И Блат оплео по ФИБА-и: Нереално, штетно...!

Навијачи ће трпети. . .

Кошарка 06.09.2017 | 12:30
И Блат оплео по ФИБА-и: Нереално, штетно...!
Жељко Обрадовић, па Еторе Месина, сада и Дејвид Блат. Сва највећа тренерска имена на Евробаскету осула су жестоку паљбу по Фиби, која је увођењем репрезентативних прозора још једном демонстрирала колико се у ствари отуђила од своје суштине.

Просто, Фиба је свој рат са Евролигом и НБА лигом одавно изгубила. Финансијски пре свега. И сви покушаји да примора клубове на уступке представљају више пуцњеве у празно но озбиљну стратегију за повратак репрезентативне кошарке на ниво који јој припада.

Дејвид Блат, бивши селектор Русије и садашњи тренер Дарушафаке, у интервјуу за Екип понавља оно што су пре њега већ рекли Обрадовић и Месина: Фиба је изгубила компас.

"Дуго већ причам да би Фиба требало да пронађе нека решења која би требало да растерете играче. Предлагао сам да се ограниче да могу да играју један или два пун олимпијски циклус (Еуробаскет, Светско првенство, Евробаскет и Олимпијске игре за четири године). У супротном ће бити принуђени да прескоче један како би сачували тело. А сада са овим конфликтом измешу Фибе и Евролиге све се додатно погоршали. Криза никад није била озбиљнија", рекао је Блат за Екип.

Истина, убудуће ће се Европско првенство играти на сваке четири године, а не на сваке две. Међутим, увођење репрезентативних прозора не да је надокнадило ствари, већ је просто учинила репрезентације другоразредним појавама у свету кошарке, пошто су клубов и из НБА лиге и из Евролиге већ саопштили да неће пуштати играче на та такмичења...

"Ти прозори нису реални. Нећете гледати најбоље играче. Они ће остати у клубовима. То не служи ничијем интересу. Сви ће трпети: репрезентације, играчи, савези, тренери, на крају крајева навијачи. Ово није решење. политичка природа целог овог спорта је изазвала велику штету нашем спорту. Не могу да схватим да не постоји могућност да све заинтересоване стране седну за сто и пронађу задовољавајуће решење", киван је Блат.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар