Мост градити на својој територији

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у Ливну да ће Хрватска градити Пељешки мост на својој територији, да је то корисно и за БиХ, посебно за Неум, те да је хрватска Влада на располагању БиХ да појасни све што је потребно у вези с тим.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 07:30
Мост градити на својој територији
Он је рекао да су сва питања у погледу техничких габарита годинама усаглашавана на стручном нивоу.

“Ако било шта треба појаснити нашим пријатељима у БиХ, све надлежне службе, од Владе, Министарства иностраних и европских послова, те министарства мора, саобраћаја и инфраструктуре ће то направити”, навео је Пленковић.

Он је додао да је о значају изградње тог моста разговарао телефоном са предсједавајућим Савета министара Денисом Звиздићем.

Пленковић је нагласио да стална подршка Хрватске пројектима Хрвата у БиХ говори о билатералним и односима са сународницима.

Он је рекао да Хрватска, као одговорна држава, жели да да подршку Хрватима као конститутивном, равноправном народу у БиХ, као и да развија изврсне односе и унапређује привредну сарадњу и политички дијалог те рјешава нека отворена питања.

Пленковић је обећао да ће покушати да ријеши питање прекатегоризације граничних прелаза код Ливна да би постали међународни гранични прелаз, те најавио могућност повећања подршке Хрватима у БиХ из хрватског буџета, али у складу са могућностима, да би Хрвати остајали у тој земљи, што је стратешки интерес Хрватске.

Он је на конференцији за новинаре истакао да је Хрватска у протекле три године у обнову стратешких објеката у Ливну уложила око шест милиона куна (око 808.000 евра), додавши да ће у будућности настојати да повећа та средства.

Предсједавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да се у договору са Хрватском кроз посебну демографску стратегију желе ојачати Хрвати у БиХ.

''Желимо посебно нагласити израду демографске стратегије хрватског народа која ће се радити у Хрватској, при чему ће Хрвати заузети посебно мјесто као конститутивни народ у БиХ. Сада треба промијенити процес и јачати амбијент за нормалан живот тако да млади људи остају да би ревитализовали овај простор'', закључио је Човић.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Игор

06.09.2017 05:42

А мост на Сави у Градисци ? То предсједник није могао заврсити преко друга Цовица ? Ауто пут који се заврсава у њиви ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехмед

06.09.2017 06:04

Па пленки мој одоше ти хрвати и из лијепе ваше, а то вас хаман много не брине, него вас брине што одоше из бих, у славонију ти мало отидји... нажалост хрватска пљачка бих на много начина, а један од њих је и бушко језеро те накнаде за поплављено земљиште, које се налази на ливањској територији, шатро нешто они помажу бх хрвате, мрвице им бацају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из Контекса

06.09.2017 06:17

"најавио могућност повећања подршке Хрватима у БиХ из хрватског буџета, али у складу са могућностима, да би Хрвати остајали у тој земљи, што је стратешки интерес Хрватске."....................................Де ти господине помози себи и својим Хрватима да ти не иду из земље ,,остави се ти помагања Босанским Католицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 06:23

Све је то по Лондонском уговору из 1915-те требало да буде српска територија (никад није касно да се грешке исправе)...Али, не, имали смо ,,препаметног'' Карађорђевића који је уместо велике Србије правио некакву Југославију...А лепо су му говорили: ,,немој Хрвате да убацујеш у СХС''...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2017 06:53

Велике су Русија и Кина - ни Британија није велика. Не мислис, ваљда, да би Србија по Лондонском уговору била велика?

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 07:20

Не би била велика, јер све је то мали простор...Али, била би то реална Србија...

Name

Индијанац

06.09.2017 07:38

''Желимо посебно нагласити израду демографске стратегије хрватског народа која ће се радити у Хрватској"??? Додик са Вучићем, брат му Човић са Пленковићем обнављају "декларације" (нове меморандуме САНУ) које су покушали Туђман и Милошевић. Било би то све у реду да нема генерала Јована Дивјака, Атифа Дудаковића и Драгана Викића који их са екипом чекају на зицеру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 08:09

Какав бре зицер, шта причаш ти?

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 08:14

Е , и прогуглао сам ту тројицу које си набројао... Значи, ништа посебно, стари људи, данас без икакве моћи, али, у погрешним уверењима (комунизам им испрао мозак, мисле да су још у добу ,,братства и јединства,,)...Патриотизам и Српство су тек у успону, и само јачају, јер национи интереси су јако важни...П.С.Туђе нећемо, своје не дамо, друге не дирамо!

Name

Прави Индијанац

06.09.2017 09:09

(1) Како ти можеш бити "Индијанац"? Па цијело вријеме су управо Срби "Индијанци" које "бледолики" запад убија и отима им територију! (2) Сви које набрајаш су се борили (или боре) на страни "бледоликих" против Срба "Индијанаца". То раде и Додик, и Вучић, и Човић, и Пленковић, то су радили и генерали које набрајаш, и тај САНУ, и Туђман, па и Милошевић. Наравно, Милошевић у најмањој мјери... очигледно, јер није џабе завршио у хашком казамату и тамо био убијен. (3) Запад је муслимане (Бошњаке) и у Првом свјетском рату, и у Другом свјетском рату и у рату у БиХ ставио на страну против Срба. Иако смо једни другима најближи. На жалост, Изетбеговић је подлегао притиску "бледоликих" из САД-а (потражи "Хисторијски споразум - Колумне", текст Мухамеда Филиповића - једног од отаца Бошњаштва). Не кривим Изетбеговића претјерано јер не знам којим животима његових најближих је био уцијењен од стране ђавла. Али, када данас знамо да нас је запад (поново) посвађао, има ли разлога за вријеђање и пријетње ("са екипом их чекају на зицер")? (4) Када се "бледолики" обрачунају са Србима, шта мислиш на кога ће да крену? Уствари, већ су кренули: На муслимане.