I Blat opleo po FIBA-i: Nerealno, štetno...!

Navijači će trpeti. . .

Košarka 06.09.2017 | 12:30
I Blat opleo po FIBA-i: Nerealno, štetno...!
Željko Obradović, pa Etore Mesina, sada i Dejvid Blat. Sva najveća trenerska imena na Evrobasketu osula su žestoku paljbu po Fibi, koja je uvođenjem reprezentativnih prozora još jednom demonstrirala koliko se u stvari otuđila od svoje suštine.

Prosto, Fiba je svoj rat sa Evroligom i NBA ligom odavno izgubila. Finansijski pre svega. I svi pokušaji da primora klubove na ustupke predstavljaju više pucnjeve u prazno no ozbiljnu strategiju za povratak reprezentativne košarke na nivo koji joj pripada.

Dejvid Blat, bivši selektor Rusije i sadašnji trener Darušafake, u intervjuu za Ekip ponavlja ono što su pre njega već rekli Obradović i Mesina: Fiba je izgubila kompas.

"Dugo već pričam da bi Fiba trebalo da pronađe neka rešenja koja bi trebalo da rasterete igrače. Predlagao sam da se ograniče da mogu da igraju jedan ili dva pun olimpijski ciklus (Eurobasket, Svetsko prvenstvo, Evrobasket i Olimpijske igre za četiri godine). U suprotnom će biti prinuđeni da preskoče jedan kako bi sačuvali telo. A sada sa ovim konfliktom izmešu Fibe i Evrolige sve se dodatno pogoršali. Kriza nikad nije bila ozbiljnija", rekao je Blat za Ekip.

Istina, ubuduće će se Evropsko prvenstvo igrati na svake četiri godine, a ne na svake dve. Međutim, uvođenje reprezentativnih prozora ne da je nadoknadilo stvari, već je prosto učinila reprezentacije drugorazrednim pojavama u svetu košarke, pošto su klubov i iz NBA lige i iz Evrolige već saopštili da neće puštati igrače na ta takmičenja...

"Ti prozori nisu realni. Nećete gledati najbolje igrače. Oni će ostati u klubovima. To ne služi ničijem interesu. Svi će trpeti: reprezentacije, igrači, savezi, treneri, na kraju krajeva navijači. Ovo nije rešenje. politička priroda celog ovog sporta je izazvala veliku štetu našem sportu. Ne mogu da shvatim da ne postoji mogućnost da sve zainteresovane strane sednu za sto i pronađu zadovoljavajuće rešenje", kivan je Blat.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar