Ugovor o TZ važna stvar za BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović /SDS/ tvrdi da je prihvatanjem Ugovora o Transportnoj zajednici Savjet ministara napravio veliki pomak, riješio krupnu stvar i napravio dobar posao.

Bosna i Hercegovina 06.09.2017 | 15:29
Ugovor o TZ važna stvar za BiH
Šarović je rekao da je suština zaključaka da će pitanje koordinacije, zauzimanja stavova u okviru Transportne zajednice i predstavljanje u njenim tijelima biti dogovoreno unutar nadležnog ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

On je naveo da je "na ministarstvima da prave mehanizam za dogovaranje", a da li će uspjeti, kaže on, "to je nešto za budućnost".

Šarović je na konferenciji za novinare Saveza za promjene /SzP/ u Banjaluci rekao da je najvažnije da je donesena odluka da BiH bude dio regionalne transportne zajednice, a sljedeći koraci su na Predsjedništvu BiH, te na EU, jer ovaj Ugovor treba da ratifikuju sve zemlje članice, što govori o značaju ovih regionalnih integracija.

"To je platforma, to je mehanizam preko koga će se planirati određeni regionalni projekti, preko kojeg će se uređivati zakonodavstvo i naša transportna infrastruktura, i putna i željeznička prilagođavati evropskoj. To je interes svakog građanima u Srpskoj i važno je da budemo dio Transportne zajednice", kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, samo u ovoj godini Republika Srpska može da računa na 160 miliona KM, od čega je značajan dio besplatnih sredstava, koja se daju kao poklon Srpskoj.

"Pri tome mislim na koridor 'Pet Ce' i dio auto-puta Rudanka - Johovac koji je veoma važan za Republiku Srpsku. To su benefiti samo u ovoj godini, a svake godine moći ćemo preko ovog mehanizma planirati i kandidovati druge projekte", smatra Šarović.

Savjet ministara juče je prihvatio Prijedlog ugovora o pristupanju BiH Transportnoj zajednici, koji su ranije potpisale sve zemlje regiona osim BiH.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Fisher

06.09.2017 19:15

Nije se smirio dok nije blokirao akcize i izgradnju puteva na taj nacin,a sada medi o ovoj TZ.Kakav dvolik.

ODGOVORITE
Name

Bih

06.09.2017 21:44

Dali iko razumije ovog kljusinu pravo nece puteve akcize nece a sad hoce ÖVP je nevidjeni zlotvor

ODGOVORITE
Name

BN bolnica

06.09.2017 21:53

Zbog ovog covjeka svaka diagnoza ono nedaj boze nikom

ODGOVORITE
Name

Srele

07.09.2017 08:40

Joj sklonte ovoga gada

ODGOVORITE
Name

Boze Pameti

07.09.2017 09:10

Kakva je ovo fanaticna mrznja dodikovaca? Valjda ih Sarovic najvise boli jer znaju da radi i da to narod prepoznaje.