Most graditi na svojoj teritoriji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Livnu da će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji, da je to korisno i za BiH, posebno za Neum, te da je hrvatska Vlada na raspolaganju BiH da pojasni sve što je potrebno u vezi s tim.

Bosna i Hercegovina 06.09.2017 | 07:30
Most graditi na svojoj teritoriji
On je rekao da su sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita godinama usaglašavana na stručnom nivou.

“Ako bilo šta treba pojasniti našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od Vlade, Ministarstva inostranih i evropskih poslova, te ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture će to napraviti”, naveo je Plenković.

On je dodao da je o značaju izgradnje tog mosta razgovarao telefonom sa predsjedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem.

Plenković je naglasio da stalna podrška Hrvatske projektima Hrvata u BiH govori o bilateralnim i odnosima sa sunarodnicima.

On je rekao da Hrvatska, kao odgovorna država, želi da da podršku Hrvatima kao konstitutivnom, ravnopravnom narodu u BiH, kao i da razvija izvrsne odnose i unapređuje privrednu saradnju i politički dijalog te rješava neka otvorena pitanja.

Plenković je obećao da će pokušati da riješi pitanje prekategorizacije graničnih prelaza kod Livna da bi postali međunarodni granični prelaz, te najavio mogućnost povećanja podrške Hrvatima u BiH iz hrvatskog budžeta, ali u skladu sa mogućnostima, da bi Hrvati ostajali u toj zemlji, što je strateški interes Hrvatske.

On je na konferenciji za novinare istakao da je Hrvatska u protekle tri godine u obnovu strateških objekata u Livnu uložila oko šest miliona kuna (oko 808.000 evra), dodavši da će u budućnosti nastojati da poveća ta sredstva.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se u dogovoru sa Hrvatskom kroz posebnu demografsku strategiju žele ojačati Hrvati u BiH.

''Želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Hrvatskoj, pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promijeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju da bi revitalizovali ovaj prostor'', zaključio je Čović.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Igor

06.09.2017 05:42

A most na Savi u Gradisci ? To predsjednik nije mogao zavrsiti preko druga Covica ? Auto put koji se zavrsava u njivi ...

ODGOVORITE
Name

mehmed

06.09.2017 06:04

Pa plenki moj odoše ti hrvati i iz lijepe vaše, a to vas haman mnogo ne brine, nego vas brine što odoše iz bih, u slavoniju ti malo otidji... nažalost hrvatska pljačka bih na mnogo načina, a jedan od njih je i buško jezero te naknade za poplavljeno zemljište, koje se nalazi na livanjskoj teritoriji, šatro nešto oni pomažu bh hrvate, mrvice im bacaju...

ODGOVORITE
Name

Iz Konteksa

06.09.2017 06:17

"najavio mogućnost povećanja podrške Hrvatima u BiH iz hrvatskog budžeta, ali u skladu sa mogućnostima, da bi Hrvati ostajali u toj zemlji, što je strateški interes Hrvatske."....................................De ti gospodine pomozi sebi i svojim Hrvatima da ti ne idu iz zemlje ,,ostavi se ti pomaganja Bosanskim Katolicima.

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 06:23

Све је то по Лондонском уговору из 1915-те требало да буде српска територија (никад није касно да се грешке исправе)...Али, не, имали смо ,,препаметног'' Карађорђевића који је уместо велике Србије правио некакву Југославију...А лепо су му говорили: ,,немој Хрвате да убацујеш у СХС''...

ODGOVORITE
Name

re

06.09.2017 06:53

Velike su Rusija i Kina - ni Britanija nije velika. Ne mislis, valjda, da bi Srbija po Londonskom ugovoru bila velika?

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 07:20

Не би била велика, јер све је то мали простор...Али, била би то реална Србија...

Name

Indijanac

06.09.2017 07:38

''Želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Hrvatskoj"??? Dodik sa Vučićem, brat mu Čović sa Plenkovićem obnavljaju "deklaracije" (nove memorandume SANU) koje su pokušali Tuđman i Milošević. Bilo bi to sve u redu da nema generala Jovana Divjaka, Atifa Dudakovića i Dragana Vikića koji ih sa ekipom čekaju na ziceru...

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 08:09

Какав бре зицер, шта причаш ти?

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 08:14

Е , и прогуглао сам ту тројицу које си набројао... Значи, ништа посебно, стари људи, данас без икакве моћи, али, у погрешним уверењима (комунизам им испрао мозак, мисле да су још у добу ,,братства и јединства,,)...Патриотизам и Српство су тек у успону, и само јачају, јер национи интереси су јако важни...П.С.Туђе нећемо, своје не дамо, друге не дирамо!

Name

Прави Индијанац

06.09.2017 09:09

(1) Како ти можеш бити "Indijanac"? Па цијело вријеме су управо Срби "Индијанци" које "бледолики" запад убија и отима им територију! (2) Сви које набрајаш су се борили (или боре) на страни "бледоликих" против Срба "Индијанаца". То раде и Додик, и Вучић, и Човић, и Пленковић, то су радили и генерали које набрајаш, и тај САНУ, и Туђман, па и Милошевић. Наравно, Милошевић у најмањој мјери... очигледно, јер није џабе завршио у хашком казамату и тамо био убијен. (3) Запад је муслимане (Бошњаке) и у Првом свјетском рату, и у Другом свјетском рату и у рату у БиХ ставио на страну против Срба. Иако смо једни другима најближи. На жалост, Изетбеговић је подлегао притиску "бледоликих" из САД-а (потражи "Historijski sporazum - Kolumne", текст Мухамеда Филиповића - једног од отаца Бошњаштва). Не кривим Изетбеговића претјерано јер не знам којим животима његових најближих је био уцијењен од стране ђавла. Али, када данас знамо да нас је запад (поново) посвађао, има ли разлога за вријеђање и пријетње ("са екипом их чекају на зицер")? (4) Када се "бледолики" обрачунају са Србима, шта мислиш на кога ће да крену? Уствари, већ су кренули: На муслимане.