ЕП: Шпанци преживили Хрвате и освојили 1. мјесто!

Црвена фурија славила са 79:73 у неизвесној завршници.  Прва мука за Шпанију, Хрватској мало фалило! Шпанија у дербију 4. кола Групе Ц победила Хрватску 79:73 и осигурала прво место у Групи Ц. Реванш за пораз у Рију на Олимпијским играма.

Кошарка 05.09.2017 | 19:00
ЕП: Шпанци преживили Хрвате и освојили 1. мјесто!
Хрвати су претили и претили, али Шпанија је показала шампионски карактер у најбољој утакмици досадашњег тока првенства Европе! Црвена фурија победила је Хрватску у Клужу са 79:73 и освојила прво место на табели, што је и било у складу са очекивањима.

Фурија је претходне три утакмице добијала са „монструозним“ разликама и први пут на шампионату је налетала на тврдог ривала. Успели су Хрвати у великој мери да зауставе Пауа Гасола, макар у офанзивном делу игре. На крају је ипак пресудио већи индивидуални квалитет Шпаније.

И не само квалитет, већ и јаћи живци Рикија Рубија и Фернанда Сан Еметерија који су погодили важна слободна бацања и одлепили Фурију на пет разлике (76:71).

У последњој четвртини Хрватска је успела да се домогне вођства, али је три минута пре краја Фурија серијом од 6:0 преокренула на 68:63. А онда су Гасол и селектор ШпанијеСерђо Скариоло добили техничке грешке и Шарићева мирна рука са пенала је вратила Хрвате у игру.

Рики Рубио је са 13 поена био најбољи стрелац у шпанском тиму, по један мање постигли су Сан Еметерио и Серхио Родригез. Гасол је на крају ипак уписао дабл-дабл са 11 поена и 10 скокова.

Дарио Шарић је уписао 18 поена и био најбољи код Хрвата, а три мање убацио је Бојан Богдановић.

Шпанија је прве три утакмице на Европском првенству у Групи Ц, која се игра у румунском Клужу, добила просечном разликом од 37 поена. Нимало муке браћа Гасол и друштво нису имали против Црне Горе, Чешке и Румуније.

Али...

Онда је на ред дошао дерби прве фазе у Групи Ц и дуел "црвене фурије" са Хрватском.

Шпанија - Хрватска 79:73 (21:20, 17:12, 15:22, 26:19)!

Победник је одлучен у последњем минуту, када је Шпанце, пре свега Серхија Родригеза служио шут, док са друге стране Крунослава Симона, Дарија Шарића и Марка Томаса није.

Хрватска је последње вођство (63:62) имала нешто више од три минута пре краја, када је Марко Поповић искористио једно слободно бацање. Уследиле су изгубљене лопте и промашај Бојана Богдановића, док је на другој страни заблистао "Ћаћо" Родригез и за мање од минут одвео Шпанију на "плус пет" 68:63.

Међутим, драми у Клужу ту није био крај.

Пау Гасол и Серђо Скариолона зарадили су на минут и по до краја техничке грешке, јер су се бунили после дискутабилне одлуке судија.

Шарић је погодио сва четири слободна бацања. Хравтска је имала три покушаја да преокрене и опет поведе, али су Симон и Томас завршавали безуспешно нападе после офанзивних скокова.

Родригез и "Бабо" Богдановић постигли су поене на препознатљив начин и мање од пола минута до краја лопту и поен предности имали су Шпанци.

Знак за славље Шпаније била је блокада Хуанча, којом је у трећем узастопном продроу ка кошу "фурије" заустављен Богдановић. Шпанија је у последњем минуту била непогрешива са пенала и то јој је донело тријумф и прво место у Групи Ц.

Дарио Шарић је постигао 18 поена и био је најбољи појединац у пораженом саставу, јер је уписао и 13 скокова и пет асистенција. Богдановић се није видео у првом полувремену и питање је да ли би се Шпанци радовали да је Бојан целу утакмицу био на свом нивоу. Овако, 15 поена уз шут из игре 6/16 (3/9 за два и 3/7 за три). Марко Поповић и његов имењак Томас постигли су 11, односно 10 поена.

Серхио Родригез је већину од својих 12 поена постигао у последњих пет минута. Рики Рубио је са 13 био најефикаснији код "фурије", док је 12 кошева дао и Сан Еметерио, а Пау Гасол 11 и 10 скокова.

ХРВАТСКА - ШПАНИЈА 73:79
/20:21, 12:17, 22:15, 19:26/

ХРВАТСКА: Крушлин, Поповић 11, Симон 9, Шарић 18, Укић, Жорић 6, Планинић, Бендер 4, Бува, Рамљак, Томас 10, Богдановић 15.

ШПАНИЈА: П. Гасол 11, Родригез 12, Наваро, Рубио 13, М. Гасол 9, В. Ернангомез 2, Састре 6, Вивес, Ориола 5, Сан Еметерио, Абринес, Х. Ернангомез.

Група Ц, 4. коло

Шпанија - Хрватска 79:76
Чешка - Црна Гора 75:88
Румунија - Мађарска

ТАБЕЛА: Шпанија 4-0, Хрватска 3-1, Црна Гора 2-2, Чешка 1-3, Мађарска 1-2, Румунија 0-3.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар