Иванић: Потребно ријешити проблеме

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да очекује да ће предстојећа посјета предсједника Србије Александра Вучића БиХ протећи у добром амбијенту и да ће званичници двије земље сутра у Сарајеву ставити тачку на све проблеме којих је било у претходном периоду.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 10:28
Иванић: Потребно ријешити проблеме
Иванић је подсјетио на напад из 2015. године на Вучића у Сребреници, те отказивање посјете бившег предсједника Србије Томислава Николића због хапшења некадашњег команданта јединица такозване Армије БиХ на подручју Сребренице Насера Орића, који је оптужен за ратне злочине над Србима.

"Ова посјета је изузетно значајна. Веома дуго нисмо имали посјету предсједника Србије, посљедњи је био Борис Тадић, и то давно. Ово би требало да буде почетак нових, а вјерујем и пуно бољих односа. Очекујем и почетак разговора око граница, питања које стоји већ 15 година. Интерес обје земље је да на то ставимо тачку", навео је Иванић за "Политику".

Он је истакао да је "огромна одговорност на Сарајеву да обезбиједи да ова посјета протекне нормално" јер би била потпуна катастрофа када би се било шта лоше догодило.

"Али, увјерен сам да ће све протећи мирно јер је то доминантни интерес Сарајева", нагласио је Иванић.

Он очекује да ће главне теме бити из економије, али сумња да ће бити ријечи о путу Београд-Сарајево јер за то питање унутар БиХ ускоро неће бити сагласности.

Када је ријеч о крутом ставу бошњачких политичара према Београду, Иванић је рекао да је до сада било толико пружених руку из Београда, који је показао изузетно велику толеранцију на најдиректније ударе, попут напада на Вучића у Сребреници, али да се из Сарајева чује веома много лијепих ријечи, док дјела изостају.

Говорећи о будућој декларацији о очувању српског идентитета, Иванић је навео да не види зашто би тај документ био проблем било коме, те да се у Сарајеву диже беспотребна галама о документу који још нико није ни видио.

"Ријеч је документу, који треба да искаже интересе Србије и Републике Српске за очување идентитета српског народа у новим околностима. Ваљда је право српског народа да заједнички брине о идентитету, судбини, култури. То је потпуно природно за све народе", истакао је Иванић.

Он је нагласио да се искрено нада да ће декларација бити добра основа за истинску одбрану идентитета и културе српског народа.

"Ни сам не знам шта ће конкретно та декларација да садржи, али очекујем да ће допринос њеном стварању и спровођењу дати широк спектар српских интелектуалаца, институција и свих кључних фактора на јавној сцени Српске и Србије", каже Иванић.

Он наводи да веома мало преосталих Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и даље нису конститутиван народ у том ентитету, не могу да дођу до било каквог посла, имају проблем да изучавају своју културу и српски језик.

"Када погледате, највеће етничко чишћење на простору БиХ је оно које за резултат има постојеће стање у ФБиХ, које се види по преосталом броју Срба. Лицемјерно дјелују ставови да су Срби сами криви што их нема, то је испод свих критеријума", рекао је Иванић.

Коментаришући став предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића о трилатерали Србија - БиХ - Хрватска, Иванић је навео да за ту идеју није било политичке сагласности, али да сматра да би то свима било корисно.

"Зато се надам да ће сада бити политичке воље на свим странама и да ће успјети та идеја", истакао је Иванић.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Карадоз

06.09.2017 08:34

Ста то знаци, дати Србији територије које би они зељели? Отписати дугове за потопљено земљисте? Лијео из хамолити да се ману БиХ и забаве се својим јадом? Прекину писање Нацертања Но3 јер знамо како то заврсава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЛЕ

06.09.2017 09:33

Србија трази само оно заста Арапи нису заинтересовани а вама даје ста мозете њима продати.

Name

Ре јоле

06.09.2017 10:09

И Бгд на води нам даје ? Хвала ! Знао сам да це мо од Бгд кад тад направит пасалук. П.С. Колико сте људи не информисани или глупи ?

Name

РЕ Карадјоз

06.09.2017 11:35

А јесте ви навалили на то Начертаније. Па ми кад напишемо име на ћирилици ви одмах гракнете Ааааааааааааааааа, ево га Начертаније. Можда да почнемо с глагољицом. Нако ко богумили. Да се врнемо корјенима. Јел. Ил имате други приједлог.Напримјер етиопски.

Name

дада се најављује у хвалоспјевима

06.09.2017 09:40

Иваниц говори хавалоспјеве и декларацији за коју казе да не зна ста це писати у њој. ако је тако добра, онда РС треба дозволити да и Хрвати који зиве у РС направе своју декларацију о застити хрватсклпг народа који зиви у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

06.09.2017 12:04

Гос.Иваницу,двадесет година рјесавате проблеме и не да нисте рјесили ни један вец сте узрок многих нових проблема.Док Ви и остали стари политицари (Додик,Изетбеговиц,Цовиц,Спирић...............) не одете на сметљисте историје нема нама напредка и среце.

ОДГОВОРИТЕ