Pet miliona KM za navodnjavanje

Vlada je odlučila da prihvati mjere Ministarstva poljoprivrede i pomogne ublažavanje posljedica suše. Poljoprivrednici su za sada zadovoljni, ali je pitanje hoće li to biti dovoljno.

Republika Srpska 06.09.2017 | 17:28
Pet miliona KM za navodnjavanje
Vlada je usvojila mjere za ublažavanje posljedica suše u Republici Srpskoj koje je predložilo ministarstvo poljoprivrede. Pet miliona, kako je i najavljeno, biće usmjereno za sufinansiranje opreme za navodnjavanje.

"Usmjeravanje dodatnih sredstava od pet miliona maraka samo je jedna od mjera koje je predložilo resorno ministarstvo, a kojom će poljoprivrednicima biti obezbijedjeno 40 odsto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Suša je ove godine dotukla poljoprivrednike, a ne pomaže im ni to što resorno ministarstvo jedva uspjeva da ispoštuje svoje zakonske obaveze prema poljoprivrednicima u vidu subvencija i podsticaja. Poljoprivrednici su nebrojeno puta ukazivali na ta kašnjenja. Nakon najnovijih mjera Vlade nisu nezadovoljni. Očekuju, ipak, da se sistem navodnjavanja sistemski riješi.

Šteta od suše u poljoprivredi Srpske u ovoj godini je 270 miliona, zvanična je verzija ministarstva poljoprivrede. Ta cifra svjesno je trostruko umanjena, a šteta je daleko veća, te neće biti ni blizu sanirana mjerama Vlade, tvrdili su pojedini izvori.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vss

06.09.2017 15:42

Jednu stvar ne razumijete. Navodnjavanje pomaze u periodima kad duze vrijeme nema kise, medjutim, ne moze pomoci kod ekstremno visokih temperatura od 35 i vise stepeni. Odnosno moze malo pomoci ali ne puno, zavisi i od kulture, a i od sorte.

ODGOVORITE
Name

Agronom

06.09.2017 20:16

Pomaže prijatelju i u ekstremnim sušama. Tad se navodnjavanje izvodi noću i djelotvorno je. Ali, u Lijevče polju je devastirano najmanje 200 hektara oranica sa podzemnim cijevima za navodnjavanje. To su parcele u Aleksandrovcu (ind. zona) Dušanovu(benz. pumpa) Staroj i Novoj Topoli (ind. zona). Milionska šteta.

Name

Omladinac

06.09.2017 16:49

Pa dace podsticaj za kupovinu mehanizacije za navodnjavanje, a naplacuju porez na koristenje bunarske vode kao ,,drzavnog resursa".. Da Bog da se najeli..

ODGOVORITE