EP - Kalkulacije: Kako Srbija može do prvog mjesta?

Magični broj 17! Moguće je. . .

Košarka 05.09.2017 | 12:45
EP - Kalkulacije: Kako Srbija može do prvog mjesta?
Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Turskom u trećem kolu ostavila je Orlove u trci za prvo mesto u grupi D koje znači i izbegavanje Španije do potencijalnog finala, naravno pod pretpostavkom da Furija prema očekivanjima u utorak savlada Hrvatsku i osvoji čelnu poziciju. Ali, u tome će Srbiji morati da pomognu i Letonci.

Naime, u ovom trenutku maksimalan učinak ima samo selekcija Rusije koja je u direktnom duelu savladala Srbiju sa 75:72 u drugom kolu. Letonci imaju identičan skor kao Orlovi (2:1), ali su izgubili od Srbije sa 92:82, a u utorak ih čeka okršaj upravo sa Rusima. U slučaju da braća Bertans i drugovi savladaju Ruse moglo bi da dođe do trougla, naravno uz pretpostavku da Srbija u skladu sa očekivanjima savlada Veliku Britaniju.

I naravno, da sve ovo pišemo uz pretpostavku da će u poslednjem kolu svi ostvariti pobede, a tu će najteži posao čekati Letonce, koji će za rivala imati Tursku.

Trenutna situacija u krugu Srbije, Rusije i Letonije je sledeća:
Srbija +7 (pobeda nad Letonijom od 10 razlike i tri poena minusa od Rusije)
Rusija +3 (pobeda nad Srbijom od tri razlike)
Letonija -10 (poraz od Srbije sa 10 poena razlike).

Jasno je dakle: da bi Srbija izbila na prvo mesto potrebno joj je da Letonija dobije Rusiju, ali ne sa više od 17 razlike jer bi onda baltička reprezentacija postala lider.

Ako bi Letonci slavili baš sa 17 poena onda bi se gledao ukupan broj poena postignut u međusobnim obračunima. Dakle, Srbija bi bila ispred Letonije čak i ako bi Letonci protiv Rusije slavili sa 17 poena razlike, ali ne i ubacili više od 81 poena. Ako bi ubacili baš 82 i plus imali tih 17 poena razlike onda bi odlučivala ukupna koš razlika, odnosno računale bi se i ostale utakmice, a za te računice još je rano. Ako bi Letonci ubacili 83 ili više poena i savladali Rusiju sa 17+ onda bi oni preuzeli čelo.

Dalje, ako Letonci dobiju Ruse sa razlikom do šest poena, Zbornaja bi zadržala barem drugo mesto na tabeli. Svaki trijumf baltičke selekcije sa sedam i više poena u trouglu joj donosi prednost nad nekadašnim zemljacima Rusima.

Naravno, svaka pobeda Rusa nad Letonijom otklanja mogućnost ovakvih kalkulacija, ali je takođe jasno da je Srbija i u tom slučaju sa dve pobede nad Velikom Britanijom i Belgijom sigurno druga i da u osmini finala ide na trećeg iz Grupe C što neće bit ni Španci, a verovatno ni Hrvati, već verovatno Crnogorci, možda Mađari ili Česi.

Dalje, čak i ako Letonci savladaju Ruse sa manje od 17 poena - što bi nam inicijalno odgovaralo - prvo mesto bi moglo da nam izmakne ako bi oni na koncu grupne faze izgubili od Turske.

Utakmica između Rusije i Letonije igra se u utorak od 13.15, a Srbija se od 16 sati sastaje sa Velikom Britanijom. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar