EP: Španci preživili Hrvate i osvojili 1. mjesto!

Crvena furija slavila sa 79:73 u neizvesnoj završnici.  Prva muka za Španiju, Hrvatskoj malo falilo! Španija u derbiju 4. kola Grupe C pobedila Hrvatsku 79:73 i osigurala prvo mesto u Grupi C. Revanš za poraz u Riju na Olimpijskim igrama.

Košarka 05.09.2017 | 19:00
EP: Španci preživili Hrvate i osvojili 1. mjesto!
Hrvati su pretili i pretili, ali Španija je pokazala šampionski karakter u najboljoj utakmici dosadašnjeg toka prvenstva Evrope! Crvena furija pobedila je Hrvatsku u Klužu sa 79:73 i osvojila prvo mesto na tabeli, što je i bilo u skladu sa očekivanjima.

Furija je prethodne tri utakmice dobijala sa „monstruoznim“ razlikama i prvi put na šampionatu je naletala na tvrdog rivala. Uspeli su Hrvati u velikoj meri da zaustave Paua Gasola, makar u ofanzivnom delu igre. Na kraju je ipak presudio veći individualni kvalitet Španije.

I ne samo kvalitet, već i jaći živci Rikija Rubija i Fernanda San Emeterija koji su pogodili važna slobodna bacanja i odlepili Furiju na pet razlike (76:71).

U poslednjoj četvrtini Hrvatska je uspela da se domogne vođstva, ali je tri minuta pre kraja Furija serijom od 6:0 preokrenula na 68:63. A onda su Gasol i selektor ŠpanijeSerđo Skariolo dobili tehničke greške i Šarićeva mirna ruka sa penala je vratila Hrvate u igru.

Riki Rubio je sa 13 poena bio najbolji strelac u španskom timu, po jedan manje postigli su San Emeterio i Serhio Rodrigez. Gasol je na kraju ipak upisao dabl-dabl sa 11 poena i 10 skokova.

Dario Šarić je upisao 18 poena i bio najbolji kod Hrvata, a tri manje ubacio je Bojan Bogdanović.

Španija je prve tri utakmice na Evropskom prvenstvu u Grupi C, koja se igra u rumunskom Klužu, dobila prosečnom razlikom od 37 poena. Nimalo muke braća Gasol i društvo nisu imali protiv Crne Gore, Češke i Rumunije.

Ali...

Onda je na red došao derbi prve faze u Grupi C i duel "crvene furije" sa Hrvatskom.

Španija - Hrvatska 79:73 (21:20, 17:12, 15:22, 26:19)!

Pobednik je odlučen u poslednjem minutu, kada je Špance, pre svega Serhija Rodrigeza služio šut, dok sa druge strane Krunoslava Simona, Darija Šarića i Marka Tomasa nije.

Hrvatska je poslednje vođstvo (63:62) imala nešto više od tri minuta pre kraja, kada je Marko Popović iskoristio jedno slobodno bacanje. Usledile su izgubljene lopte i promašaj Bojana Bogdanovića, dok je na drugoj strani zablistao "Ćaćo" Rodrigez i za manje od minut odveo Španiju na "plus pet" 68:63.

Međutim, drami u Klužu tu nije bio kraj.

Pau Gasol i Serđo Skariolona zaradili su na minut i po do kraja tehničke greške, jer su se bunili posle diskutabilne odluke sudija.

Šarić je pogodio sva četiri slobodna bacanja. Hravtska je imala tri pokušaja da preokrene i opet povede, ali su Simon i Tomas završavali bezuspešno napade posle ofanzivnih skokova.

Rodrigez i "Babo" Bogdanović postigli su poene na prepoznatljiv način i manje od pola minuta do kraja loptu i poen prednosti imali su Španci.

Znak za slavlje Španije bila je blokada Huanča, kojom je u trećem uzastopnom prodrou ka košu "furije" zaustavljen Bogdanović. Španija je u poslednjem minutu bila nepogrešiva sa penala i to joj je donelo trijumf i prvo mesto u Grupi C.

Dario Šarić je postigao 18 poena i bio je najbolji pojedinac u poraženom sastavu, jer je upisao i 13 skokova i pet asistencija. Bogdanović se nije video u prvom poluvremenu i pitanje je da li bi se Španci radovali da je Bojan celu utakmicu bio na svom nivou. Ovako, 15 poena uz šut iz igre 6/16 (3/9 za dva i 3/7 za tri). Marko Popović i njegov imenjak Tomas postigli su 11, odnosno 10 poena.

Serhio Rodrigez je većinu od svojih 12 poena postigao u poslednjih pet minuta. Riki Rubio je sa 13 bio najefikasniji kod "furije", dok je 12 koševa dao i San Emeterio, a Pau Gasol 11 i 10 skokova.

HRVATSKA - ŠPANIJA 73:79
/20:21, 12:17, 22:15, 19:26/

HRVATSKA: Krušlin, Popović 11, Simon 9, Šarić 18, Ukić, Žorić 6, Planinić, Bender 4, Buva, Ramljak, Tomas 10, Bogdanović 15.

ŠPANIJA: P. Gasol 11, Rodrigez 12, Navaro, Rubio 13, M. Gasol 9, V. Ernangomez 2, Sastre 6, Vives, Oriola 5, San Emeterio, Abrines, H. Ernangomez.

Grupa C, 4. kolo

Španija - Hrvatska 79:76
Češka - Crna Gora 75:88
Rumunija - Mađarska

TABELA: Španija 4-0, Hrvatska 3-1, Crna Gora 2-2, Češka 1-3, Mađarska 1-2, Rumunija 0-3.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar