Prekid sjednice Komisije PS BiH

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je danas kada su je napustili članovi iz Republike Srpske Aleksandra Pandurević /SDS/ i Momčilo Novaković /NDP/ zbog neprisustva Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a, kao i Lazara Prodanovića iz SNSD-a.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 12:43
Prekid sjednice Komisije PS BiH
Pandurevićeva je rekla da su Novaković i ona napustili sjednicu Komisije zato što je bilo očito da su neki željeli da iskoriste odsustvo dva člana HDZ-a BiH i jednog člana iz SNSD-a i donesu odluku da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje predviđaju zabranu negiranje genocida.

Ona je navela da su pri tome bili uvredljivi stavovi i komentari nekih članova Komisije, posebno predlagača zakona Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH.

“Mi smo samo željeli da sačekamo mišljenje Direkcije za evropske integracije i Savjeta ministara o ovim prijedlozima zakona, ali smo u tome bili onemogućeni. Nismo imali drugog izlaza već da napustimo sjednicu da ne bi bili preglasani”, istakla je Pandurevićeva.

Ona je naglasila da je Ustavnopravna komisija već jednom rekla da su neustavne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kojima se pokušava uskratiti pasivno biračko pravo licima koja su osuđena i odslužila kaznu za ratne zločine.

Pandurevićeva je rekla da Ustav jasno kaže kome može da bude uskraćeno pasivno biračko pravo, odnosno da su to samo lica koja su osuđena i služe zatvorsku kaznu izrečenu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

“Presude Evropskog suda za ljudska prava u brojnim slučajevima jasno kažu da se pasivno biračko pravo može da ograniči samo u ekstremnim, posebno teškim slučajevima, za lica dok služe kaznu, dok je neko fizički u zatvoru. Poslije ne možete nikome ograničiti pasivno biračko pravo”, navela je Pandurevićeva.

Podsjetivši da u Federaciji BiH postoji mnogo lica koja su odslužila zatvorsku kaznu za ratne zločine, a koja se danas nalaze na rukovodećim pozicijama i imenovana su lica, Pandurevićeva je poručila Bećiroviću da bi prvo trebalo da “počisti u svom dvorištu”, pa da onda nekom drugom drži lekcije.

“Ponovo ovdje imamo politikantstvo. Očito je da je Bećirović krenuo u predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, pa šalje zakone za koje unaprijed zna da nemaju podršku. Ovaj put je poslao izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim se uvodi verbalni delikt i koji dolazi na `klizav teren` ugrožavanja slobode govora. Ponovo se manipuliše Holokaustom i genocidom”, navela je Pandurevićeva.

Ona je pozvala sve kolege da dođu na narednu sjednicu kako bi Komisija dala jedini mogući ispravan stav, a to je da ova dva zakonska prijedloga nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom u BiH.

Oba zakona uvrštena su u dnevni red sjednice Predstavničkog doma koja je zakazana za četvrtak, 7. septembar, nakon što o njima mišljenje da Komisija.

Novaković je na sjednici Komisije rekao da na toj sjednici neće biti dovoljno većine za usvajanje ovih zakona jer ih neće podržati Hrvati i Srbi.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnatu istakao je da za odsustvo Prodanovića nije stiglo obrazloženje, ali je poznato da je SNSD donio odluku da svi članovi te stranke u komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke.

SNSD se odlučio na taj potez nakon što su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izglasali smjenu Nikole Špirića /SNSD/ s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

đon

05.09.2017 10:51

Nikad BiH neće krenuti naprijed. To i ptice na grani znaju ali se uporno pokušava urediti država na zadovoljstvo svih njenih građana. Nikad i nikome to neće poći za rukom. Zato napustite tu ideju pa da počnemo živjeti normalno.

ODGOVORITE
Name

Svsk svoje zna

05.09.2017 11:40

Jah vala ajmo fajront

Name

Dm

05.09.2017 15:19

Da li ova zena sebe sluša šta priča? kaže nela prvo srede stanje u federaciji jer tamo ima osuđenih za ratne zločine a obavljaju javme funkcije. pa ovaj prjedlog upravo tretira i te ljude a ne samo one iz RS..

Name

dr

05.09.2017 10:54

SNSD se povukao i time omogućio da se donose zakoni na štetu Srba. Šta oni glume?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

05.09.2017 10:58

Nisu radili al ce dobiti plate, dodatke i dnevnice.. zemljo dembelijo

ODGOVORITE
Name

Opismeni se

05.09.2017 12:04

Kako nisu radili, nauči šta je političko djelovanje i koje su njegove mogućnosti pa onda komentariši.

Name

RS,Referendumska Srpska

05.09.2017 11:58

Pandurka,avion riba.Ostalo je nebitno.Trla baba lan da joj prodje dan.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

05.09.2017 13:03

Jest vala,

Name

Konstutivni

05.09.2017 14:26

Ko metak je...evo prijavljujem se dobrovoljno da sa mnom vlada...i dan i noc :)