SP - Ludilo azijskih kvalifikacija: SIRIJA U BARAŽU!

Završene azijske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.  ČUDO: Sirija je i ovo preživela, gol u 90+3. za mundijalsku nadu! Plač u Taškentu! Na pomolu je najveće iznenađenje u skorijoj istoriji kvalifikacija!

Fudbal 05.09.2017 | 19:45
SP - Ludilo azijskih kvalifikacija: SIRIJA U BARAŽU!
Zemlja im je uništena ratom koji i dalje bukti, ali narod u Siriji dobio je razlog da bar na neko vreme razmišlja nasmejan. Fudbalska reprezentacija uspela je da izbori plasman u baraž za Svetsko prvenstvo 2018!

Put do Rusije i dalje je dalek, pošto će prvo morati da budu bolji u dvomeču od Australije ili Saudijske Arabije (5. i 10. oktobra), a zatim i od petoplasirane ekipe iz centralnoameričkih kvalifikacija.

Ovaj uspeh dodatno dobija na značaju kada se ima u vidu da su Sirijci sve utakmice kao domaćin igrali u Maleziji...

Poslednje kolo azijskih kvalifikacija donelo je veliku dramu u Grupi A. Sirija je u gostima igrala protiv već bezbrižnog Irana i uspela da osvoji bod - 2:2, vredan baraža, pošto Uzbekistan nije uspeo da na svom terenu savlada Južnu Koreju - 0:0.

Gostima je, ispostavilo se, remi bio dovoljan za drugo mesto i direktan plasman na Mundijal, a domaćin je "izvisio" zbog lošije gol-razlike od Sirije.

Da sve bude još dramatičnije, Sirijci su drugi pogodak postigli duboko u nadoknadi, kada je meč u Uzbekistanu već bio završen... Inače, pre toga su vodili pogotkom Mohameda Tamera Haja u 13. minutu.

Iran je do odlaska na odmor izjednačio, a zatim i preuzeo vođstvo, ali je Al Soma u nadoknadi izrastao u heroja nacije.

Taj pogodak u suzama je ostavio Uzbekistance, kojima je direktor reprezentacije bivši trener OFK Beograda, Dejan "Švabo" Đurđević.

Dakle, da rezimiramo: Iz Azije će direktno na svetsko prvenstvo u Rusiji ići Iran, Južna Koreja i Japan, dok ćemo večeras saznati da li će tamo i Australija ili Saudijska Arabija.

Jedna od te dve selekcije moraće sa Sirijom u baraž.



Čudo je najavljeno - čudo se i desilo. Sirija sanja, Sirija je i dalje u igri za Mundijal.

Reprezentacija koja je čitave kvalifikacije za Prvenstvo sveta u Rusiji vrebala šansu iz prikrajka (a imala taj hendikep da utakmice na kojima je trebalo da bude domaćin igra na neutralnom terenu), danas ju je ugrabila doslovce u završnim sekundama. Na gostovanju u Teheranu, u trećem minutu nadoknade vremena poslednjeg kola Grupe A napornih azijskih kvalifikacija, tim selektora Ajmana Hakema je utišao navijače Irana i ostao u trci za završni turnir narednog leta u Rusiji - 2:2.

To bi im bio prvi plasman na Mundijal u istoriji!

Gol za izjednačenje koje je označilo veliko slavlje gostiju dao je Omar Al Soma, napadač Al Ahlija iz Saudijske Arabije, saigrač doskorašnjeg Partizanovog krila, Leonarda da Silve Soze. Na pas Mardika Mardikina reagovao je iz prve i kroz noge golmanu Irana, doneo veliki bod svom timu.

Inače, Sirijci su poveli u 12. minutu golom Tamera Haja iz odbitka, da bi Rubinov napadač Serdar Azmun sa dva gola doneo preokret Irancima, koji su i pre ovog kola vizirali pasoše za Rusiju i bodovi im ništa nisu značili. Koliko je duel u Teheranu bio uzbudljiv svedoči i podatak da se pratio i rezultat još jednog meča Grupe A, Uzbekistan - Južna Koreja. U Taškentu je ostalo 0:0, gosti su potvrdili drugo mesto, a domaćin sve do nadoknade verovao da je prošao u plej-of, odnosno da je na tabeli bolji od Sirije.

Mečevi baraža azijskih kvalifikacija na programu su 5. i 10. oktobra, bolji iz tih utakmica će na megdan četvrtoplasiranom timu na tabeli KONKAKAF zone kvalifikacija.

AZIJSKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U RUSIJI 2018:

GRUPA A

Iran - Sirija 2:2 (1:1)
Katar - Kina 1:2 (0:0)
Uzbekistan - Južna Koreja 0:0

TABELA: *IRAN 21, *JUŽNA KOREJA 15, SIRIJA 13, Uzbekistan 13, Kina 9, Katar 7.

GRUPA B

Australija - Tajland 2:1 (0:0)
Irak - UAE 1:0 (1:0)
Saudijska Arabija - Japan 19.30

TABELA: *JAPAN (-1) 20, *Australija19, Saudijska Arabija (-1) 16, Ujedinjeni Arapski Emirati 13, Irak 11, Tajland 2.

*Prve dve reprezentacije iz obe grupe idu direktno na Mundijal u Rusiji, dok će trećeplasirane igrati baraž.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar