење бунарске воде као ,,дрзавног ресурса".. Да Бог да се најели..

ОДГОВОРИТЕ