SP - Analiza: 365 dana kasnije - Srbija vjeruje!

Tog 5. septembra 2016. godine primili smo gol po navici, kada mu nije vreme, pred svega nešto više od sedam hiljada ljudi i tiho se razišli kućama. Danas, već. . .

Fudbal 05.09.2017 | 14:15
SP - Analiza: 365 dana kasnije - Srbija vjeruje!
Fudbalska reprezentacija Srbije, nakon što je propustila šest od prethodnih osam evropskih i svetskih prvenstava, odigrala je 5. septembra 2016. godine, u Beogradu i pred samo 7.896 ljudi, prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Meč je odigran i završen na manje-više sličan način kao u brojnim kampanjama pre toga - golom u 81. minutu Irci su stigli do remija 2:2 koji su burno proslavili sa bučnim navijačima na jugu Stadiona "Rajko Mitić" dok se domaća publika nemo razilazila kućama...

Okruglo godinu dana kasnije, 5. septembra 2017. godine, ta ista reprezentacija sa istim selektorom, Slavoljubom Muslinom, odigraće meč sa istim protivnikom, samo u Dablinu, uoči kojeg ima status lidera Grupe D koji je zaslužila serijom rezultata u kojoj nema nijednog poraza.

Još jedan takav "dvoznak" doveo bi "orlove" nadomak plasmana na Mundijal 2018, koji bi trebalo overiti početkom oktobra na još jednom zahtevnom gostovanju u Beču, ekipi Austrije, posle čega bi beogradski oproštaj od ovog ciklusa u meču sa Gruzijom trebalo da bude stvar rutine.

Iako šturo, sabijeno u četiri pasusa, sve ovo gore napisano zaista potvrđuje reči jednog od lidera tima, Nemanje Matića, koji je meč na "Aviva stadionu" u prestonici Republike Irske nazvao "možda i najvažnijom utakmicom u fudbalskoj istoriji Srbije".

Naša zemlja nije bila učesnik nijednog evropskog prvenstva od 2000. godine, a kako je naredno tek za tri leta, "napunićemo 20 godina" do naredne prilike da se pojavimo tamo.

U međuvremenu, plasirali smo se na dva svetska prvenstva, jednom kao Srbija i Crna Gora, drugi put kao Srbija, ali smo i u Nemačkoj 2006. i u Južnoj Africi 2010. godine ispadali u prvoj rundi sa ukupno jednom pobedom na dva turnira.

Gore od toga je vreme koje je prošlo u međuvremenu, pa skoro da nema aktivnih fudbalera koji su bili starteri pre sedam godina u Africi kada je selektor bio Radomir Antić.

Dakle - krajnje je vreme!

Tri kola pre kraja "orlovi" imaju dva boda više baš od Iraca i u direktom sudaru bi trijumfom jednom nogom zakoračili ka Rusiji, iako bi i remi odradio dobar deo posla.

Selektor Slavoljub Muslin veruje u pozitivan rezultat sa Ostrva.

"Nalazimo se u dobrom momentu, poslednja utakmica protiv Moldavije je pokazala da smo u formi. Znamo da će biti vrlo teško jer su Irci su pred moranjem i pred poslednjom šansom, dok mi možemo da rešimo plasman u Rusiju. Ne kažem da remi ne bi bio dobar, iako idemo na pobedu", rekao je Muslin, koji je najavio povratak suspendovanog Vladimira Stojkovića na gol.

Naš tim u subotu uveče rutinski je savladao Moldaviju po pljusku u Humskoj (3:0), a u odnosu na taj duel moguće je nekoliko izmena u startnoj postavi za meč koji će prenositi RTS, a voditi turski sudija Cunejt Čakir.

Inače, i Srbi i Irci imaju samo poraze kada bi im sudio ovaj temperamentni Turčin, nas su pobeđivali Hrvati 2:0 i Danci 1:3, na naše domaćine Belgijanci 0:3, Poljaci 1:2 i Italijani 2:0.

Da tradicija bude prekinuta u našu korist verovatno će se potruditi ova postava: Stojković - Ivanović, Maksimović, Nastasić - Rukavina, Matić, Milivojević, Kolarov - Tadić, Kostić, Mitrović, mada bi trebalo ostati strpljiv i sačekati 19 časova kada će Muslin predati spisak delegatu FIFA.

Moguće je da će na njemu biti ime Vukovića umesto Maksimovića ili čak Gudelja umesto Milivojevća, što je manje verovatno s obzirom na to da je Gudelj preleteo pola sveta, odigrao 90 minuta pre tri dana umesto suspendovanog Milivojevića i nastavio put kroz vremenske zone dalje ka Irskoj, što neminovno ostavi posledice ako ste krenuli iz – Kine!

Jugoslavija i Srbija u mečevima sa Republikom Irskom imaju polovičan uspeh 2-3-2, a u Dablinu konkretno nikada nismo pobedili. Gubili smo 1988. i 1999, a potom odigrali nerešeno 2012. u prijateljskoj utakmici kakva nikako neće biti večeras.

Iako u Irskoj ne vlada pozitivna atmosfera kada se pomene fudbalska reprezentacija, naročito posle remija u Gruziji koji je "orlove" promovisao u samostalne lidere grupe, prodato je 50.000 ulaznica za pretposlednji meč koji će tim Martina O'Nila odigrati na modernom stadionu pre kraja kvalifikacija.

Džef Hendrik trebalo bi da se vrati u startnu postavu, koja bi mogla da izgleda ovako: Rendolf - Kristi, Dafi, Klark, Vard - Brejdi, Hendrik, Marfi, Meklin - Volters, Long.

Ova i slične O'Nilove postave u 2017. godini zabeležile su skor 1-3-2, ta jedna pobeda ostvarena je u prijateljskoj utakmici sa Urugvajem, a u poslednja tri kola Grupe D "kelti" su vezali tri remija sa Velsom, Austrijom i Gruzijom.

Deluje da su domaćini zreli da budu "nokautirani" pred svojim navijačima, međutim jedna stvar presudna je u tom slučaju - nismo se kroz istoriju, shodno našem temperamentu, dobro provodili kada su nam odgovarala dva ishoda.

Ali, Muslinov tim u dosadašnjem toku kvalifikacija nije igrao ziheraški, nije stajao pozadi i čekao da se nešto dogodi, već se branio napadajući što je bio i biće najbolji defanzivni pristup u ovoj igri koja ponovo kod Srba izaziva osmeh i optimizam.

Dakle - u napad!

Grupa D

Parovi 8. kola:

Republika Irska – Srbija

Moldavija – Vels

Austrija – Gruzija

Tabela: Srbija 15, Irska 13, Vels 11, Austrija 8, Gruzija 4, Moldavija 2.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar