ХДЗ не да Србима конститутивност

На предстојећој сједници Скупштине ХНК биће предложена допуна дневног реда, тачније измјена Устава ХНК у смјеру да Срби постану конститутиван народ у овом кантону и велико је питање да ли ће се због противљења ХДЗ БиХ ова тачка уопште наћи пред посланицима.

Босна и Херцеговина 05.09.2017 | 07:18
ХДЗ не да Србима конститутивност
Допуну дневног реда предложиће Весна Сараџић, потпредсједник Скупштине ХНК из реда српског народа, која је рекла да на посљедњој сједници колегијума Скупштине није било воље да се то питање нађе на дневном реду.

"Упутила сам амандмане на Устав ХНК, а недуго након тога и СДА је урадила исто. Ти амандмани су усаглашени и затражено је од Владе ХНК да да своје мишљење, међутим то никад нису урадили. С обзиром на то да је истекао рок до када је Влада требало да да мишљење, предложићу на предстојећој сједници допуну дневног реда, а да ли ће она проћи - питање је", рекла је Сараџићева, додајући да ће инсистирати на томе у току мандата те да у њеној странци (СДП) сасвим сигурно постоји воља да се то усвоји.

Иначе, конститутивност Срба у уставима кантона обавеза је, између осталог, и због одлука Уставног суда ФБиХ и Уставног суда БиХ, међутим те одлуке још нису проведене и, како рече Сараџићева, због тога још нико није одговарао.

Воља за усвајањем амандмана за Устав постоји и у највећој бошњачкој странци, односно СДА, из које су јуче саопштили да немају ништа против конститутивности Срба у ХНК, али да је проблем ХДЗ који то кочи.

Такође, из Кантоналног одбора СДА саопштили су да се комплексност и важност Херцеговачко-неретванског кантона ХДЗ-у огледа и у чињеници да стратешко партнерство ХДЗ - СНСД "очигледно не вриједи".

Нагласили су и да се на недавно одржаном округлом столу о неконститутивности Срба у Уставу Херцеговачко-неретванског кантона могла видјети сва дискриминација и континуирана претензија ХДЗ БиХ на поједине кантоне, првенствено ХНК, који желе да претворе у подручје подређено интересима само једног народа.



"Ако то дође на дневни ред, гласаћу с обје руке 'за'. Поштено је да се то подржи и став странке је такав да гласамо за то јер нема разлога да тако не буде", рекао је Златко Хаџиомеровић, посланик СДА у Скупштини ХНК и бивши министар образовања у овом кантону.

Став ХДЗ-а јуче и поред бројних настојања није добијен, јер се поједини посланици у ХНК нису јављали на мобилни телефон, а потпредсједник Скупштине ХНК из ХДЗ-а Томислав Мартиновић није одговарао ни на СМС поруке.

Како кажу, не желе милостињу и мрвице од СДА и ХДЗ-а, који су до сада на такав начин третирали сваки захтјев српских организација, удружења или грађана српске националности.

Такође, нагласили су да ће уколико се поново оглуше о њихов захтјев бити принуђени да посегну за другим демократским средствима, те да затраже заштиту од политичара из РС и међународне заједнице.

Поред конститутивности, измјене Устава ХНК односе се и на равноправну употребу језика и писма на подручју ХНК, а осим овог кантона Срби као народ још нису конститутивни у три кантона у ФБиХ.

Херцег: Јефтини политички поени

Предсједник Владе ХНК Невенко Херцег изјавио је јуче за ХМС како Кантонални одбор СДА на врло паушалан начин говори о питању једнакоправности народа у ХНК те да је у питању класична предизборна реторика с циљем прикупљања јефтиних политичких поена.



"Лицемјерно је да о једнакоправности народа говоре они који дневно, судјелујући у различитим разинама власти, попут бројних жупанијских/кантоналних и федералне владе, те Савјета министара БиХ, на најгрубљи начин крше права за која се сада наводно залажу и брину", казао је он.

Додао је да је општепозната чињеница да је поштивање права свих грађана у ХНК далеко изнад остваривања тих права у другим кантонима, ентитетима и држави.

Они који показују забринутост у вези с тим нека је, нагласио је Херцег, покажу када је у питању положај Срба и Хрвата у Сарајеву, али и бројним другим мјестима гдје грађани ова два конститутивна народа не остварују ни минимум права.

Извор: Независне новине

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Слога Српске

05.09.2017 05:29

Ово још једном показује ко је какав. Србске власти у Српској су сушта супротност од идеалинх (од 1998. имамо НАТО окупационог намјесника на власти). Али, Бошњаци и Хрвати су се добрим дијелом вратили, у пограничним градовима Српске више у унутрашњости мало мање. На жалост, сви у Српској дјелимо исту судбину криминалне власти па сви напуштају Српску због тога. То се види и на партијама, поготово бошњачким, у НСРС. Оваквим бројем повратника и људи који су послије рата остали на своме не може да се похвале ни већински хрватски, ни већински бошњачки кантони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре слога српске

05.09.2017 06:18

Нису босњаци остали за вријеме рата него побјегли ко је имао могуцности од логора и клања а то сто су хтјели да се врате на своју бабовину то није наса греска сто срби незеле јер зеле да остану тамо гдје су избјегли

Name

Саса

05.09.2017 06:34

Давно сам рекао да су нам мањи непријатељи босњаци од хрвата.

Name

ре

05.09.2017 06:40

Хрвати су се олако одрекли РС-а, а Срби још лакше Федерације, све како би означили простор који ће бити само њихов. Бошњаци су једини народ који живи на цијелој територији БиХ.

Name

попара

05.09.2017 07:06

Па не пјева дзаба Додик....ој Хрвати наси сте јарани,нама Српска вама Муслимани.

Name

Слога Српске

05.09.2017 08:04

ре: Да је било злочина, јест. И сваки је за осуду. Али о логорима и клању (и разним другим глупостима) нема говора. О томе нису ниша нашли ни војници окупационих снага послије рата ни истраживачи "просрбског" Хашког суда. Признајем да је и са повратом имовине више Бошњака али и Хрвата било проблема. Али је огроман број (ако не и сви) повратио своју имовину, Што се не може баш рећи за Србе код којих је тај процес трајао дуже. А то да Срби не желе да се врате је још једна обмана. Итекако желе, али им се егзистенција отежава или онемогућава.

Name

Милојко

05.09.2017 05:33

Заштитник Срба Драган Човић ХДЗ у институцијама БИХ неда конститутивност Србима у свим кантонима гдје је ХДЗ вечина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братија

05.09.2017 10:43

Милин брат, братски народи.

Name

Занимљиво

05.09.2017 05:35

посебно ово да ако им ХДЗ не дадне да буду конститутивни да це тразит од политицара из РС да им помогну. Као до сад нису ни знали да негдје у Мостару зиве неки повратници којима ХДЗ преко имања хоце да окрене трасу ауто пута и којима се негира конститутивност. Мозда се из владиног хеликоптера не виде па зато их Миле до сад није ститио. Ал како год то мало Срба боље је да тразе заститу од прецједника Венецуеле јер це исти прије да их застити од оног ко је за то дузан јер је добио изборе. А ако их Додик буде ститио бојим се да ХДЗ неце ни морати да их угрозава

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.09.2017 05:37

Питање за Додика,Цвијановићку и РТРС- Ви сте саопштили након изгубљених избора за српског члана председништва да ће Човић представљати Србе,а не Иванић у Сарајеву.Он сад каже да БиХ сигурно иде у НАТО.Када ће Додик и Цвијановићка саопштити на РТРС-у да је то и њихов став јер им је њихов представник у Сарајеву то поручио да ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барка

05.09.2017 08:33

Боли њих она ствар...

Name

Аларм

05.09.2017 06:11

Себастијан Курц: морамо ограничити социјална давања мигрантима на 560€/мјесечно...еееј, а код нас званични просјек 430€...и народ ћути...које овце за шишање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

05.09.2017 06:11

ХДЗ нема времена да се бави локалним правима Срба јербо троси све вријеме на цувању Републике Српске у парламенту БиХ. А уз то се и баве извлацењем виска пара из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

05.09.2017 06:14

Да вас не чујем,Човић је званично овлаштен да заступа српски народ у БИХ.Ако незнате? овластио га лично Милорад Додик! Према томе човјек ће све учинити да нам ј..е мајку и створи цивилизацијске услове да нестанемо са тих простора а да то не буде као што су његови ђедови примјењивали радикалније мјере у Јасеновцу.Ни Јасеновац није што је био,продао Додик Јасеновачку документацију, тако да је то само био радни логор,значи ко спомене злочин и геноцид директно удара на Додика и пајтоса заштитника!!! Ето Срби то је то па се припремите за гласање идуће године!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 055

05.09.2017 07:03

055 као и 075 све сте добро рекли од ријеци до ријеци. Потписујем. У васим коментарима је све фино објасњено али и то има своје засто је то тако.Игром слуцаја познајем око двадесетак цланова породице Додик који су прави Хрвати који носе поријекло из Студени Врила и који много тога знају о дотицном Милораду Додику и који су огорцени на његово понасање и лагање једног народа да је Србин.Не мозе он добро мислити србима јер гени су гени кад тад проради зеља и воља за оним сто си и одакле си тј повратку својим коренима. Зато нека вас не цуди то сто је урадио и сто ради и сто је продао једину истину о страдању Срба тј Јасеновацку градју.Додиков отац је за време Другог Светског Рата избјегао у Београд ,после у Босну и ту су и остали до дан данас.Промијенули вјеру пресли на Православље из својих лицних разлога и као такав цовјек који је спреман продати вјеру за вецеру не мозе мислити ни теби ни мени као ни било коме добро сем себи.Према томе Милорад није ни С од Србина .Он је родјени Хрват .

Name

боо

05.09.2017 06:22

Која краљица Србкиња у СДП-у па како те није срамота да се јављас и прицас да си Србкиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боо

05.09.2017 07:11

добро си, прави срби су они који пљачкају сопствени народ, браво за коментар, нажалост она није имала ту срећу да постане права СрБиња, шта можеш, судбина

Name

блбл

05.09.2017 07:25

Засто би је било срамота?

Name

ре блбл

05.09.2017 08:28

То је добро питање, ја то тумачим на следећи начин, све је то везано за овладавањем дијела простора БиХ. Таква реторика не постоји у Србији, занимљиво је да овом "боо" не смета што су "прави" Срби чланови још једне "социјал-демократске странке" СНСД, наиме, великосрпски пројекат између осталог "гаји" и проглашавање лажних, алијиних, оваквих или онаквих Срба, то се ради због бојазни да би се некада у будућности већи или мањи дио српског народа приклони некој мултиетничкој странци а то уједно и значи крај или пропаст изузимања дијела територије БиХ. Још један парадокс, многи српски политичари, вјерски службеници...лицитирају како нема српског народа у Сарајеву, а исти ти политичари оне који су остали и живе у Сарајеву проглашавају некаквим "лажним" Србима, самим тим они врше подмукли притисак на оно што их је остало да напусте родни град. То је једна чудна политика без преседана, Што се тиче повратка српског народа у Ф БиХ та опција такођер никада није била "на дневном реду" и то се уклапа у горе изнесени "клише". Јесте била једна акција за повратак у Мостар и Дрвар (Марчета). У Бијељини је постојало удружење "останак" које је пропагирало да се не српски народ не враћа својим кућама?, гдје су данас ти који су позивали на останак, ја гарантујем у Београду или Н. Саду. Још један примјер, задњим пописом у РС показује да се велики дио бошњачког народа вратио својим кућама, чини ми се око 13-15%, то је изазвало невјероватну узбуну међу српским политичарима, што је још један парадокс. Та политика неће успјети, таква политика се "коси" са свим европским нормама и законима. позз

Name

Тако Је

05.09.2017 14:06

Ко није цлан секте није србин а ко јесте како год да се звао и ко год да му био родијак из Ливна ил Сироког тај је србенда. Цак и онај зенга сто ради у Бањалуци у опстини мозе проц ал остали не. Па ни СДС ил Радикали то све го еским

Name

Србин

05.09.2017 06:24

Ето видите,СДА је за то да Срби буду конститутиван народ и да говоре свој стпски језик.Човиц тобоже пријатељ и заступник Срба то неда.Додик сасвим контра Срба и Босњака,недозвољава да Босњаци у РС-у говоре Босанским језиком којим је и Даyтон потписан а и Уставом БиХ је загарантован.Неко из РС-а це отици у хапс због овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

02

05.09.2017 07:01

СРБИ У МОСТАРУ СВЕ ВАМ ЈЕ ТО ДОГОВОРИО ДОДИК И МЛАДЕН КРЊЕУСИЋ.

Name

Индијанац

05.09.2017 07:53

Неће нико из РС у хапс још дуго. Могло би да им неко дотури мало ЈНА тенкова и топова, без тога слабо. Није она стара за џабе изречена: Сачувај ме боже српског јунаштва и хрватског образа...

Name

Ре

05.09.2017 08:44

Индијанац,ни бивса јна немозе помоци.У Ф БиХ има 7 фабрика које производе од најмањег метка па до најмодернијих вбр-ова и хаубица.У РС-у нема ниста и зато неби добро било да се зезамо са њима.Боље би нам било да будемо добри са Босњацима а не са овом мањином.

Name

Мостарац

05.09.2017 06:31

Драга Весна неразумјес да се одлуцује на врелу Радобољу. Све це ти дати лицно и да нико невиди испљувати и свог најродјенијег али јавно те неце ни поздравити. Морас знати са њима. Моји предтци су владали у Мостару кројили кадровску политику и одлуцивали . Зивјели Срби Мостара

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ИНДИЈАНЦА

05.09.2017 08:23

ЈНА више не постоји, а њен наследник су ОС БиХ, тако је сада обрнута ситуација.Врати се у садашњости. АКО ЗЕЛИС РАТ ОТИДИ КОД ЉЕКАРА.

Name

СТД

05.09.2017 06:34

То заштитниче Срба!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

05.09.2017 07:25

Ја не волим људе те који воле хдз, то су нека тузна лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

05.09.2017 07:53

Само независна Република Српска + српска босанска Крајина Србина спашавају... Јер РС је јача институција од АП Војводине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.09.2017 08:13

А што би се Крајине у Хрватској одрекли?

Name

@Бонд

05.09.2017 08:26

Само кад ти матер сконта какве будалаштине пишеш по интернету умјесто да радиш задаћу, има да те налупа каблом од радија

Name

Ре

05.09.2017 08:45

Опет ти и твоје будаластине.

Name

ре бонко

05.09.2017 11:25

Опет пропустио јутарњу терапију?

Name

Ре слога србске

05.09.2017 09:47

Да сте хтјели да се вратите не би ислкопавали мртве из гробница сто јос увијек радите и пребацивали на територији РС. Ја нецу да паламудим колико је то болестан ум али то је цињеница. Процесљај мало по YоуТубе све има доказано и показано. Мозда нисте тако хтјели али су вам наредили. Извукли сте све своје.Како су муслимани просли то само они знају. А ви це те као и увијек негирати истину ( изврнутих дјепова)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо бабиц

05.09.2017 22:32

какав народ таква власт примитиван до бога цобан лако манипулисе са овцама музе сиса па онда на клајне јад да не мозе горе