Сјеверна Кореја "преклиње за рат"

САД су оптужиле Сјеверну Кореју да буквално "преклиње за рат", заложивши се за "најстрожије могуће мјере" против Пјонгјанга након шестог, досад најснажнијег, сјевернокорејског нуклеарног тестирања.

Свијет 05.09.2017 | 11:24
Сјеверна Кореја "преклиње за рат"
Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је на хитном састанку Савјета безбједности УН, да ће Вашингтон за неколико дана предложити резолуцију о новим санкцијама Сјеверној Кореји о којој ће се расправљати наредних дана, док би се у понедјељак могло о њој гласати.

Само најснажније санкције моћи ће да ријеше проблем дипломатским путем, нагласила је Хејли на састанку који су затражиле Британија, Француска, Јапан и Јужна Кореја, пренио је АФП.

"Рат није нешто што САД желе, па то не желимо ни сада, али наше стрпљење није бесконачно, али Ким Џонг Ун управо злоупотребом ракета и нуклераним пријетњама просто моли да рат почне", закључила је Хејли.

Хејли није открила какве ће мјере Вашингтон предложити, али дипломате на састанку су указале да би гађање нафтних извора Сјеверне Кореје могло да прилично ослаби њену економију.

Нове санкције могле би да подразумијевају и забрану туристима да иду у ову земљу, као и забрану сјевернокорејским радницима да траже посао у иностранству.

САД ће нацрт текста данас представити чланицама Савјета, с циљем да се реагује што прије, јер већ постоје назнаке да Сјеверна Кореја спрема ново тестирање нуклеарног оружја.

Кинески амбасадор у УН Лиу Ðиеји позвао је Сјеверну Кореју да "престане да прави погрешне потезе", а све стране је позвао да "озбиљно размотре" приједлог Пекинга о обустави балистичких ракетних и нуклеарних програма Пјонгјанга, али и војних вјежби САД и Јужне Кореје.

"Снажно позивамо Сјеверну Кореју да престане да предузима акције које су погрешне, погоршавају ситуацију и нису у складу ни са интересима саме те земље, и да се заиста врати на пут рјешавања питања дијалогом", рекао је Лиу на сједници Савјета безбједности УН.

Кинески амбасадор је упозорио да Кина неће допустити хаос и рат на Корејском полуострву, преноси АФП.

"Ситуација на полуострву се константно погоршава и запада у зачарани круг", закључио је он, истакавши да се криза на полуострву мора ријешити мирним путем.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је да војна рјешења не могу да ријеше кризу на Корејском полуострву, упозоривши да је "хитно потребно одржати хладну главу и уздржати се од акција које могу да погоршају тензије".

"Обухватно рјешење за нуклеарно и друга питања на Корејском полуострву може се постићи једино путем политичких дипломатских канала, укључујући посредничке напоре генералног секретара УН", истакао је Небензја, преноси Ројтерс.

Јапански амбасадор при УН Коро Бесхо изјавио је да ће та земља од Савјета безбједности УН тражити да изради нову резолуцију о санкцијама Сјеверној Кореји.



"Немамо више времена за губљење", рекао је Бесхо новинарима уочи састанка, преноси АФП.

Према његовим ријечима, неопходно је да Сјеверна Кореја осјети притисак. "Ако наставе тим путем, биће посљедица", рекао је он.

Из Сеула је, такође, саопштено да ће привремено распоредити четири преостала лансера за амерички противракетни систем ТХААД.

Британија разматра све начине на које може да изврши притисак на Сјеверну Кореју, након што је Пјонгјанг извео најновији нуклеарни тест, изјавила је портпаролка британске премијерке Терезе Меј.

Званични Лондон, ипак, преферира мирно дипломатско рјешење сјевернокорејске ситуације, додаје портпаролка, а преноси агенција Ројтерс.

"Као што је премијерка јуче јасно ставила до знања, у нашем фокусу је рад са партнерима како бисмо повећали притисак на Сјеверну Кореју и пронашли дипломатско рјешење за кризу", изјавила је портпаролка.

"Премијерка је рекла да жели да убрза темпо примјене постојећих санкција и да ће размотрити друге мјере. Наш став у Уједињеном Краљевству је да је мирно и дипломатско рејшење најбоља опција", додала је портпаролка.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дјекна

05.09.2017 09:31

Мука је свима више од те Сјеверне Кореје, само иду по свијету и разваљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дјекна

05.09.2017 09:41

Јес вала а Америка не може стићи да измири све по свијету који се посвађају. То је спас за све нас.

Name

***

05.09.2017 10:23

Трамп и Ким имају се туци сцим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

05.09.2017 10:26

Одмах Кима у затвор послати, Трампа у Сибир да крампа а да их Путин цува и успут бува...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.09.2017 16:21

Зна се чија економија не може да опстане без изазивања ратова. Севернокорејска, сигурно, није та.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.09.2017 18:00

Иди автоматски пусака.

ОДГОВОРИТЕ