ЕП - Калкулације: Како Србија може до првог мјеста?

Магични број 17! Могуће је. . .

Кошарка 05.09.2017 | 12:45
ЕП - Калкулације: Како Србија може до првог мјеста?
Кошаркашка репрезентација Србије победом над Турском у трећем колу оставила је Орлове у трци за прво место у групи Д које значи и избегавање Шпаније до потенцијалног финала, наравно под претпоставком да Фурија према очекивањима у уторак савлада Хрватску и освоји челну позицију. Али, у томе ће Србији морати да помогну и Летонци.

Наиме, у овом тренутку максималан учинак има само селекција Русије која је у директном дуелу савладала Србију са 75:72 у другом колу. Летонци имају идентичан скор као Орлови (2:1), али су изгубили од Србије са 92:82, а у уторак их чека окршај управо са Русима. У случају да браћа Бертанс и другови савладају Русе могло би да дође до троугла, наравно уз претпоставку да Србија у складу са очекивањима савлада Велику Британију.

И наравно, да све ово пишемо уз претпоставку да ће у последњем колу сви остварити победе, а ту ће најтежи посао чекати Летонце, који ће за ривала имати Турску.

Тренутна ситуација у кругу Србије, Русије и Летоније је следећа:
Србија +7 (победа над Летонијом од 10 разлике и три поена минуса од Русије)
Русија +3 (победа над Србијом од три разлике)
Летонија -10 (пораз од Србије са 10 поена разлике).

Јасно је дакле: да би Србија избила на прво место потребно јој је да Летонија добије Русију, али не са више од 17 разлике јер би онда балтичка репрезентација постала лидер.

Ако би Летонци славили баш са 17 поена онда би се гледао укупан број поена постигнут у међусобним обрачунима. Дакле, Србија би била испред Летоније чак и ако би Летонци против Русије славили са 17 поена разлике, али не и убацили више од 81 поена. Ако би убацили баш 82 и плус имали тих 17 поена разлике онда би одлучивала укупна кош разлика, односно рачунале би се и остале утакмице, а за те рачунице још је рано. Ако би Летонци убацили 83 или више поена и савладали Русију са 17+ онда би они преузели чело.

Даље, ако Летонци добију Русе са разликом до шест поена, Зборнаја би задржала барем друго место на табели. Сваки тријумф балтичке селекције са седам и више поена у троуглу јој доноси предност над некадашним земљацима Русима.

Наравно, свака победа Руса над Летонијом отклања могућност оваквих калкулација, али је такође јасно да је Србија и у том случају са две победе над Великом Британијом и Белгијом сигурно друга и да у осмини финала иде на трећег из Групе Ц што неће бит ни Шпанци, а вероватно ни Хрвати, већ вероватно Црногорци, можда Мађари или Чеси.

Даље, чак и ако Летонци савладају Русе са мање од 17 поена - што би нам иницијално одговарало - прво место би могло да нам измакне ако би они на концу групне фазе изгубили од Турске.

Утакмица између Русије и Летоније игра се у уторак од 13.15, а Србија се од 16 сати састаје са Великом Британијом. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар