СП - Анализа: 365 дана касније - Србија вјерује!

Тог 5. септембра 2016. године примили смо гол по навици, када му није време, пред свега нешто више од седам хиљада људи и тихо се разишли кућама. Данас, већ. . .

Фудбал 05.09.2017 | 14:15
СП - Анализа: 365 дана касније - Србија вјерује!
Фудбалска репрезентација Србије, након што је пропустила шест од претходних осам европских и светских првенстава, одиграла је 5. септембра 2016. године, у Београду и пред само 7.896 људи, прву утакмицу у квалификацијама за Светско првенство у Русији.

Меч је одигран и завршен на мање-више сличан начин као у бројним кампањама пре тога - голом у 81. минуту Ирци су стигли до ремија 2:2 који су бурно прославили са бучним навијачима на југу Стадиона "Рајко Митић" док се домаћа публика немо разилазила кућама...

Округло годину дана касније, 5. септембра 2017. године, та иста репрезентација са истим селектором, Славољубом Муслином, одиграће меч са истим противником, само у Даблину, уочи којег има статус лидера Групе Д који је заслужила серијом резултата у којој нема ниједног пораза.

Још један такав "двознак" довео би "орлове" надомак пласмана на Мундијал 2018, који би требало оверити почетком октобра на још једном захтевном гостовању у Бечу, екипи Аустрије, после чега би београдски опроштај од овог циклуса у мечу са Грузијом требало да буде ствар рутине.

Иако штуро, сабијено у четири пасуса, све ово горе написано заиста потврђује речи једног од лидера тима, Немање Матића, који је меч на "Авива стадиону" у престоници Републике Ирске назвао "можда и најважнијом утакмицом у фудбалској историји Србије".

Наша земља није била учесник ниједног европског првенства од 2000. године, а како је наредно тек за три лета, "напунићемо 20 година" до наредне прилике да се појавимо тамо.

У међувремену, пласирали смо се на два светска првенства, једном као Србија и Црна Гора, други пут као Србија, али смо и у Немачкој 2006. и у Јужној Африци 2010. године испадали у првој рунди са укупно једном победом на два турнира.

Горе од тога је време које је прошло у међувремену, па скоро да нема активних фудбалера који су били стартери пре седам година у Африци када је селектор био Радомир Антић.

Дакле - крајње је време!

Три кола пре краја "орлови" имају два бода више баш од Ираца и у директом судару би тријумфом једном ногом закорачили ка Русији, иако би и реми одрадио добар део посла.

Селектор Славољуб Муслин верује у позитиван резултат са Острва.

"Налазимо се у добром моменту, последња утакмица против Молдавије је показала да смо у форми. Знамо да ће бити врло тешко јер су Ирци су пред морањем и пред последњом шансом, док ми можемо да решимо пласман у Русију. Не кажем да реми не би био добар, иако идемо на победу", рекао је Муслин, који је најавио повратак суспендованог Владимира Стојковића на гол.

Наш тим у суботу увече рутински је савладао Молдавију по пљуску у Хумској (3:0), а у односу на тај дуел могуће је неколико измена у стартној постави за меч који ће преносити РТС, а водити турски судија Цунејт Чакир.

Иначе, и Срби и Ирци имају само поразе када би им судио овај темпераментни Турчин, нас су побеђивали Хрвати 2:0 и Данци 1:3, на наше домаћине Белгијанци 0:3, Пољаци 1:2 и Италијани 2:0.

Да традиција буде прекинута у нашу корист вероватно ће се потрудити ова постава: Стојковић - Ивановић, Максимовић, Настасић - Рукавина, Матић, Миливојевић, Коларов - Тадић, Костић, Митровић, мада би требало остати стрпљив и сачекати 19 часова када ће Муслин предати списак делегату ФИФА.

Могуће је да ће на њему бити име Вуковића уместо Максимовића или чак Гудеља уместо Миливојевћа, што је мање вероватно с обзиром на то да је Гудељ прелетео пола света, одиграо 90 минута пре три дана уместо суспендованог Миливојевића и наставио пут кроз временске зоне даље ка Ирској, што неминовно остави последице ако сте кренули из – Кине!

Југославија и Србија у мечевима са Републиком Ирском имају половичан успех 2-3-2, а у Даблину конкретно никада нисмо победили. Губили смо 1988. и 1999, а потом одиграли нерешено 2012. у пријатељској утакмици каква никако неће бити вечерас.

Иако у Ирској не влада позитивна атмосфера када се помене фудбалска репрезентација, нарочито после ремија у Грузији који је "орлове" промовисао у самосталне лидере групе, продато је 50.000 улазница за претпоследњи меч који ће тим Мартина О'Нила одиграти на модерном стадиону пре краја квалификација.

Џеф Хендрик требало би да се врати у стартну поставу, која би могла да изгледа овако: Рендолф - Кристи, Дафи, Кларк, Вард - Брејди, Хендрик, Марфи, Меклин - Волтерс, Лонг.

Ова и сличне О'Нилове поставе у 2017. години забележиле су скор 1-3-2, та једна победа остварена је у пријатељској утакмици са Уругвајем, а у последња три кола Групе Д "келти" су везали три ремија са Велсом, Аустријом и Грузијом.

Делује да су домаћини зрели да буду "нокаутирани" пред својим навијачима, међутим једна ствар пресудна је у том случају - нисмо се кроз историју, сходно нашем темпераменту, добро проводили када су нам одговарала два исхода.

Али, Муслинов тим у досадашњем току квалификација није играо зихерашки, није стајао позади и чекао да се нешто догоди, већ се бранио нападајући што је био и биће најбољи дефанзивни приступ у овој игри која поново код Срба изазива осмех и оптимизам.

Дакле - у напад!

Група Д

Парови 8. кола:

Република Ирска – Србија

Молдавија – Велс

Аустрија – Грузија

Табела: Србија 15, Ирска 13, Велс 11, Аустрија 8, Грузија 4, Молдавија 2.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар