Прекид сједнице Комисије ПС БиХ

Сједница Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прекинута је данас када су је напустили чланови из Републике Српске Александра Пандуревић /СДС/ и Момчило Новаковић /НДП/ због неприсуства Борјане Кришто и Николе Ловриновића из ХДЗ-а, као и Лазара Продановића из СНСД-а.

Босна и Херцеговина 05.09.2017 | 12:43
Прекид сједнице Комисије ПС БиХ
Пандуревићева је рекла да су Новаковић и она напустили сједницу Комисије зато што је било очито да су неки жељели да искористе одсуство два члана ХДЗ-а БиХ и једног члана из СНСД-а и донесу одлуку да су у складу са Уставом и правним системом БиХ Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ које предвиђају забрану кандидовања на изборима осуђеним ратним злочинцима и Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ које предвиђају забрану негирање геноцида.

Она је навела да су при томе били увредљиви ставови и коментари неких чланова Комисије, посебно предлагача закона Дениса Бећировића из СДП-а БиХ.

“Ми смо само жељели да сачекамо мишљење Дирекције за европске интеграције и Савјета министара о овим приједлозима закона, али смо у томе били онемогућени. Нисмо имали другог излаза већ да напустимо сједницу да не би били прегласани”, истакла је Пандуревићева.

Она је нагласила да је Уставноправна комисија већ једном рекла да су неуставне измјене и допуне Изборног закона БиХ, којима се покушава ускратити пасивно бирачко право лицима која су осуђена и одслужила казну за ратне злочине.

Пандуревићева је рекла да Устав јасно каже коме може да буде ускраћено пасивно бирачко право, односно да су то само лица која су осуђена и служе затворску казну изречену пред Међународним судом правде у Хагу.

“Пресуде Европског суда за људска права у бројним случајевима јасно кажу да се пасивно бирачко право може да ограничи само у екстремним, посебно тешким случајевима, за лица док служе казну, док је неко физички у затвору. Послије не можете никоме ограничити пасивно бирачко право”, навела је Пандуревићева.

Подсјетивши да у Федерацији БиХ постоји много лица која су одслужила затворску казну за ратне злочине, а која се данас налазе на руководећим позицијама и именована су лица, Пандуревићева је поручила Бећировићу да би прво требало да “почисти у свом дворишту”, па да онда неком другом држи лекције.

“Поново овдје имамо политикантство. Очито је да је Бећировић кренуо у предизборну кампању за члана Предсједништва БиХ, па шаље законе за које унапријед зна да немају подршку. Овај пут је послао измјене и допуне Кривичног закона којим се уводи вербални деликт и који долази на `клизав терен` угрожавања слободе говора. Поново се манипулише Холокаустом и геноцидом”, навела је Пандуревићева.

Она је позвала све колеге да дођу на наредну сједницу како би Комисија дала једини могући исправан став, а то је да ова два законска приједлога нису у складу са Уставом и правним системом у БиХ.

Оба закона уврштена су у дневни ред сједнице Представничког дома која је заказана за четвртак, 7. септембар, након што о њима мишљење да Комисија.

Новаковић је на сједници Комисије рекао да на тој сједници неће бити довољно већине за усвајање ових закона јер их неће подржати Хрвати и Срби.

Предсједавајући Комисије Дамир Арнату истакао је да за одсуство Продановића није стигло образложење, али је познато да је СНСД донио одлуку да сви чланови те странке у комисијама и одборима оба дома Парламентарне скупштине БиХ поднесу оставке.

СНСД се одлучио на тај потез након што су посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изгласали смјену Николе Шпирића /СНСД/ с мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ђон

05.09.2017 10:51

Никад БиХ неће кренути напријед. То и птице на грани знају али се упорно покушава уредити држава на задовољство свих њених грађана. Никад и никоме то неће поћи за руком. Зато напустите ту идеју па да почнемо живјети нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свск своје зна

05.09.2017 11:40

Јах вала ајмо фајронт

Name

Дм

05.09.2017 15:19

Да ли ова зена себе слуша шта прича? каже нела прво среде стање у федерацији јер тамо има осуђених за ратне злочине а обављају јавме функције. па овај прједлог управо третира и те људе а не само оне из РС..

Name

др

05.09.2017 10:54

СНСД се повукао и тиме омогућио да се доносе закони на штету Срба. Шта они глуме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

05.09.2017 10:58

Нису радили ал це добити плате, додатке и дневнице.. земљо дембелијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Описмени се

05.09.2017 12:04

Како нису радили, научи шта је политичко дјеловање и које су његове могућности па онда коментариши.

Name

РС,Референдумска Српска

05.09.2017 11:58

Пандурка,авион риба.Остало је небитно.Трла баба лан да јој продје дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

05.09.2017 13:03

Јест вала,

Name

Констутивни

05.09.2017 14:26

Ко метак је...ево пријављујем се добровољно да са мном влада...и дан и ноц :)