"Udar" po džepu opametio vozače

Primjenom novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH smanjen je crni bilans, a vozači su iz straha od visokih kazni revnosnije vezali sigurnosni pojas, a djecu vozili u auto-sjedalicama.

Bosna i Hercegovina 06.09.2017 | 12:54
"Udar" po džepu opametio vozače
Velika očekivanja od novog zakona donekle su opravdana u pola godine od početka njegove primjene, i kako se i pretpostavljalo, "udar" po novčaniku jedino je što domaće vozače može natjerati da smanje gas.

''Posmatrajući pokazatelje u prvih šest mjeseci u odnosu na isti period 2016. godine, evidentno je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća za oko pet odsto, a najznačajnije je smanjenje broja nesreća sa poginulim licima i to za 36,1 odsto'', istakli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Dodaju da je u periodu od januara do juna poginulo 45 osoba, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 68.

Smanjen je i broj povrijeđenih u saobraćaju, a statistike pokazuju i da je bilo manje nesreća sa materijalnom štetom.

''Uzimajući u obzir navedeni period, u 2017. godini broj teško povrijeđenih lica u saobraćaju manji je za 10,1 odsto, a broj lakše povrijeđenih za 17,4 odsto'', naveli su u MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da su pooštrene kazne i preventivne kampanje očigledno dale rezultate.

''Strah od kazne presudan je na svijest učesnika u saobraćaju, dok ostatak čine preventivne kampanje. Same kazne ne daju dugoročne rezultate. Ljude je neophodno edukovati i ubijediti da poštovanje propisa spasava život'', rekao je Radović.

Pojašnjava da je kaznena odredba da se vozaču koji kroz naseljeno mjesto vozi brzinom većom za 20 kilometara na čas od dozvoljene, oduzima i vozačka dozvola, u velikoj mjeri uticala na smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

''Sama mjera oduzimanja vozačke dozvole uticala je na smanjenje brzine, a time i na manji broj poginulih u saobraćaju'', dodao je Radović.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 15. februara, a najviše pažnje privukle su visoke novčane kazna za pojedine prekršaje.

Tako je kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača, kao i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene.

Među pooštrenim kaznama je i ona za nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu zakonsku odredbu moraju da iskeširaju od 100 do 300 KM. Istu cijenu platiće i vozač koji za vrijeme upravljanja automobilom koristi mobilni telefon.

Akcije

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS ističu da su u proteklom periodu sprovodili kontinuirano planske akcije čiji je cilj poboljšanje stanja bezbjednosti u saobraćaju.

''Nastavićemo i u budućnosti sa kontrolama učesnika u saobraćaju, a sve s ciljem nastavljanja pozitivnog trenda'', istakli su u MUP-u.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

frka

06.09.2017 11:00

Udar po novčaniku je kod nas u svim segmentima života.

ODGOVORITE
Name

Zakon

06.09.2017 12:41

Jok..opet lazi i prevare..danas na semaforu tip u crnom audiu stoji i telefonira i stoji na nama i njemu zelenom svjetlu i kad se upalilo crveno on dade zmigavac i skrenu desno u centru banja luke kod skupstine r.s....nidje veze zakon mob..pojas i tako to...

Name

ap

06.09.2017 11:03

Čini Vam se.Saobraćajcima je i povećan udar na dzep.Sad mogu priuštiti i po koje dobro vozilo sebi kupiti a možda i stan

ODGOVORITE
Name

Stop

06.09.2017 11:08

Smanjen broj nesreća za 5% a povećan priliv u džepove pandura koji iskaču iza svakog žbuna za 150%... Pa vi sad vidite učinak famoznog zakona. A pritom taj isti zakon za pandure ne vaźi. Oni ne vežu pojaseve, ne staju na pješačkom prelazu, ne poštuju ograničenja i zavijaju po gradu sirenama kao da samog đavola gone. To je Bajina i Lukačeva murija.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

06.09.2017 11:34

KAKO OPRAVDATI UZIMANJE PARA. NIJE ISTINA SAOBRAĆAJKE SA SMRTNIM ISHODM NIKAD NISU BILE ČEŠĆE. BIJELJINA, DOBOJ, MOSTAR, MEĐUGORJE, POSUŠJE ITD. MINISTRE PODNESI OSTAVKU.

ODGOVORITE
Name

Police

06.09.2017 11:35

Ova policija je katastrofa,na duznosti piju po kafanama,mito se normalno uzima,bez ustezanja...sve to je dozvolio ministar,obicni policajac za nase uslove ima ok platu 1000 km,jos jednu toliku uzmu od naroda...

ODGOVORITE
Name

CAJA

06.09.2017 11:42

UDAR PO DŽEPU NAPUNIO KASE POLICAJACA.

ODGOVORITE
Name

Nije Baš Tako

06.09.2017 12:06

Statistika se poklapa. Taman nas se iselilo 10% iz naše zemlje. Tako da je zakon ništa specijalno, kao i sve ostalo kod nas, nazalost.Šta i očekivati, ko je pametan ili je otišao odavde ili ima svoj biznis.

ODGOVORITE
Name

re nije bas tako

06.09.2017 18:43

Sretan ti put.

Name

vozac

06.09.2017 15:31

Pisete gluposti.

ODGOVORITE
Name

vozač

06.09.2017 17:33

Samo kaznjavati ko god pravi prekrsaje, jos vece kazne uvesti. Pozdrav normalnim vozacima.

Name

4s

06.09.2017 19:32

O čemu ovaj milija priča...kakva njihova preventivna kampanja!?!? polijepili su par bilborda da zamazu oči, agencija za bezbjednost je najtromija i slaba karika, svojstveno dns-ovim kadrovima. ovaj je klasicni spomenkin pulen u poznim godinama, niti smrdi niti miriše!!! Sve se svodi na represiju i udri po džepu...ramer izmislili kao toplu vodu. apel na pravnike da se izbore da moraju najaviti gdje i kada kontrolišu, ovako kao hajduci se kriju u žbunju. da samo znate kakav loš čovjek to odredjuje na području bijeljine sve bi vam bilo jasno.

ODGOVORITE