EP: Savršen sparing, ŽOC inspiracija, kockice se složile!

Da su košarkaši Srbije sami režirali rasplet šestog dana Evrobasketa teško da bi se dogodio bolji.

Košarka 06.09.2017 | 14:30
EP: Savršen sparing, ŽOC inspiracija, kockice se složile!
Uoči poslednjeg kola grupne faze u Istanbulu "Orlovi" skoro da imaju u svojim rukama prvo mesto na tabeli, što nije izgledalo realno pre dva dana.

Izabranici Aleksandra Đorđevića su u utorak kapitalizovali veliki trijumf nad domaćinom Turskom laganom pobedom nad Velikom Britanijom (82:68).

"Znali smo da su prve tri utakmice izuzetno zahtevne. Veliki je bio pritisak, igrači su to dobro izneli. Ne kažem da sada možemo da se opustimo, štaviše, ali je to bila mala briga kako ćemo to da sve iznesemo", rekao je Đorđević.

Bez ikakvog potcenjivanja rivala, bio je to ipak samo jači sparing meč za Srbiju, u kojem je selektor dobio šansu da raspodeli minutažu i razigra i momke koji su bili u drugom planu u prethodne tri utakmice, a čiji će doprinos u nokaut fazi biti neizmerno važan.

Priliku su posebno iskoristili Vladimir Štimac sa 11 poena i 5 asistencija uz 3 skoka, te Vasilije Micić sa 8 poena, koji je pokazao da može biti pouzdana podrška startnom plejmejkeru Stefanu Joviću.

Pomalo je iznenadila nešto veća minutaža Bogdana Bogdanovića, ali njemu je upravo ovakav tip meča bio možda i neophodan pred borbu za završnicu.

Svaki segment igre je bio na željenom nivou. Odbrana je svela rivala ispod 70 poena što je Đorđević postavio kao cilj na EP, potpuno je kontrolisan skok, koji je posebno impresivan bio u prvom poluvremenu (15 ofanzivnih).

Timski duh je opet krasio našu selekciju, 27 asistencija je nadmašilo čak i selektorova očekivanja, a naš tim je često delovao kao da uigrava akcije na treningu.

"Nastavi, nastavi", uzvikivao je selektor, dok su se igrači sami dogovarali da ponove akciju kada ne bi sve proteklo kako su planirali.

I ovaj meč je pažljivo posmatrao najveći evropski trener svih vremena Željko Obradović.

"Bolje igramo kada je tu", istakao je značaj njegovog prisustva Bogdanović.

Pre nego što su nas obradovali "Orlovi", to su učinili i Letonci. Savladali su do pre tri decenije "velikog brata" Rusiju i omogućili Srbiji borbu za prvo mesto. Simpatični tim Ajnarsa Bagackisa naterao nas je da u roku od svega nekoliko minuta navijamo prvo za, a onda protiv njega.

Vrlo brzo su od ponora i poraza u najavi preokrenuli -12 na dvocifrenu razliku, a onda stigli na koš od rezultata koji bi njima doneo prvo mesto u trouglu sa Srbijom. Davis Bertans je verovatno prvi put u životu namerno promašio dodatno bacanje, ali je Andrej Zubkov blokadom odigrao "za" Srbiju.

Sada nas čekaju Belgijanci koji su devastirani. Dugo su odolevali Turcima, bili u egalu do početka poslednjeg perioda, ali ih je domaćin ekspresno "slomio" i poslao kući. To bi trebalo da olakša posao "Orlovima" jer "Lavovi" sigurno u meču za svoj častan oproštaj neće gristi kao kad bi im u igri bila borba za osminu finala.

U utorak je još jedna stvar postala jasna. Prvo mesto u Grupi D znači da moćna Španija ne može biti rival pre finala turnira. Hrvatska je pokazala da "Crvena furija" ima slabe tačke i nije nepobediva, ali im je nedostajao još neki detalj za senzaciju u Klužu.

“Ko dođe, dobrodošao. Poštujemo svakoga, ne bojimo se nikoga. Izvolite”, jasna je poruka srpskog selektora.

U međuvremenu, na rub eliminacije pala je Grčka. Spektakularni Finci napravili su još jedno čudo i stigli do 3-1 u svom Helsinkiju.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar