"Удар" по џепу опаметио возаче

Примјеном новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ смањен је црни биланс, а возачи су из страха од високих казни ревносније везали сигурносни појас, а дјецу возили у ауто-сједалицама.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 12:54
"Удар" по џепу опаметио возаче
Велика очекивања од новог закона донекле су оправдана у пола године од почетка његове примјене, и како се и претпостављало, "удар" по новчанику једино је што домаће возаче може натјерати да смање гас.

''Посматрајући показатеље у првих шест мјесеци у односу на исти период 2016. године, евидентно је смањење укупног броја саобраћајних несрећа за око пет одсто, а најзначајније је смањење броја несрећа са погинулим лицима и то за 36,1 одсто'', истакли су у Министарству унутрашњих послова РС.

Додају да је у периоду од јануара до јуна погинуло 45 особа, док је у истом периоду прошле године тај број износио 68.

Смањен је и број повријеђених у саобраћају, а статистике показују и да је било мање несрећа са материјалном штетом.

''Узимајући у обзир наведени период, у 2017. години број тешко повријеђених лица у саобраћају мањи је за 10,1 одсто, а број лакше повријеђених за 17,4 одсто'', навели су у МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да су пооштрене казне и превентивне кампање очигледно дале резултате.

''Страх од казне пресудан је на свијест учесника у саобраћају, док остатак чине превентивне кампање. Саме казне не дају дугорочне резултате. Људе је неопходно едуковати и убиједити да поштовање прописа спасава живот'', рекао је Радовић.

Појашњава да је казнена одредба да се возачу који кроз насељено мјесто вози брзином већом за 20 километара на час од дозвољене, одузима и возачка дозвола, у великој мјери утицала на смањење броја саобраћајних несрећа.

''Сама мјера одузимања возачке дозволе утицала је на смањење брзине, а тиме и на мањи број погинулих у саобраћају'', додао је Радовић.

Нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ ступио је на снагу 15. фебруара, а највише пажње привукле су високе новчане казна за поједине прекршаје.

Тако је казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико и за за превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту сувозача, као и за кретање брзином већом за 30 километара на сат од дозвољене.

Међу пооштреним казнама је и она за невезивање сигурносног појаса током вожње, а сви који прекрше ову законску одредбу морају да искеширају од 100 до 300 КМ. Исту цијену платиће и возач који за вријеме управљања аутомобилом користи мобилни телефон.

Акције

Из Министарства унутрашњих послова РС истичу да су у протеклом периоду спроводили континуирано планске акције чији је циљ побољшање стања безбједности у саобраћају.

''Наставићемо и у будућности са контролама учесника у саобраћају, а све с циљем настављања позитивног тренда'', истакли су у МУП-у.

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

фрка

06.09.2017 11:00

Удар по новчанику је код нас у свим сегментима живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

06.09.2017 12:41

Јок..опет лази и преваре..данас на семафору тип у црном аудиу стоји и телефонира и стоји на нама и њему зеленом свјетлу и кад се упалило црвено он даде змигавац и скрену десно у центру бања луке код скупстине р.с....нидје везе закон моб..појас и тако то...

Name

ап

06.09.2017 11:03

Чини Вам се.Саобраћајцима је и повећан удар на дзеп.Сад могу приуштити и по које добро возило себи купити а можда и стан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп

06.09.2017 11:08

Смањен број несрећа за 5% а повећан прилив у џепове пандура који искачу иза сваког жбуна за 150%... Па ви сад видите учинак фамозног закона. А притом тај исти закон за пандуре не ваźи. Они не вежу појасеве, не стају на пјешачком прелазу, не поштују ограничења и завијају по граду сиренама као да самог ђавола гоне. То је Бајина и Лукачева мурија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

06.09.2017 11:34

КАКО ОПРАВДАТИ УЗИМАЊЕ ПАРА. НИЈЕ ИСТИНА САОБРАЋАЈКЕ СА СМРТНИМ ИСХОДМ НИКАД НИСУ БИЛЕ ЧЕШЋЕ. БИЈЕЉИНА, ДОБОЈ, МОСТАР, МЕЂУГОРЈЕ, ПОСУШЈЕ ИТД. МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полице

06.09.2017 11:35

Ова полиција је катастрофа,на дузности пију по кафанама,мито се нормално узима,без устезања...све то је дозволио министар,обицни полицајац за насе услове има ок плату 1000 км,јос једну толику узму од народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАЈА

06.09.2017 11:42

УДАР ПО ЏЕПУ НАПУНИО КАСЕ ПОЛИЦАЈАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Баш Тако

06.09.2017 12:06

Статистика се поклапа. Таман нас се иселило 10% из наше земље. Тако да је закон ништа специјално, као и све остало код нас, назалост.Шта и очекивати, ко је паметан или је отишао одавде или има свој бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре није бас тако

06.09.2017 18:43

Сретан ти пут.

Name

возац

06.09.2017 15:31

Писете глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возач

06.09.2017 17:33

Само казњавати ко год прави прекрсаје, јос веце казне увести. Поздрав нормалним возацима.

Name

06.09.2017 19:32

О чему овај милија прича...каква њихова превентивна кампања!?!? полијепили су пар билборда да замазу очи, агенција за безбједност је најтромија и слаба карика, својствено днс-овим кадровима. овај је класицни споменкин пулен у позним годинама, нити смрди нити мирише!!! Све се своди на репресију и удри по џепу...рамер измислили као топлу воду. апел на правнике да се изборе да морају најавити гдје и када контролишу, овако као хајдуци се крију у жбуњу. да само знате какав лош човјек то одредјује на подручју бијељине све би вам било јасно.

ОДГОВОРИТЕ