СП - Лудило азијских квалификација: СИРИЈА У БАРАЖУ!

Завршене азијске квалификације за Светско првенство у Русији 2018. године.  ЧУДО: Сирија је и ово преживела, гол у 90+3. за мундијалску наду! Плач у Ташкенту! На помолу је највеће изненађење у скоријој историји квалификација!

Фудбал 05.09.2017 | 19:45
СП - Лудило азијских квалификација: СИРИЈА У БАРАЖУ!
Земља им је уништена ратом који и даље букти, али народ у Сирији добио је разлог да бар на неко време размишља насмејан. Фудбалска репрезентација успела је да избори пласман у бараж за Светско првенство 2018!

Пут до Русије и даље је далек, пошто ће прво морати да буду бољи у двомечу од Аустралије или Саудијске Арабије (5. и 10. октобра), а затим и од петопласиране екипе из централноамеричких квалификација.

Овај успех додатно добија на значају када се има у виду да су Сиријци све утакмице као домаћин играли у Малезији...

Последње коло азијских квалификација донело је велику драму у Групи А. Сирија је у гостима играла против већ безбрижног Ирана и успела да освоји бод - 2:2, вредан баража, пошто Узбекистан није успео да на свом терену савлада Јужну Кореју - 0:0.

Гостима је, испоставило се, реми био довољан за друго место и директан пласман на Мундијал, а домаћин је "извисио" због лошије гол-разлике од Сирије.

Да све буде још драматичније, Сиријци су други погодак постигли дубоко у надокнади, када је меч у Узбекистану већ био завршен... Иначе, пре тога су водили поготком Мохамеда Тамера Хаја у 13. минуту.

Иран је до одласка на одмор изједначио, а затим и преузео вођство, али је Ал Сома у надокнади израстао у хероја нације.

Тај погодак у сузама је оставио Узбекистанце, којима је директор репрезентације бивши тренер ОФК Београда, Дејан "Швабо" Ђурђевић.

Дакле, да резимирамо: Из Азије ће директно на светско првенство у Русији ићи Иран, Јужна Кореја и Јапан, док ћемо вечерас сазнати да ли ће тамо и Аустралија или Саудијска Арабија.

Једна од те две селекције мораће са Сиријом у бараж.



Чудо је најављено - чудо се и десило. Сирија сања, Сирија је и даље у игри за Мундијал.

Репрезентација која је читаве квалификације за Првенство света у Русији вребала шансу из прикрајка (а имала тај хендикеп да утакмице на којима је требало да буде домаћин игра на неутралном терену), данас ју је уграбила дословце у завршним секундама. На гостовању у Техерану, у трећем минуту надокнаде времена последњег кола Групе А напорних азијских квалификација, тим селектора Ајмана Хакема је утишао навијаче Ирана и остао у трци за завршни турнир наредног лета у Русији - 2:2.

То би им био први пласман на Мундијал у историји!

Гол за изједначење које је означило велико славље гостију дао је Омар Ал Сома, нападач Ал Ахлија из Саудијске Арабије, саиграч доскорашњег Партизановог крила, Леонарда да Силве Созе. На пас Мардика Мардикина реаговао је из прве и кроз ноге голману Ирана, донео велики бод свом тиму.

Иначе, Сиријци су повели у 12. минуту голом Тамера Хаја из одбитка, да би Рубинов нападач Сердар Азмун са два гола донео преокрет Иранцима, који су и пре овог кола визирали пасоше за Русију и бодови им ништа нису значили. Колико је дуел у Техерану био узбудљив сведочи и податак да се пратио и резултат још једног меча Групе А, Узбекистан - Јужна Кореја. У Ташкенту је остало 0:0, гости су потврдили друго место, а домаћин све до надокнаде веровао да је прошао у плеј-оф, односно да је на табели бољи од Сирије.

Мечеви баража азијских квалификација на програму су 5. и 10. октобра, бољи из тих утакмица ће на мегдан четвртопласираном тиму на табели КОНКАКАФ зоне квалификација.

АЗИЈСКЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА МУНДИЈАЛ У РУСИЈИ 2018:

ГРУПА А

Иран - Сирија 2:2 (1:1)
Катар - Кина 1:2 (0:0)
Узбекистан - Јужна Кореја 0:0

ТАБЕЛА: *ИРАН 21, *ЈУЖНА КОРЕЈА 15, СИРИЈА 13, Узбекистан 13, Кина 9, Катар 7.

ГРУПА Б

Аустралија - Тајланд 2:1 (0:0)
Ирак - УАЕ 1:0 (1:0)
Саудијска Арабија - Јапан 19.30

ТАБЕЛА: *ЈАПАН (-1) 20, *Аустралија19, Саудијска Арабија (-1) 16, Уједињени Арапски Емирати 13, Ирак 11, Тајланд 2.

*Прве две репрезентације из обе групе иду директно на Мундијал у Русији, док ће трећепласиране играти бараж.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар