Уговор о ТЗ важна ствар за БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић /СДС/ тврди да је прихватањем Уговора о Транспортној заједници Савјет министара направио велики помак, ријешио крупну ствар и направио добар посао.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 15:29
Уговор о ТЗ важна ствар за БиХ
Шаровић је рекао да је суштина закључака да ће питање координације, заузимања ставова у оквиру Транспортне заједнице и представљање у њеним тијелима бити договорено унутар надлежног министарства Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ.

Он је навео да је "на министарствима да праве механизам за договарање", а да ли ће успјети, каже он, "то је нешто за будућност".

Шаровић је на конференцији за новинаре Савеза за промјене /СзП/ у Бањалуци рекао да је најважније да је донесена одлука да БиХ буде дио регионалне транспортне заједнице, а сљедећи кораци су на Предсједништву БиХ, те на ЕУ, јер овај Уговор треба да ратификују све земље чланице, што говори о значају ових регионалних интеграција.

"То је платформа, то је механизам преко кога ће се планирати одређени регионални пројекти, преко којег ће се уређивати законодавство и наша транспортна инфраструктура, и путна и жељезничка прилагођавати европској. То је интерес сваког грађанима у Српској и важно је да будемо дио Транспортне заједнице", каже Шаровић.

Према његовим ријечима, само у овој години Република Српска може да рачуна на 160 милиона КМ, од чега је значајан дио бесплатних средстава, која се дају као поклон Српској.

"При томе мислим на коридор 'Пет Це' и дио ауто-пута Руданка - Јоховац који је веома важан за Републику Српску. То су бенефити само у овој години, а сваке године моћи ћемо преко овог механизма планирати и кандидовати друге пројекте", сматра Шаровић.

Савјет министара јуче је прихватио Приједлог уговора о приступању БиХ Транспортној заједници, који су раније потписале све земље региона осим БиХ.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фисхер

06.09.2017 19:15

Није се смирио док није блокирао акцизе и изградњу путева на тај нацин,а сада меди о овој ТЗ.Какав дволик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

06.09.2017 21:44

Дали ико разумије овог кљусину право неце путеве акцизе неце а сад хоце ÖВП је невидјени злотвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН болница

06.09.2017 21:53

Због овог цовјека свака диагноза оно недај бозе ником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среле

07.09.2017 08:40

Јој склонте овога гада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе Памети

07.09.2017 09:10

Каква је ово фанатицна мрзња додиковаца? Ваљда их Саровиц највисе боли јер знају да ради и да то народ препознаје.