Sjeverna Koreja "preklinje za rat"

SAD su optužile Sjevernu Koreju da bukvalno "preklinje za rat", založivši se za "najstrožije moguće mjere" protiv Pjongjanga nakon šestog, dosad najsnažnijeg, sjevernokorejskog nuklearnog testiranja.

Svijet 05.09.2017 | 11:24
Sjeverna Koreja "preklinje za rat"
Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN, da će Vašington za nekoliko dana predložiti rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji o kojoj će se raspravljati narednih dana, dok bi se u ponedjeljak moglo o njoj glasati.

Samo najsnažnije sankcije moći će da riješe problem diplomatskim putem, naglasila je Hejli na sastanku koji su zatražile Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja, prenio je AFP.

"Rat nije nešto što SAD žele, pa to ne želimo ni sada, ali naše strpljenje nije beskonačno, ali Kim Džong Un upravo zloupotrebom raketa i nukleranim prijetnjama prosto moli da rat počne", zaključila je Hejli.

Hejli nije otkrila kakve će mjere Vašington predložiti, ali diplomate na sastanku su ukazale da bi gađanje naftnih izvora Sjeverne Koreje moglo da prilično oslabi njenu ekonomiju.

Nove sankcije mogle bi da podrazumijevaju i zabranu turistima da idu u ovu zemlju, kao i zabranu sjevernokorejskim radnicima da traže posao u inostranstvu.

SAD će nacrt teksta danas predstaviti članicama Savjeta, s ciljem da se reaguje što prije, jer već postoje naznake da Sjeverna Koreja sprema novo testiranje nuklearnog oružja.

Kineski ambasador u UN Liu Ðieji pozvao je Sjevernu Koreju da "prestane da pravi pogrešne poteze", a sve strane je pozvao da "ozbiljno razmotre" prijedlog Pekinga o obustavi balističkih raketnih i nuklearnih programa Pjongjanga, ali i vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

"Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da prestane da preduzima akcije koje su pogrešne, pogoršavaju situaciju i nisu u skladu ni sa interesima same te zemlje, i da se zaista vrati na put rješavanja pitanja dijalogom", rekao je Liu na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Kineski ambasador je upozorio da Kina neće dopustiti haos i rat na Korejskom poluostrvu, prenosi AFP.

"Situacija na poluostrvu se konstantno pogoršava i zapada u začarani krug", zaključio je on, istakavši da se kriza na poluostrvu mora riješiti mirnim putem.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da vojna rješenja ne mogu da riješe krizu na Korejskom poluostrvu, upozorivši da je "hitno potrebno održati hladnu glavu i uzdržati se od akcija koje mogu da pogoršaju tenzije".

"Obuhvatno rješenje za nuklearno i druga pitanja na Korejskom poluostrvu može se postići jedino putem političkih diplomatskih kanala, uključujući posredničke napore generalnog sekretara UN", istakao je Nebenzja, prenosi Rojters.

Japanski ambasador pri UN Koro Besho izjavio je da će ta zemlja od Savjeta bezbjednosti UN tražiti da izradi novu rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji.



"Nemamo više vremena za gubljenje", rekao je Besho novinarima uoči sastanka, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Sjeverna Koreja osjeti pritisak. "Ako nastave tim putem, biće posljedica", rekao je on.

Iz Seula je, takođe, saopšteno da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki protivraketni sistem THAAD.

Britanija razmatra sve načine na koje može da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju, nakon što je Pjongjang izveo najnoviji nuklearni test, izjavila je portparolka britanske premijerke Tereze Mej.

Zvanični London, ipak, preferira mirno diplomatsko rješenje sjevernokorejske situacije, dodaje portparolka, a prenosi agencija Rojters.

"Kao što je premijerka juče jasno stavila do znanja, u našem fokusu je rad sa partnerima kako bismo povećali pritisak na Sjevernu Koreju i pronašli diplomatsko rješenje za krizu", izjavila je portparolka.

"Premijerka je rekla da želi da ubrza tempo primjene postojećih sankcija i da će razmotriti druge mjere. Naš stav u Ujedinjenom Kraljevstvu je da je mirno i diplomatsko rejšenje najbolja opcija", dodala je portparolka.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Djekna

05.09.2017 09:31

Muka je svima više od te Sjeverne Koreje, samo idu po svijetu i razvaljuju.

ODGOVORITE
Name

re djekna

05.09.2017 09:41

Jes vala a Amerika ne može stići da izmiri sve po svijetu koji se posvađaju. To je spas za sve nas.

Name

***

05.09.2017 10:23

Tramp i Kim imaju se tuci scim...

ODGOVORITE
Name

***

05.09.2017 10:26

Odmah Kima u zatvor poslati, Trampa u Sibir da krampa a da ih Putin cuva i usput buva...

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.09.2017 16:21

Zna se čija ekonomija ne može da opstane bez izazivanja ratova. Severnokorejska, sigurno, nije ta.

ODGOVORITE
Name

Xx

05.09.2017 18:00

Idi avtomatski pusaka.

ODGOVORITE