ЕП: Савршен спаринг, ЖОЦ инспирација, коцкице се сложиле!

Да су кошаркаши Србије сами режирали расплет шестог дана Евробаскета тешко да би се догодио бољи.

Кошарка 06.09.2017 | 14:30
ЕП: Савршен спаринг, ЖОЦ инспирација, коцкице се сложиле!
Уочи последњег кола групне фазе у Истанбулу "Орлови" скоро да имају у својим рукама прво место на табели, што није изгледало реално пре два дана.

Изабраници Александра Ђорђевића су у уторак капитализовали велики тријумф над домаћином Турском лаганом победом над Великом Британијом (82:68).

"Знали смо да су прве три утакмице изузетно захтевне. Велики је био притисак, играчи су то добро изнели. Не кажем да сада можемо да се опустимо, штавише, али је то била мала брига како ћемо то да све изнесемо", рекао је Ђорђевић.

Без икаквог потцењивања ривала, био је то ипак само јачи спаринг меч за Србију, у којем је селектор добио шансу да расподели минутажу и разигра и момке који су били у другом плану у претходне три утакмице, а чији ће допринос у нокаут фази бити неизмерно важан.

Прилику су посебно искористили Владимир Штимац са 11 поена и 5 асистенција уз 3 скока, те Василије Мицић са 8 поена, који је показао да може бити поуздана подршка стартном плејмејкеру Стефану Јовићу.

Помало је изненадила нешто већа минутажа Богдана Богдановића, али њему је управо овакав тип меча био можда и неопходан пред борбу за завршницу.

Сваки сегмент игре је био на жељеном нивоу. Одбрана је свела ривала испод 70 поена што је Ђорђевић поставио као циљ на ЕП, потпуно је контролисан скок, који је посебно импресиван био у првом полувремену (15 офанзивних).

Тимски дух је опет красио нашу селекцију, 27 асистенција је надмашило чак и селекторова очекивања, а наш тим је често деловао као да уиграва акције на тренингу.

"Настави, настави", узвикивао је селектор, док су се играчи сами договарали да понове акцију када не би све протекло како су планирали.

И овај меч је пажљиво посматрао највећи европски тренер свих времена Жељко Обрадовић.

"Боље играмо када је ту", истакао је значај његовог присуства Богдановић.

Пре него што су нас обрадовали "Орлови", то су учинили и Летонци. Савладали су до пре три деценије "великог брата" Русију и омогућили Србији борбу за прво место. Симпатични тим Ајнарса Багацкиса натерао нас је да у року од свега неколико минута навијамо прво за, а онда против њега.

Врло брзо су од понора и пораза у најави преокренули -12 на двоцифрену разлику, а онда стигли на кош од резултата који би њима донео прво место у троуглу са Србијом. Давис Бертанс је вероватно први пут у животу намерно промашио додатно бацање, али је Андреј Зубков блокадом одиграо "за" Србију.

Сада нас чекају Белгијанци који су девастирани. Дуго су одолевали Турцима, били у егалу до почетка последњег периода, али их је домаћин експресно "сломио" и послао кући. То би требало да олакша посао "Орловима" јер "Лавови" сигурно у мечу за свој частан опроштај неће гристи као кад би им у игри била борба за осмину финала.

У уторак је још једна ствар постала јасна. Прво место у Групи Д значи да моћна Шпанија не може бити ривал пре финала турнира. Хрватска је показала да "Црвена фурија" има слабе тачке и није непобедива, али им је недостајао још неки детаљ за сензацију у Клужу.

“Ко дође, добродошао. Поштујемо свакога, не бојимо се никога. Изволите”, јасна је порука српског селектора.

У међувремену, на руб елиминације пала је Грчка. Спектакуларни Финци направили су још једно чудо и стигли до 3-1 у свом Хелсинкију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар